Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
Sociālisms ir uzvarējis 
24.-Dec-2022 11:23 am
Pļāpājot ar skolēniem par to, kāpēc šie nevēlas mācīties, lai palielinātu savu konkurētspēju. Jaunieši man izskaidroja, ka nekādas konkurences vairs neesot, tāpēc zināšanas esot vērtīgas tikai tiem, kam tās ir hobijs.

Nu jau gadus 10 rit process, ka visas problēmas Rietumos tiek atrisinātas ar naudu, ko drukā pēc vajadzības. Rezultātā naudas ir vairāk, nekā jebkad, un lielākā problēma ir tā, ka nav īsti kur to investēt. Vienlaikus praktiski zudušas divas parādības. Pirmā ir "bankrots" - strādā vai nestrādā, kompānija neizbēgami paliks virs ūdens. Īpašnieks neriskē ar savu (SIA: sabiedrība ar ierobežotu atbildību) - nesanāk liet sveces, cepšu kūkas. Otrā ir "efektivitāte", proti, nav jēgas iespringt, jo sk. 1. punktu — naudas pietiks visiem.

Tad nāca kovida panika. Tad tā beidzās. - un sākās postkovida krīze, kurai it kā vajadzētu visu salikt pa vietām un likvidēt uz liekās naudas barotnes saaugušās parazītpiepju plantācijas. Diezgan daudzi uzskatīja, ka, lūk, tagad visi redzēs, kurš prot strādāt un kurš nē. Tas nenotiek. Jo mēs dzīvojam pārpilnības laikmetā, kas sākās kur iepriekšējās tūkstošgades beigās un turpinās joprojām.

Materiālās problēmas atrisinājušas Ķīnas megafabrikas un modernā lauksaimniecība. Pēdējo 40 gadu laikā iedzīvotāju īpatsvars aiz nabadzības sliekšņa ir samazinājies piecas reizes. Piecas reizes, Karl! Tas nozīmē, ka pat minimālu rezultātu sasniegšanai vairs nav jāiespringst. Mājokli, pajumti, izklaidi šobrīd var iegūt bez īpašām problēmām, bez ilgstošas apmācības un spriedzes darbā. Cilvēkam plēsties darbā nav īpašas jēgas. Nav izaugsmes iespēju un ir vēlme pēc lielāka? Kāp lidmašīnā un emigrē kur labāk. Nē? Mājās arī tu uz visu sev un bērniem tā vai citādi nopelnīsi. Nebūsi bagāts, bet dzīvot varēsi. Startapojies, influencējies un prasi lielāku telpu, vairāk brīva laika un naudas. Spānijā augstskolu absolventu vidū pašas pieprasītākās prfesijas esot sētnieka un atkritumu izvedēja amats - pastrādā 2h un visa diena tev brīva. Var cīnīties par dabas aizsardzību, pret ļaunajiem kapitālistiem utt.

Tas pats attiecas uz uzņēmumiem. Vairs nav konkurences cīņa un nav izaugsmes amoka skrējiens. Nevajag visu laiku sacensties par gabalu pīrāga. Cīņa beigusies. Peļņu banāli nav kur likt. Jau tagad lielākā daļa lielo kompāniju investē nevis jaunās tehnoloģijās, nekustamajos īpašumos un tā tālāk, bet gan savu akciju atpirkšanā vai vienkārši tur brīvu naudu. Tai nav pielietojuma. Efektivitāte kļūst bezjēdzīga - ir nevis jāstrādā labāk, bet tikai "jāapgūst fondi".
Comments 
24.-Dec-2022 11:48 am
Hvz, piemēram nopirkt/ uzcelt māju tagad daudziem nemaz nav tik vienkārši
24.-Dec-2022 12:01 pm
Mani vidusskolēni uz tevi raudzītos dziļā neizpranē: Plēsties, ielīst kredītos un visu mūžu būt piesaistītiem vienai vietai, lai NĪN maksātu? Galīgi?! ;)
24.-Dec-2022 12:05 pm
Nu es runāju par nopirkšanu nevis līšanu kredītos. Vienkārši izdomā, paņem naudu no krājuma un nopērk.

