Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
šovakar 
19.-Jan-2010 07:51 pm
Ziemas avitaminoze pieņemas spēkā tās ļaunākajā izpausmē: kūtrumā un slinkumā. Tas nav labi. Taču ar patiku izlasīju RL interviju ar Vilku. Nu ne tāpēc, ka ko diži jaunu uzzinātu (lai gan tas, ka "Gaismas pili" lēma celt jau 1988. gadā, nezināju), bet tāpēc, ka šādi cilvēki patīk. Vismaz tā šķiet pēc tā tēla, kas izveidojies mediju drusku ietekmē. Mazliet gan pasmaidīju par pāris lietām. Nu to, kur viņš tā patētiski stāsta, kā 80.-90. gadu mijā bibliotekāri vēruši vaļā slēptuves un cēluši ārā pirmskara literatūras krājumus, kas bijuši visas tās desmitgades nobēdzināti no cenzūras. Ne par šo faktu, bet gan par to, ko Vilka k-gs laikam nezina - šobrī ir bibliotēkas, kurās atjaunotas šīs savulaik atvērtās pažobeles, tikai nu tur slēpj grāmatas, kas izdotas pirms pārdesmit gadiem. Tā vismaz man stāstīja kāda jaunkundze, kādas visai prestižas skolas bibliotēkas kūrētāja, jo cenzori no IzM u.c. "jumta" struktūrām aktīvi inspicē grāmatplauktus, liekot kā ideoloģiski kaitīgu iznīcināt literatūru, kuras nosaukumā ir maģiskais vārds "padomju", nemaz nerunājot par saturu. Laiki mainās, bet cilvēki nemainās. Visai naiva šķita arī versija, ka lūk 19. gadā viss ritējis daudz lielākā ilgtermiņā, aizsācēji savu aizsākto turpinājuši, bet 90. gados gan īstos ļaudis malā pastūmuši. Dodiet laiku, un pēc gadiem 100 tieši tāpat runās par 90. gadu fenomenu - neviens nekādas Kozakevičas neatcerēsies un slavinās citus, kurus vilnis varas virsotnē uznesa uz palikšanu. Tieši tāpat kā neviens neatceras, ka to pašu valsti 19. gadā izcīnīja pulkv. Ozols un ģen. Sīmansons (kamēr Ulmanis uz Cēsīm bija aizmucis, bet Zemitāns grasījās mukt, tikai kā sīkai vienībai, laikam nebija ar ko), bet tagad pat speciālisti knapi zina, kas tie tādi, jo visādi Zemitāni, Baloži un Ulmaņi uz mūžiem iegūluši tautas mītos kā tie sācēji un darītāji. Tā kā nevis scenāriji atšķīrās, cilvēki bija savādāki, bet gan vienkārši nav pietiekami ilgs laiks pagājis, lai mīta sega pārklātu realitāti. Ja tā spriestu kāda manas māmiņas draudzene, pēc pensijas saņemšanas kafijojot, es nebrīnītos un pat nepievērstu uzmanību. Bet Vilks... Nu Dievs ar viņu. Labs cilvēks tik un tā. Viens no nedudzajiem tiem, kuru dzīvei būs sausais atlikums lielāks par viszinošu pļurkstēšanu blogā. Taču vīlos intervijā ar Georgu Vīku. Tā subjektīvi šķiet, ka viņa pieredze diplomātiskajā dienestā Irānā būtu vērtīgāka par papļāpāšanu par Gurbačovu, Berlīnes mūri un "mēs tāpat visu zinājām". Iesmēju, ka Bankovska pirmais kulinārijas lidojums bijušas kakao bumbiņas - tās, šķiet, 80. gadu beigās bija topā. Arī es ar dižu lepnumu par tik izdevušos un sarežģītu kārumu, lepni liktu paša gatavotās svētku galdā. Tā nemanot žurnāls izlasīts. Laikam nāksies tomēr pieķerties pie darbiem.

P.S.
Man aizdomas, ka RIMI iepērk kaut kādu krutku ar etiķeti "Ararat" - pēdējā butelīte nes pēc acetona un nemaz pēc laba armēņu brendija negaršo. :(
Comments 
19.-Jan-2010 08:52 pm
tas tiesa par to IZM cenzūru? tāpat jau biju vissliktākajās domās par šo degradējušos iestāde, bet nu ne jau tik traki.
19.-Jan-2010 09:23 pm
no visām foršajām, tieši tēmā trāpošajām grāmatām, ko man vajadzēja un ko no koka kataloga (!!!!!) pasūtīju - reāli saņēmu 1/4, jo pārējās "vairs nav mūsu krājumā"

varbūt kaut kāda petīcija jāraksta, jo ir diezgan apgrūtinoši pētīt PSRS laika materiālu bez PSRS (īpaši jau vietējā izdevuma par vietējām ģēlām attiecīgajā periodā) publikācijām...
19.-Jan-2010 09:26 pm
ņuņu.

skatoties, kur meklē.

