Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
Tēvzemes mitoloģijas īsais kurss. I 
2.-Jan-2016 09:23 am
"1970. gada 29. decembris. Elektromehāniskā rūpnīca, kas ražo ledusskapjus. Plāns kā parasti nav izpildīts – gandrīz par 15%. Un, kā vienmēr ir nodrukāti goda raksti par plāna pārpildi, ir sagatavoti sarkanie ceļojošie karogi un vimpeļi. Līdz Jaunajam gadam atlikušas nepilnas divarpus diennaktis. Ko darīt? To pašu, ko vienmēr! Izpildīt plānu!
Tiek izziņots trieciendarbs. Trīs maiņu darbs. Visa priekšniecība cehos. Un arī partijas vadība ir cehos. Jo partijas taču rūpējas par tautu, bet tautai vajadzīgi ledusskapji! Ļaudis putās montē ledusskapjus, nepiegriežot pietiekami skrūves un uzgriežņus. Un pēkšņi noliktavā beidzas motori. Ko tagad darīt? Izpildīt plānu!
Montēsim bez motoriem! Montē bez motoriem, TKN bez kurnēšanas produkciju pieņem, un tik un tā ir skaidrs, ka līdz 31. decembrim nepagūs.
Ko darīt? Izpildīt plānu! Tautai ir vajadzīgi ledusskapji!
Rūpnīcas pagalmā stāv brāķētie ledusskapji. Tos jau skārusi rūsa. Tie stāv tir jau sen. Brāķus žigli ienes cehā, piekrāso plankumus un nodod gatavās produkcijas noliktavā. TKN pieņem. Bet ledusskapju vēl nepietiek, pat ar brāķētajiem vēl tālu līdz plānam. Ko darīt? Izpildīt plānu! Tautai vajadzīgi ledusskapji!
Direkcija mobilizē visas kravas mašīnas un izsūta pa darbinieku mājām, no darbinieku virtuvēm savāc ledusskapjus, pirms tam izmetot ārā produktus, un ved uz noliktavu piereģistrēt kā gatavo produkciju.
Pusstundu pirms pusnakts pēdējais ledusskapis nodots valsts apcirkņos, prēmija izrakstīta, visi apsveic cits citu ar lielisko darba uzvaru. Apbalvo sociālistiskās sacensības dalībniekus, rajona komitejas sekretārs spiež direktoram roku. Plāns pārpildīts – par 1,2%. Direktors saņam Darba Sarkanā Karoga ordeni, rūpnīcas strādnieki – progresīvās prēmijas. Ja valsts arī turpmāk attīstīsies tādā tempā, tad, skaties, 1980. gadā tiešām iestāsies komunisms.
Janvārī rūpnīcas strādniekiem atdod atpakaļ viņu ledusskapjus, izmet no noliktavām acīs krītošo brāķi, sagaida motorus un veic montāžu. Bet visa Padomju Savienība zina, ka produkciju, kas gatavota mēneša beigās, nedrīkst pirkt. Bet, tā kā produkcijas lielākā daļa tiek gatavota mēneša beigās..."

Ņikonovs Aleksandrs. Aiz impērijas fasādes. Tēvzemes mitoloģijas īsais kurss. - Pētergailis: Rīga, 2013., 244.-245. lpp. ISBN 978-9984-33-372-4
Comments 
2.-Jan-2016 09:29 am
Izklausās pārspīlēti, tāpēc nav ticami.
2.-Jan-2016 09:42 am
Ha, ha, tāds padomju Enrons :) Bet afēra tika atklāta, un vainīgais pat nošāvās, jo saprata, ka viņu gaida ceļš pie Baltajiem lāčiem. Kas vēlreiz apliecina, ka minētais par lietoto ledusskapju savākšanu ir mazticama, jo risks tikt pieķertam krāpniecībā bija pārāk liels.
2.-Jan-2016 09:43 am
Kas dzīvoja tajā laikā un strādāja rūpnīcā/iestādē (un tādu vēl dzīvo vidū pietiekami), pateiks, ka aprakstā ne tuvu nav ekstrēmākie gadījumi, bet gan elementāra ikdiena, ko tajā laikā uztvēra kā normu.
2.-Jan-2016 09:45 am
Esmu pietiekami vecs, lai atcerētos padomju laikus pēdējos gados. Daudzas lietas nebija loģiskas, bet neko tik ekstrēmu neatceros.
2.-Jan-2016 10:12 am
Būt tīnim padomijā un reāli šancēt zavodā, esot iekšā sistēmas saimniecībā, bija 2 dažādas lietas.
2.-Jan-2016 10:27 am
Pilsētās varbūt bija savādāk, bet es kā tīnis jau reāli šancēju saimniecībā. Audzējām bietes, novācām, bet novest no lauka nevarēja, jo trūka traktoristu. Nu un kas, tu jau liels, še tev traktors, vot šādi tu viņu iedarbini, šitā slēdzas ātrumi – brauc un aizved nodot pats.

