Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par to uzvārdu latviskajām galotnēm 
8.-Dec-2010 10:09 am
Manuprāt tiesas spriedums bija par to, kā tiek apgrūtināta indivīda dzīve, valsts varai uzspiežot viņam visai neloģiskas prasības jautājumā, kā viņam jāpozicionē sevi sabiedrībā, nevis par konkrētā tirliņa sāpi. Tb par principu kā tādu. Un tas ietver sevī gan uzvārda skanējuma, gan uzvārda skaitļa, gan dzimtes dažādības vienas ģimenes ietvaros. Kas, pirmkārt, patiešām ir rupja iejaukšanās indivīda privātajā dzīvē (uzvārds ir cilvēka personības daļa tāpat kā matu krāsa, un ja valsts vara sāks diktēt tā rakstību, mainot ne tikai skanējumu, bet arī semantisko jēgu, tad tas ir analoģiski vēlmei "mēs te visi eiropeīdi un visiem iebraucējiem no dienvidiem būs balināt matus"), otrkārt, arī praktiski gandē dzīvi*. Tb tā īsumā - ja valsts varas rīcība, nedodot sabiedrībai nekādu labumu, gandē indivīdam dzīvi, tad tikai jāpriecājas, ka ir kāds regulējošs mehānisms ārpus šī Sūnu ciema, pie kā vērsties.

------
* Piemēram, LR pilsoņu ģimenei nonākot kādas patriarhālākas zemes mazpilsētas viesnīcā (Krievijā, aizdomas, vēl tagad daudz kur tā varētu būt, nerunājot par islama pasauli), tur katram skaidrs, ka te divi laulības pārkāpēji no viena ciema (tāpēc uzvārdu saknes līdzīgas) grib vienā numuriņā savas neķītrības veikt. Ir dzirdēta arī pilsētas leģenda par diezgan solīdu civilizācijas centru Ziemeļamerikā, kur pēc autoavārijas ārsti atteicās veikt riskantu operāciju kundzītes glābšanai, jo kam tādam vajag radinieka parakstītu papīru "pretenziju nebūs" - un katram hausam tur bij skaidrs, ka Kalniņš un Kalniņa ir 2 dažādi uzvārdi, jo pēdējie burti atšķiras (tipa pienākat pēc mēneša ar notariāli apstiprinātu vēstniecības izziņu, ka tas ir viens un tas pats uzvārds). Vai māte ar bērnu tiek aizturētas uz robežas, jo bērnam tak uzvārdam dokumentos cita galotne, tātad cits uzvārds - jāpārbauda, vai te nav darīšana ar bērnu zagļiem. Un tamlīdzīgas jau visai ekstrēmas situācijas. Bet kaut kā jau tiem latviešiem pasaules vēsturē jāieiet. Ja ne ar kultūru, zinātni un ekonomiku, tad vismaz ar īpatnu uzvārdu latviskošanas praksi.

P.S.
Pie tam aizdomas, ka te pamatā ir nevis valodniecības koncepcija, bet gan seksisms, tb slēpta maskulīnā ņirgāšanās par sievietēm tā, ka šīs pašas nesaprot. Vo par provi, vīrietis ar uzvārdu Salna - neviens vells viņu par Salni nepadarīs. Jo ja tu valkā bikses, tad uzvārds ir tāds, kāds ir, neviens galotni nemainīs. Bet meitiešiem, tiem, gan grūšāk, tb tikko kā šamai vīrs uzvārdā Buks, tā meitietim fiksi ieraksta pasē "Buka" (tb ne vairs lepns meža lops, bet gan kučiera krāģītis). Un šai to krupi jānorij. :)

Galu galā, bauriem jau uzvārds nav vis kas apzīmē piederību konkrētai dzimtai - bauriem sakņu nav, - bet gan tāds kā smalks otrais vārds. Un to takš jāloka kā vajag. Galvenais, lai saprot, ka no Kalniņu mājām tas kalps nāk. Un dzimums svarīgs, lai zinātu - druvā jāsūta vai pie katla jāliek. Savukārt ja uzvārds ir "Hochencollern", tad neviens nepiespiedīs sievai rakstīt pasē "Hochencollerna". Problēma drīzāk ir mentalitātē un vērtību sistēmā, kas man te šķiet visinteresantākais kašķa pušu argumentācijā. :)
Comments 
8.-Dec-2010 10:30 am
tikko krievus pie bauriem pieskaitīja - manas 1/16 asinis vārās patiesā sašutumā!
8.-Dec-2010 10:32 am
Protams, ka bauri. Visi kungi ta Parīzē jau kopš 1919. gada. :)
8.-Dec-2010 10:35 am
citējot klasiku "Рюриковы мы"
кнежна романова
князь романов
8.-Dec-2010 11:14 am
Ja citējam, tad precīzi: "Рюриковычи мы"!

