Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par pensiju speciālā budžeta uzkrājumu 
19.-Mar-2012 09:20 pm
Interesanti, ka 2008. gadā uz 10 strādājošiem bija 3 pensionāri - no kurienes radies apgalvojums, ka ikviens strādājošais šobrīd uztur cik tur pensionārus? Bija kāda mēra epidēmija pēdējo pāris gadu laikā, ko neesmu pamanījis?

P.S.
Sociālās apdrošināšanas budžeta uzkrājums uz 2008. gada 1. augustu sasniedza 914,2 miljoni latu, kur valsts pensiju speciālā budžeta uzkrājums bija 679,5 miljoni latu. Kur palika?
Comments 
19.-Mar-2012 09:36 pm
19.-Mar-2012 09:47 pm
Pazust daudz kas pazūd. Aber kā vo pamatoja atsevišķa sociālā budžeta likvidēšanu un iekļaušanu valsts budžetā? Un vai to vispār var darīt? Iemaksas sociālajā budžetā it kā nav valsts ienākumi.
19.-Mar-2012 09:37 pm
Kur palika, kur palika. Dusmīgs palika!
19.-Mar-2012 09:47 pm
uz papīra tas "uzkrājums" bija - no tā soc. budžeta smēlās un "aizņēmās" kad tik ienāca prātā. tā ka palika tikai vekseļa papīrītis, kuru nav no kā pieprasīt.
19.-Mar-2012 09:49 pm
Es, protams, no tā ne vella nejēdzu, bet pašreizējā momentā man sāk šķist, ka ar to sociālo budžetu viss bija pīrāgos un būtu vēl gadus 20, bet to vienkārši ņēma un iekļāva valsts budžetā - tai brīdī sociālās apdrošināšanas sistēma sabruka.
19.-Mar-2012 10:10 pm
nebija kārtībā... šitam komentāram nav datums norādīts, waybackmacine arhīvs norāda 2008. gada septembri - http://www.ljb.lv/?c=raksts&pid=99
19.-Mar-2012 10:42 pm
Nu tas, ka neviens neko nedabūs atpakaļ no saviem maksājumiem sociālās apdrošināšanas fondā (nu izņemot kādām drapēm atlaidi moš), tas skaidrs. Es par pašu kāpostu kā tādu, jo manuprāt iemaksas ievērojami pārsniedz izmaksas pašreizējā laika periodā (tur negatīvie demogrāfijas rādītāji pēc gadiem 20 nonivelēs pasākumu uz nullēm). Par to tai komentārā nav ne vārda.

Pa manam sanāk, ka ja katrs strādājošais ik mēnesi iemaksā 35% algas socfondā (pieņemsim, ka no 10 strādājošo iemaksām tiek arī maksātas pensijas 2 pensionāriem, kaut arī tie ir visu mūžu maksājuši, tb uzkrājums ir, un 0,2 invalīdiem), tad tik un tā jāpaliek baisam kāpostam pāri (kā nekā 50% apmirst, visu mūžu maksājuši, bet pensionēšanās vecumu nesasnieguši, un valsts viņu iemaksas iehavo), ja to vienkārši nepaņem čemodānā un neaiznes prom.
20.-Mar-2012 08:24 am
Visas sociālās iemaksas tak neaiziet paša pensijas uzkrājumā — tur tiek novirzīti laikam 20% no algas. No sociālajām iemaksām daļa aiziet 1. pensijas līmenim jeb izlietota jau pašlaik (no tās maksā pensijas un pabalstus pašreizējiem pensionāriem — tai skaitā par tiem, kas strādāja vēl laikā, kad pašreizējās pensiju sistēmas nebija, un nekādu mūža laikā uzkrātu sociālo iemaksu viņiem nevar būt; no šejienes tiek maksāti arī pabalsti apgādnieka zaudējuma gadījumā, apbedīšanas pabalsti un citi ar aiziešanu aizsaulē saistīti pabalsti), daļa 2. līmenim, kas ir paša personiskie uzkrājumi. Vēl 2008. gadā 2. līmenim tika novirzīti 8% strādājošā sociālo iemaksu, bet pēc tam šīs iemaksas tika samazinātas uz 2%.