Protams, padomju sistēmā krāpās visi, par to nav mans iebildums. Es vienkārši domāju, ka lietoto ledusskapju vākšana ir autora pārspīlējums, jo diez van pat plāna sastādītāji būtu mierā ar tik atklātu krāpšanos.

Lai gan kas to zina. Par VW izmešu krāpniecību arī sākumā bija grūti iedomāties, kādas apjomos tā uzņēmumā bija notikusi.
2.-Jan-2016 10:38 am
Tur ir tā lieta, ka tu nedomā - tu tikai kārtējo reizi truli troļļo ar saviem "tēmu nepārzinu, bet tā vienkārši nevar būt" tekstiem.

2.-Jan-2016 10:44 am
Tas ir ļoti pazīstami – katrs citāds viedoklis ir troļļošana.

Jautājums ir par to, vai ir kādas citas liecības par to, izņemot autora stāstīto? Vēsture ir pilna dažādu mītu, tāpēc es atļaujos būt skeptisks, ja man kaut kas nešķiet ticami un par to nav vairāk pierādījumu.
2.-Jan-2016 10:47 am
Ir n-tās to cilvēku (t.sk. personīgi pazīstamu) liecības, kuri mūsdienās vēl ir dzivi un kuri strādājuši tālaika rūpnīcās.



2.-Jan-2016 10:49 am
Tieši par šo gadījumu? Ok, atsauces, lūdzu.
2.-Jan-2016 10:52 am
Ja ir zināms par citiem, pēc būtības identiskiem gadījumiem, tad kāds pamats apšaubīt šo konkrēto?

Kāds tev ir pamats uzskatīt, ka autors pārspīlē, ja pats atzīsti, ka tēmu nepārzini?

Kopš kura laika tava ticība/neticība kaut kam ir arguments?
2.-Jan-2016 11:04 am
Atsauces, lūdzu!
2.-Jan-2016 11:11 am
Priekš kam? Tev tak ir ticība. :D
2.-Jan-2016 02:34 pm
Nu ar tiem ledusskapjiem arī priekš tā laika jau maksimums, bet tas, ka pa lielam viss bija fiktīvs, fakts. Vismaz cik mab bijusi saskare ar rūpniecību, nebrīnītos, ja 2-3 dienas pēc plāna nodošanas kāds uzcirstu šādu Potjomkina ģerevņu. Jo plāns bija jāizpilda.
2.-Jan-2016 02:48 pm
Šeit tiek mitoloģizēta kaut kāda īpašā padomju domāšana, kas tiek aprakstīta kā tik absurda, ka nekur citur nevar būt. Tāpēc arī autoram ir vajadzīgs to pārspīlēt. Realitātē pat ar visiem šiem piecgades plāniem un sistēmu, cilvēku rīcība tajā bija ļoti racionāla. Tā neizskatās īpaši racionāla kopējā skatījumā, bet jebkuru lielu sistēmu ir grūti pārvaldīt un padomju sistēma noteikti nav tas labākais modelis, tāpēc arī kopumā tā bija neefektīvāka par rietumu valstīm. Taču nekas tāds īpaši absurds tajā nebija – visus trūkumus, gan krietni mazākā mērā, var atrast jebkurā valstī. Visa pamatā ir cilvēku tieksme krāpties un apspēlēt noteikumus, lai gūtu personīgu labumu.

* Bezjēdzīga līdzekļu izlietošana iestādēs atvēlētā budžeta apjomā, jo citādi nākamajā gadā budžets tiks samazināts – ček!
* ES piena kvotas, tāpēc piens jālej grāvī – ček! (nu jau gan atcēla)
* ES aizliedz Skotijai noteikt minimālās alkohola cenas (lai mazinātu alkoholismu), jo neatbilst ES brīvās tirdzniecības noteikumiem – ček!

Atšķirība ir tikai tāda, ka PSRS vārda brīvība bija ļoti ierobežota un izteikt kritiku bija diezgan sarežģīti, tāpēc arī daudzas nejēdzības netika laicīgi atklātas un novērstas.
2.-Jan-2016 03:45 pm
Kāpēc nevar būt? Visur savi idiotismi un absurdumi - cilvēks nav racionāla būtne, līdz ar to viņam ir grūti rīkoties pēc loģiski spriest spējīgā mazākuma parauga. Padomijas fenomens vairāk interesants ar to, ka principiāli uzbūvēts neracionāli, un ja kas tajā laikā tika sasniegts, tad nevis pateicoties sistēmai, bet drīzāk gan par spīti tai.