Romanoviem ar Rjuriku gan pamaz sakara. Pie tam ļaunas mēles lēš, ka pēc Pētera III slepkavības arī ar Romanoviem pamaz. :))
8.-Dec-2010 10:38 am
ja, ja, un piedevām, kad beidzot bauri pratīsies un ieviesīs savā nevalodā normālos burtus Q, W, X un Y, jo savādāk jau nav iespējams kungu vārdus pareizi pierakstīt.
8.-Dec-2010 11:12 am
Kāds tam sakars ar manu cepšanos par atšķirīgām uzvārda galotnēm vienas ģimenes locekļiem? 3x pārlasīju savas žēlabas, takš nepamanīju.
8.-Dec-2010 12:31 pm
tiesas spriedums bija par "Hochencollern" sēriju, resp., bez galotnes, nevis galotņvienādības jautājums un ko lai dara, ka latviešu valodā ir gan galotnes, gan locījumi ?! un ja uzvārds ir tik liels īpašums, kuru nevar aizskart, tad ko darīt ar godīgu ES valsts pilsoni uzvārdā William, kurš iebrauc Latvijā, jo viņš jau apvainosies, kad šeit par Viljamu nosauks.

bet ja sašaurina līdz "Marta Kalniņš", tad jautājums varētu būt skatāms, bet iekšpusē, jo kāds sakars ANO tiesām ar latviešu valodas un tās lietojamības īpatnībām ?!
8.-Dec-2010 12:46 pm
Kāds sakars manam pukstam ar konkrēto tiesu, ko tu cilā? Atkārtošos: mani neinteresē ne konkrētais tiesas process, ne tā spriedums. Es pavisam par ko citu īdu.
8.-Dec-2010 03:44 pm
F un H tachu ieviesa kungu vaardu deelj, kaapeec lai citus nevareetu?
8.-Dec-2010 10:52 am
Nu leiši jau tai pasaulei ir ieriebuši daudz vairāk- tiem uzvārdu tipos iespējamas atšķirības arī uzvārda celmā vienas ģimenes ietvaros, piemēram, tēvs Čuplinskis, māte Čuplinskiene, meita Čuplinskaite.

8.-Dec-2010 11:15 am
Man pat bail jautāt, kāds šai ziņā ir svahili cilšu pienesums. ;)
8.-Dec-2010 11:04 am
mentalitāte gan. Sidorov jau neies pieprasīt, lai arī viņa sievu sauc par Sidorov. Toties Raihman gan var to paģērēt.

Par piešķirtajām ciešanām un pārdomām, vai tiešām Ļoņa ir cietis, var palasīties šitai dokumentā, interesanti (UN Document CCPR/C/100/D/1621/2007)

Nezinu, vai kungam patiks viņa vārda precīza atdarināšana latviski (Ļeoņid Rajhman), bet gan jau novienosies kaut kā.
8.-Dec-2010 11:16 am
Konkrētā aškenaza sāpīte man dziļi vienaldzīga, jo es pavisam par ko citu. Aber jums, cienīts k-gs, gan ar steigu vajag nikneimu no "sirdna" uz "sirdns" nomainīt, kamēr valodniecības komisija nav sodu uzlikusi par aplamu nikneima lietošanu. ;P
8.-Dec-2010 12:11 pm
valodniecības komiteja lai bīstas pati. Ja uzsāks spaidu darbus pret manu niku, es arī varu pasūdzēties kādā no entajām ANO komitejām un pamatojums būs daudz nopietnāks, nekā Ļeoņidam Rajhmanam.

Pase un citi papiranti man vajadzīgi reizi gadā, bet Cibas niks ir manas kultūras un tradīciju (resni, spalvaini un plikpauraini tēviņi, kuri tīklā izliekas par jauniem Apoloniem) neatņemama sastāvdaļa. Niku es izmantoju komunikācijā - ĻH neviens neliek sevi saukt par Leonīds Raihmans, bet man aizliegs sirdnu lietot? No pasaran un tādā garā.
8.-Dec-2010 12:49 pm
Vo vo! Kad jākliedz "sitam rudos", tad visi nadzīgi, aber kad uz paša plēsi sabiedrības modrās acis vēršas, tad no pasaran! ;P
8.-Dec-2010 11:13 am
Maskulīnā ņirgāšanās ir universāls pārmetums, un to var piemērot neatkarīgi no konkrētajā brīdī pieņemtajām valodas normām. Vienā gadījumā sievietei ir liegta dzimtei atbilstoša galotne, citā — cēla vārda vietā sanāk mazāk cēls.
8.-Dec-2010 11:59 am
Ī/Islandietis Gunnarsons ar sievu Fjalardottiru sēž kaktiņā un klusi ķiķina.
8.-Dec-2010 12:48 pm
Nemaz nerunājot par irokēzu Vilka zobu, kurš noprecējis Sudraba mākonīti. :)
8.-Dec-2010 01:59 pm
Tad tāpēc baltādainie viņus apslaktēja, bet pārējos salika rezervātos! :)
8.-Dec-2010 12:10 pm
Starp citu, vēl nianse - ej nu sazin vai tā sanāk, ka uzvārds ir cilvēka personības daļa. Uzvārdu jau savulaik piešķīra, lai iedzīvotājus vieglāk varētu identificēt, tieši tāpat kā tagad piešķir personas kodus un izsniedz pasi - it kā jau ir tavi, bet tajā pašā laikā - valsts īpašums;))
8.-Dec-2010 01:11 pm
Tu man tāpat patīc! :)
This page was loaded Jul 3. 2024, 8:11 am GMT.