No otras puses vai tad tiem skolēniem liekas pievilcīgs scenārijs visu mūžu īrēt kaut kādus kaktus kur tu pats neesi noteicējs?
25.-Dec-2022 09:47 am
Šķiet, ka jā - trendā ir nepiepūlēties, un, ka visi ir vienlīdz "cienījami" (tb nav jāpiepūlas).
26.-Dec-2022 03:53 pm
Starp citu, jā, jaunatnei īre dzīvesvietai liekas daudz saprātīgāka par īpašumu. Un tieši tādēļ, ka to nomainīt ir daudz vienkāršāk. Vismaz no manā apkārtnē esošajiem jauniešiem tā izskatās.
26.-Dec-2022 08:59 pm
Bet kā viņi tiek galā ar situāciju ka īrēts pieder citam un iedzīvotājs tur nav noteicējs?
27.-Dec-2022 01:57 pm
Vienkārši, ja rodas problēmas, nomaina dzīvesvietu.
27.-Dec-2022 07:30 pm
sanāk tāds tipa pasīvais klejotājs.
24.-Dec-2022 12:06 pm
+ kā piesaistīts vienai vietai? Sadomā, pārdod nost un nopērk citu, piemēram Korfu.
24.-Dec-2022 11:13 pm - ...
fascinē pilnīga tēmas nepārzināšana, gan jau ka dzīvo pie mātes vai īrē istabu komunālā dzīvoklī!
atklāšu noslēpumu, ja tev ir hipotēka, ar fiksētu termiņu, TU ESI piesaistīts vienai vietai, jau vien nevari apmaksāt līgumā ieliktos soda procentus!
24.-Dec-2022 11:28 pm - Re: ...
Runa ir specifiski par hipotēku un citu kredītu neņemšanu, iemācies lasīt.
24.-Dec-2022 11:42 pm - Re: ...
Tiešām iemācies lasīt. Procedūra: Paņem naudu nu iekrājumiem, nopērk māju. Kāda vēl hipotēka? Nahren?
25.-Dec-2022 10:44 am - Re: ...
Nodod tukšās pudeles un nopērc. Un vispār- ja vīrišķis pa 30 neatkarības gadiem nav uzcēlis māju un iekopis savu zemes gabaliņu tad jāņem pilsonība nost! ))
25.-Dec-2022 01:38 pm - Re: ...
Nu zemes gabals un dzimums nav obligāti
24.-Dec-2022 01:22 pm
Tad nu sanāk, ka vislielākā atdeve ir no tiem, kam darbs ir hobijs vai sirdsdarbs. "Kamēr mani draugi ceļo, es strādāju". Krii
24.-Dec-2022 05:15 pm
Prognozes, ieteikumi, vēlmes?
24.-Dec-2022 09:51 pm
Pilnīgi acīmredzami, ka ne skolniekiem, ne skolotājam nav ne mazākās izpratnes par reālo dzìvi.
24.-Dec-2022 10:39 pm
Vai izpratne būtu anaLizētajai ar noslieci uz vienīgo patieso viedokli?
24.-Dec-2022 10:43 pm
Man arī tāda doma radās.
24.-Dec-2022 11:44 pm
Tev? Radās doma???

Okej tas jāpiefiksē, unikāls gadījums.

Uplifottas zosis. Radās doma.
25.-Dec-2022 09:44 am
Protams, ka nav. Tāpēc jau mācāmies.
25.-Dec-2022 01:20 am
Hmm. Es domāju, te tomēr strādās bioloģija un gadu tūkstošiem ilgi instinkti(?).

Pasaulē jau tagad ir vietas, kur (vismaz, cik esmu redzējis) nav nepieciešams pārdabiski piepūlēties, lai nodrošinātu sev izdzīvošanu. Prātā nāk Vācija un Zviedrija.