Bet ar autoru viss vienkārši: viņam pieriebusies vienpusīgā, politizētā PSRS atspoguļošana, kur dominē šaustmu stāsti un tās represīvā aparāta glorificēšana, kas gala rezultātā noved pie cieņas un ostalģijas sabioedrības primitīvāk domājošajā daļā (ja bīstas, tātad ciena, tb ciena tikai to, no kā bīstas). Tīri propagandiskā manierē (grāmata nepretendē uz pētījuma statusu) aplūko padomju sistēmas absurdumu, selektīvi piemeklējot kliedzošākos gadījumus.
2.-Jan-2016 03:52 pm
Tieši tāpat bija uzbūvēts, piemēram, Ķīnas sociālisms. Bet ir interesanti, ka Ķīna tagad spēj pārmesties uz kapitālismu, saglabājot esošās varas struktūras. Tāpēc šī hipotēze par neracionālo Padomijas varas sistēmas fenomenu nav pamatota.

Uz jautājumu, kāpēc viena valsts ir spējusi panākt uzplaukumu, bet cita pie līdzīgiem apstākļiem nē, līdz galam nav neviens nav spējis pamatoti atbildēt. Tāpēc cilvēki, saskaņā ar Kānemanu, šādos gadījumos atbild uz kādu citu, nedaudz vieglāku jautājumu un māna sevi, ka ir atbildējuši uz sākotnējo jautājumu.
2.-Jan-2016 07:08 pm
Ķīnas iekārta bija fundamentāli atšķirīga.
2.-Jan-2016 11:33 am
Nedaudz pārspīlēti izklausās gan, reāli šancēju zavodos no kāda 1985. - RVRā, Sarkanajā Zvaigznē, Rīgas Cementniekā, draugi, draugu vecāki šancēja citos zavodos, visu ko pieredzēju un visādus stāstus esmu dzirdējis, neko šādu gan nē. Var jau būt, ka 70tajos bija citi tikumi vai arī citi tikumi bija citos PSRS nostūros, taču neticu tieši tam, ka strādnieki bija ar mieru rūpnīcai atdot savus ledusskapjus, jo ikvienam bija zināms, ka, ja ko valstij atdosi, atpakaļ to, visdrīzākais, nedabūt. Un tāds ledusskapis pats par sevi bija tāda manta, ka ar šo neriskētu itin neviens padomju darba tautas pārstāvis, lai cik dikti šis sirdī būtu rūpnīcas patriots.