Tas, ka pensiju budžetā ir kaut kāds uzkrājums, tādējādi neko nenozīmē. Nākotnes pensijai atliktā katra paša nopelnītā nauda ir salīdzinoši neliela, viss pārējais tiek apēsts jau tagad.
20.-Mar-2012 09:24 am
Tb ja šobrīd 10 indivīdi ar vidējo algu 400 Ls ik mēnesi ieskaita pensiju fondā katrs 80 Ls, tad šo tikai pensijām domāto personas uzkrājumu (kam ar valsti tik vien sakars, ka tā uzspiedusi, ka būšot pārraudzīt šo uzkrājumu un garantēt, ka nepazūd) ik mēnesi jau šodien apēd 2 pensionāri? Makten ēdelīgi sanāk, kaut kā šķita, ka vairuma pensijas ir mazākas par vidējo algu.

Pie tam, ņemot vērā, ka indivīds veic sociālās iemaksas, lai sevi nodrošinātu, jāpalūko, cik tiesīgi ir viņa uzkrāto a) pievākt valsts budžetā un iztērēt citiem mērķiem, b) izmaksāt tiem, kuri veidojuši savus uzkrājumus, bet kurus ieskaitījuši kopbudžetā (sākumā soviālais budžets no valsts budžeta tak bija šķirti, jo tiem ta nekāda sakara) un iztērējuši, lāpot budžeta caurumus.
20.-Mar-2012 09:51 am
Pag, bet tieši no kurienes Tev ir dati, ka uz 10 strādājošajiem ir 2 pensionāri? Šie aprēķini izskatās krietni reālistiskāki.

Sociālais budžets vēl joprojām pastāv atsevišķi no valsts budžeta. Tomēr, jā, pēdējos gados sociālās iemaksas pastiprināti ir izmantotas, lai pēdējos gados varētu maksāt visādus pabalstus, kuru prasītāju skaits zināmu iemeslu dēļ ir pieaudzis.

Tērēt sociālā budžeta iemaksas "citiem mērķiem" pats par sevi nav nekas prettiesisks. Līdz pašreizējās pensiju sistēmas ieviešanai jau tas faktiski darbojās tikai tā, un to dēvēja par paaudžu solidaritāti. Proti, šodienas pelnošie uztur šodienas pensionārus, bet, kad paši būs pensionāri, var rēķināties, ka par viņiem maksās citi pelnošie. Daļēji šī sistēma pastāv arī vēl pašlaik (1. pensiju līmenis), un tikai daļēji mēs paši krājam savai pensijai (2. līmenis).

Cits jautājums, protams, ir par sociālo iemaksu novirzīšanas proporciju kādam no līmeņiem.
20.-Mar-2012 10:03 am
uz 10 strādājošajiem ir 2 pensionāri - Labklājības ministrijas dati 2008. gadā. Šaubos, vai pāris gadu laikā kas krasi būtu mainījies (par buboņu mēra epidēmiju nav dzirdēts).

LR Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris rezumējis, ka „personas pensija ir tās darba mūžā radītais īpašums un uz to ir nelokāmas īpašumtiesības“. Ja balstamies uz premisu par privātīpašuma neaizskaramību, tad man kā neizglītotam lajam tāds ļooti vienkāršots skatījums te parādās (tb sajūta, ka esmu uzmests - ar ko esmu samierinājies, - bet ko uzmetēji neatzīst un vēl cenšas iestāstīt, ka tas viss normāli un tā tik jāturpina). :(

Par to solidaritātes principu izteicos jau http://klab.lv/users/indulgence/327998.html - nevelk atkārtoties. Bet arguments ir nupat (pēdējās desmitgadēs) izdomāts, pie tam tikai kā apgalvojums, nekādu racionālu pamatu tam neredzu (jo neies tak atzīt, ka "visus uzkrājumus nospēlējām kārtīs, tagad jums te solidarizēties vajadzētu).
20.-Mar-2012 10:08 am
Kur tad ir atrodami tie Tavi Labklājības ministrijas dati?
Pēc kāda principa, ja ne solidaritātes principa, pensijas maksāja padomju laikos?
20.-Mar-2012 10:18 am
2008. gada koncepcija „Par valsts sociālās apdrošināšanas finanšu resursu pārvaldīšanu līdz 2012. gadam” - http://polsis.mk.gov.lv/LoadAtt/file46383.doc