Bet vismaz vīriešu dzimumam izskatās joprojām gana izplatīts arī sens imperatīvs censties izcelties pārējo vidū, lai pievilinātu pretējo dzimumu. Starp simtiem sētnieku un atkritumu izvedēju (neskatoties uz to, ka jebkurš vajadzīgs darbs ir godājams) izcelties ir grūtāk, nekā kļūstot par kaud ko drusku sarežģītāku. Kas prasa ieguldīties.
25.-Dec-2022 09:46 am
Cik uzmetu aci sociālo zinību kursam, tas viss ir pretrunā mātes dabas likumiem. Interesanti vērot.
25.-Dec-2022 10:49 am
Antropoloģija pretendē, ka pretrunā? Interesanti, tiešām.
26.-Dec-2022 08:54 pm
Lai gan fakti tādi varētu būt, tas ir nevis sociālisms, bet kapitālisms ar labu sociālo nodrošinātību. Un tā manuprāt ir ļoti laba lieta (ar dažiem trūkumiem).

Arī par to, ka tagad mājas neceļ, bet tikai domā par īrētiem dzīvokļiem, manuprāt statistika to neapstiprina. Jā, jaunieši varbūt vēl nav gatavi mājas celšanai, bet kad tas viņi ir bijuši gatavi. Padomju laikos vairums dzīvoja pie vecākiem vai komunālajos dzīvokļos, un tikai dažiem palaimējās dabūt savu dzīvokli, kur vīt savu ģimenes ligzdiņu. Mājas celšana bija ellīgi grūta, jo trūka celtniecības materiālu, tur vajadzēja blatus, izsišanos utt., tāpēc vairums celto māju bija sliktas kvalitātes. Salīdzinot ar šodienas jaunajiem privātmāju rajoniem, domāju, ka situācija ir daudz labāka. Es domāju, ka vajag vēl vairāk privātmāju. Arī ASV esot lielas problēmas, jo pašvaldības negrib dot atļaujas jaunām privātmājām, tāpēc cenas saskrien debesīs un jaunieši nemaz nevar atļauties. Bet nu tas noteikti nav tāpēc, ka cilvēki tās negribētu.

Arī par uzņēmējiem ir tā, ka tikai 1% cilvēku ir tam piemēroti, un tas apmēram strādā visos laikos. Varbūt Latvijā un Eiropā vajag vairāk veicināt privāto uzņēmējdarbību, bet kopumā jau tomēr pamata nišas ir aizņemtas. Vairums cilvēkiem pakalpojumu tiek nodrošināta augstā kvalitātē, jo ir pietiekama konkurence. Ir jau tā, ka efektivitāti mazina visādas drošības un regulatīvās prasības, bet nav jau tā, ka mēs no tā būtu kļuvuši pilnīgi nabagi.

Naudas drukāšana krīzes laikā bija ekonomiski pareiza politika. Tagad gan ar to pārspīlēja, jo inflācija sakāpa debesīs, bet kopumā bija vajadzīga noteiktos brīžos. Tas nekādi nemazina lielo uzņēmumu darbību, bet palīdz pašiem neaizsargātākajiem. Ir tikai normāli, ka attīstītā sabiedrībā pat pēdējie slaisti un idioti ir sociāli nodrošināti. Nevar jau visu mērīt pēc kaut kādas vidusslaiku mēra laiku skalas. Varbūt pietrūkst vairāk motivācijas cilvēkiem, kas aktīvi iegulda izglītībā un zinātnē, bet tās ir labojamas lietas, nevis sabiedrības pagrimums.
27.-Dec-2022 07:12 pm
> Ir tikai normāli, ka attīstītā sabiedrībā pat pēdējie slaisti un idioti ir sociāli nodrošināti.

Kāpēc?
29.-Dec-2022 12:49 am
/ Ir tikai normāli, ka attīstītā sabiedrībā pat pēdējie slaisti un idioti ir sociāli nodrošināti./

Tikai tad ja viņi beidz būt slaisti un idioti.

Ja idiotisms klīnisks - ārstēties
Ja idiotisms ``parastais`` - mācīties un pārstāt būt idiotam.
This page was loaded Apr 19. 2024, 6:53 am GMT.