+ par 1,2% plāna pārpildi Darba Sarkanā Karoga ordeni nedeva gan. Tas tomēr bija viens no valsts augstākajiem apbalvojumiem.
2.-Jan-2016 11:45 am
Vēl jo vairāk stāsts ir pretrunīgs ar to, ka brāķētos piekrāsoja, bet lietotos vienkārši tāpat pieņēma. Iedomājies, cik nobružāti izskatījās lietoti ledusskapji no padomju laiku dzīvokļiem un pat kopmītnēm?
2.-Jan-2016 11:52 am
+ ledusskapis kā tāds 1970tajos bija padārga deficīta prece ar ilgstošu izmantošanas termiņu, padsmit vai pat divdesmit gadus vecs ledusskapis proletariāta ģimenēs bija norma.
2.-Jan-2016 12:01 pm
/paskatās uz savu ledusskapi un mēgina atcerēties, cik tam gadu...10?/
2.-Jan-2016 01:22 pm
ledusskapis vispār ir domāts ar ilgstošu izmantošanas termiņu, vai arī tu zini kaut ko par kautkādiem 3-5 gadus lietojamiem ledusskapjiem?
2.-Jan-2016 01:41 pm
Neesmu veicis pētījumu un atsauču man nav, taču domāju, ka padsmit - divdesmit gadus seni ledusskapji, gluži kā padsmit - divdesmit gadus vecas automašīnas vairs nav norma.
3.-Jan-2016 11:24 am
Kāpēc gan? Ja labs ledusskapis, lai tak stāv. Vasarnīcā vēl vecs padomjkaiku ir, un nekas. Dzīvoklī no iekārtošanas brīža ~ kādi 8 gadi. Ja nebojājas, nafig mainīt?
2.-Jan-2016 02:26 pm
es nezinu. Bet izlasīju, kā buržuji cilvēkus ar nesvaigiem ledusskapjiem apsaukā par proletāriešiem un nicīgi noskatās no savu ledusskapju augstumiem, un tagad man ir briesmīgs kauns un vēlēšanās nodedzināt barona muižu un nospert viņa jauno ledusskapi.
2.-Jan-2016 03:18 pm
Par proletāriešiem tika nosaukti rūpnīcu strādnieki PSRS laikos, cilvēkus, kuriem vārds "ledusskapis" izraisa kaut kādas dīvainas asociācijas, kurām nav ne mazākās saistības ar konkrēto topiku, parasti sauc par mudakiem, nevis proletariātu:))
2.-Jan-2016 04:05 pm
oj, ko tik mūsu dienās par mudakiem nesauc...
2.-Jan-2016 03:03 pm
Nuss, rūpnīcu strādnieki savas rūpnīcas produkciju varēja dabūt bez rindas (bieži obligātā kārtā kā prēmiju), tb mierīgi varēja būt pietiekams apjoms pēdējā modeļa (aber vienu modeli gadu desmitus ražoja) paraugu. Un, galu galā, visiem tāpat skaidrs, ka pasākums uz pāris dienām, tikai lai OTK būtu tīra sirdsapziņa.
2.-Jan-2016 03:13 pm
Šā vai tā nespēju iztēloties, ka strādnieki, lai arī it kā uz pāris dienām, šķirtos no tāda priekšmeta kā ledusskapis lai arī plāna dēļ, PSRS bija pierasts pilnīgi visu stiept no rūpnīcas uz māju, nevis otrādi:))
2.-Jan-2016 03:48 pm
Nuss, kad mums tālajā 1984. gadā Jūrmalas ATU-36 bija galvenā inženiera pavēle no mājām stiept uz darbu ķerras un lāpstas, lai lielajā pārbaudē varētu uzrādīt nokomplektētu nepieciešamo tur ugunsdzēsības un saimniecības aprīkojumu (jo pa lielam viss bija izzagts), tad kolektīvs nekurnot uz tām pāris dienām sanesa visu, ko vajag, un pēc pārbaudes stūma mājās (nejauši savā ķerrā iemetot vēl pāris noderīgas lietas).
2.-Jan-2016 01:54 pm
Lai gan par Darba Sarkanā Karoga ordeni biju pārāk labās domās - "Данный орден является, пожалуй, одной из самых массовых наград Советского Союза, которыми награждали различные предприятия и организации. Особенно много таковых было награждено в послевоенный период. Среди награжденных Московский горный институт, Ленинградское объединение «Светлана», киностудия «Ленфильм» и многие другие. Из числа награжденных иностранных граждан следует отметить секретаря Посольства Великобритании в СССР Бирса Артура Герберта за его активную и плодотворную работу во время Тегеранской конференции в 1943 году.

Всего, за годы его существования, было произведено свыше миллиона награждений.
"
http://ordenrf.ru/su/orden-trudovogo-krasnogo-znameni.php
2.-Jan-2016 01:30 pm
Nu, varētu jau arī padalīties ar kādu *vēl ekstrēmāku* absurdu... Citādi, tie kas tajā laikā dzīvoja sāk jau izbeigties.
2.-Jan-2016 09:51 am
Hmm, cik tev bija gadu 80ajos?
2.-Jan-2016 10:57 am
Popovenē, instrumentālajā cehā, meistars izštukoja jaunu veidu kā štancēt detaļas no vara loksnes, lai mazāk paliktu atkritumu. Noformēja racionalizācijas priekšlikumu, saņēma prēmiju. Nākošajā kvartālā visam ceham prēmija nost. Nav izpildīts plāns par krāsaino metāllūžņu nodošanu.
2.-Jan-2016 11:00 am
Interesantākais ir tas, ka pat tajos laikos principa "pohuj par kvalitāti - galvenais plāns" esamība bija pietiekami vispārzināma, lai tiktu atspuguļota gan literāros darbos, gan kino (klasisks piemērs "Mans draugs - nenopietns cilvēks").
3.-Jan-2016 11:10 pm - AK VAI
bet vienīgais kapitāls, kas ģimenei pieder ir dzīvoklis hrušovkā
5.-Jan-2016 09:19 am - Re: AK VAI
Dzīvoklis nepiederēja, to īrēja no namu pārvaldes (tie, kam palaimējās izstāvēt gadu desmitu ilgo dzīvokļu rindu).
This page was loaded Apr 19. 2024, 7:29 pm GMT.