LNB uztur arī PSRS laika krājumu, so ja tas ir iekš/par Latviju/LPSR, vajadzētu būt, jo obligātais eksemplārs + vispārējā koncepcija (glabājam visu).

Tas, ka nav citās bibliotēkās, ir iespējams, ja ļoti reti kad vajag it kā, cik saprotu.
19.-Jan-2010 09:37 pm
Kā teiktu aktīvists: dodiem mums laiku! ;) Kad pabeigs pīpmaņus un inflācijas pieminētājus trenkāt, tad jau vajadzēs atrast ko citu, kur izpausties. UN jūsu krājumiņš kā reizi prasās tikt ieslēgts specfondā ar īpašām pielaidēm. ;P
19.-Jan-2010 09:43 pm
nabaga pīpmanis, visur pacentīsies ievilkt savu sāpi :)

saki labāk, kā tev ar vakariem?
19.-Jan-2010 09:50 pm
Rimti priekšpensionāra vakari. Sieva zeķi ada, bērns klucīšus liek, es par Aizkaukāza Sociālistisko Federatīvo Padomju Republiku gūgloju, vai arī zīmēju kāda logotipa skices. Rimti. Neviens pat ciemos nenāk, pseidointelektuāli patenkošanas sarunas pie brjūnā graķīša paritināt. :(
19.-Jan-2010 09:53 pm
sit konjaka kannu padusē un apceļo dzimto baltistānu, sākot ar tērbatu, būs pseidointelektuāls bazars uz goda:)
19.-Jan-2010 10:04 pm
a es par ko!
20.-Jan-2010 11:09 am
Piektdien? ;)
20.-Jan-2010 12:33 pm
drīzāk cetd/sestd! piektdien vakarā pieskatu mazo.
20.-Jan-2010 12:53 pm
labāk sestdien. Ceturtdien es strādāju.
19.-Jan-2010 11:41 pm
man bija tāda specifiska tēma, par ceļu saimniecību, nu, tur visādas būvniecības rokasgrāmatas un normatīvi propagandas izvietošanai sabiedriskajos transportos un rokasgrāmatas ražošanas darbu optimizēšanai u.tml. stafs. Nebūtu pavasara tīrīšanā izmetusi ārā, varētu dokumentāli uzrādīt cedeles, kuras n stundas ar roku kirlicā (vienīgā lieta, ko nedaru krieviski - nerakstu, pat ar drukātajiem nē...) drukāju un pēc tam saņēmu atpakaļ kā suvenīru par nenotikušo sastapšanos :)
20.-Jan-2010 08:09 am
Jāpiedāvā prof. Butulim, kad sastapšu, lai piedāvā referāta tēmu bakalauriem: "Neoficiālā cenzūra, pašcenzūra un ideoloģiski nevēlamu materiālu slēpšana un iznīcināšana dievzemītē pēc 1991. gada". :)
19.-Jan-2010 09:35 pm
Es nevaru likt galvu ķīlā par IzM. Runa ir par vidusskolas bibliotēku, bet kam tā pakļauta (tb kas tiesīgs cenzēt saturu), nezinu. Satikšu jaunkundzi, uzvaicāšu. Moš pati pateiks, ja cibā ielūkosies.
19.-Jan-2010 09:26 pm
Kā man Armēnijā teica - ja viss, ko veikalos pārdod blašķītēs ar Ararata bildi, būtu īsts, visai armēņu tautai, mazus bērnus un simtgadīgus sirmgalvjus ieskaitot, nāktos septiņas diennaktis nedēļā strādāt tikai un vienīgi brendija ražošanā.:)

Bet ar IZM kaut kas neštimmē - vispār jau publiskās bibliotēkas ir Kultūras ministrijas pārziņā. Tas, ka nespēju attiecīgās nodaļas ierēdņus iedomāties veicam cenzora funkcijas, jau ir sekundāri. Varbūt Tavas jaunkundzes kaut ko jauc.:)
19.-Jan-2010 09:27 pm
KM pārziņā ir LNB
IZM pārziņā ir augstskolu biblenes.

pārējās par 99% ir pašvaldību pārziņā.
19.-Jan-2010 09:34 pm
Da neteica jaunkundze, no kuras iestādes. Tikai stāstīja, ka savas vidusskolas bibliotēkā pažobelē uztaisījuši slēptu kabūzīti, kur slēpt grāmatas, ko inspektori liek iznīcināt (neatkarīgi no tā, vai pēc tām ir pieprasījums, vai nav - kritērijs ir satura ideoloģija).
19.-Jan-2010 09:45 pm
omfg, dievs dos satikt to, kas inspektoriem dod norādes, miesasbojājumu grēks uz manas sirdsapziņas paliks.
tas ir, hmm, pretdabiski un pretīgi.
19.-Jan-2010 10:00 pm - ;)
domāju, ka tā ir visās, vismaz Rīgas, vidusskolās (jo arī mūsējā Rīgas xx.vsk tā notiek)...
19.-Jan-2010 10:21 pm - Re: ;)
derētu to lietu dabūt primetaimā masu mēdijos un atbildīgos ierēdņus - salaspils akmenslauztuvēs.
tātad rīgas dome?
19.-Jan-2010 11:39 pm - Re: ;)
RD IJSD
Rīgas Domes Izglītības, jaunatnes un sporta departaments
20.-Jan-2010 12:19 am - Re: ;)
lūk, aizsitu meilu izdzimumiem. redzēs, ko teiks :)
19.-Jan-2010 09:52 pm
Indulgence, Tu esi ģēnijs. Skriešu uzpirkt visu komunistisko literatūru no antikvariātiem - ja Durlande dara šitā, tad tām grāmatām būs zelta vērtība ar laiku. :DDD
/p.s. Iesaku Rimi paprovēt bulgāru brendiju, 40-grādīgo - tīri labs. Tāda pate krutka kā visas, tak esences vairāk pielietas. :D
19.-Jan-2010 10:01 pm - ?
nah Tev antikvariāti, ja pagaidām vēl pa lēto no bibliotekām var sarunāt?
19.-Jan-2010 10:34 pm - Re: ?
Neprotu sarunāt un "galu" arī nav.
20.-Jan-2010 08:12 am - Re: ?
Iesaku vienkārši apmeklēt bibliotēku pa laikam. Gan sapazīsies. Savulaik uz LNB centrālās mājas 1. stāva lasītavu tik tāpēc vien gāju, ka tur pie kopiera jaunuve TĀDĀM Smukām Acīm (te jāplāta rokas kā [info]vikingsam, kad tas lielās, cik lielu grunduli, ko šis par foreli dēvā, vecpilsētas kanālā izvilcis) rosījās, ka puse lasītavā esošo vīreļu vairāk ne papīros, bet jaunuvē zinību kārām ačtelēm lūkojās! :)))
21.-Jan-2010 03:09 pm - Labdien.


Rakstu Jums sakarā ar Jūsu e-pasta vēstuli Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam par skolu bibliotēku krājumu cenzēšanu.
Nezinu no kurienes Jums šāda informācija, bet cik man zināms nekas tāds netiek darīts. Varētu būt runa vienīgi par novecojušām un mācību procesā neizmantojamām grāmatām, kuras noraksta. Norakstīšanu veic skolas bibliotekārs, izvērtējot grāmatas lietderību un atbilstību savas skolas specifikai. Vajadzības gadījumā tiek pieaicināts atbilstošā priekšmeta skolotājs. Nekādi " nevēlamie "grāmatu saraksti neeksistē.


Ar cieņu,
Inta Šalme
Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskā centra
Metodiskās bibliotēkas vadītāja
tālr. 67037373
www.riimc.lv
3.-Feb-2010 02:47 pm - Re: Labdien.
Ir nācies pastrādāt skolā, un lieliski varu iedomāties epizodi, kurai līdzīga (visticamāk) ir šeit saceltās panikas cēlonis. Tātad - soļo cauri skolai akreditācijas komisija trīs dūšīgu kundzīšu paskatā, nopakaļ tek direktrise ar mācību pārzini, validolus sūkādamas. Komisija ieiet bibliotēkā, bibliotekāre miera stājā, visus zobus smaidā atšiepusi. Te viena no komisijas kundzītēm, gar plauktu iedama, nicīgi novelk: "Ak, kungs! Pilns ar visādiem viļiem lāčiem, bet jaunākās grāmatas bioloģijā nav iepirkuši!" Direktrise top plankumaina, ķer pie krūtežas un brēc uz bibliotekāri: "Tūlīt, Almiņ, izmetiet tos viļus lāčus, tā lai rīt no viņiem smakas nebūtu!!! Un mēneša piemaksa - nost!" Almiņa, asras rīdama, krāmē savā kambarītī viļus lāčus, iedzer konjaku, pažēlojas draugiem...un interneta plašumos aizveļas Baisā Bauma par cenzūras šausmu darbiem Latvijas bibliotēkās...
27.-Feb-2010 08:36 am - par novecojušām grāmatām
Mēs neesam vientuļi šai idiotu pasaulē ... Мне понадобилось найти несколько книг одного автора в старом советском издании примерно 70-80 годов. Я обратился за помощью к знакомой сотруднице Лермонтовской библиотеки. Это сеть, насчитывающая, кажется, 14 библиотек во главе с Центральной на Литейном проспекте. И она мне сообщила следующее.
В связи с нехваткой площадей для хранения, все книги, изданные ранее какого-то года, подлежат списанию и уничтожению. Просто по году издания - не по автору, не по жанру, не по редкости издания, а просто "старые".

- И какой же у вас сейчас пограничный год? - спросил я. - Раньше которого уже все пошло в макулатуру.
- Кажется, 1999, - сказала она...

http://inga-ilm.livejournal.com/338284.html
This page was loaded Sep 16. 2024, 10:24 pm GMT.