Tā pilnīgi cita iekārta, kurā darbojās pavisam citi ekonomikas veidošanas pamatprincipi. Taču pirms gadiem 20 šī iekārta sabruka, bet tajā uzkrātais "tautas īpašums" nonāca jaunās valsts kases rīcībā, ļaujot turpināt sociālo apdrošināšanu un visai valstij zaļi dzīvot pirmos 10 gadus bez kādas ekonomikas. Bet neesmu speciālists, tb tas tikai mans subjektīvais skatījums.
20.-Mar-2012 10:30 am
Nū — kas tad bija tas "tautas īpašums"? Rubļu uzkrājumi? (Jā, šis ir brīdis, kurā Tu kārtējo reizi vari pateikt, ka speciālists neesi, bet Tev ir viedoklis, kā vajadzēja padomju laika vērtības transformēt jaunlaiku vērtībās :))

Labklājības ministrijas dokumentā ir runāts par 3 pensionāriem uz 10 strādājošajiem. Taču papildus tam vēl ir arī bērni un citi uzturamie.
20.-Mar-2012 10:58 am
Tautas īpašums bija viss: absolūti visa infrastruktūra, ražošana, transports, citi uzkrājumi utt. Principā viss, kas šobrīd ir (ieskaitot dievzemītes biznesa eliti) ir tapis no tiem miljardiem, kas ienāca, lielākajā daļā gadījumu realizējot šos uzkrājumus par sviestmaizi. Līdzekļi bija ļoti lieli, un principā no tiem pirmās desmitgades dzīvojām, jo neko ar PVN neražojam (nu skolā fizikas stundās man mācīja, ka no nekā nekas nerodas). Bet kas un kā notika, kā viss pārveidojās kopumā (tas, ka zinu džekus, kuri par vienu zviedriem notirgotu VEFa darbagaldu saņēma pusmiljonu USD uz rokas, jebšu stāsti par Repšes organizētajiem rubļu vagoniem nekādi neatspoguļo strukturālos procesus). Aber visas tās runas par solidaritāti man vairāk izskatās līdzīgas pasaciņām par Sadama bioloģiskajiem ieročiem, tb populistiska acu aizmālēšana, lai process izskatītos leģitīms.
Bet mani interesē kas reāli notika? Kāda bija struktūra, kā mainījās, kurā brīdī un kas? To labprāt saprastu. Pagaidām tie skaidrojumi, kas parādās publiskajā telpā, nav visai pārliecinoši, tāpēc uzdodu jautājumus.

Jap, nevis 3, bet 2 gan - pārrakstījos ātrumā. Bet tas arī vienīgais. Bērnus uztur vecāki, citu uzturamo (invalīdi u.tml.) īpatsvars gana niecīgs, tb nemaina pašu proporciju samēru.
19.-Mar-2012 09:57 pm
No tiem 10 strādājošajiem 5 strādā budžetniekos. Un pa šiem krīzes gadiem no 5 atlikušajiem strādniekiem jau 1 ir aizbraucis uz Irlandi, bet otrs - bezdarbniekos. I tīrā atlikumā - 3 strādnieciņi, kuri baro 3 pensionārus un 5 budžetniekus ;)
19.-Mar-2012 10:45 pm
Ja ņemam vērā, ka tie "3 strādnieciņi" principā ir pakalpojumu sniedzēji, tb viens konsultē, otrs ievestu kafiju tirgo, trešais NVO pārstāvis, tad pašvaki gan varētu būt ar ražotājiem barotājiem. ;)
19.-Mar-2012 10:51 pm
paprasi kalvītim, vemsim, slakterim un godmaņpapam, viņu runās un darbos pēdējo reizi soc.budžets figurēja kā citādi nevis tikai kā tukšs un apgrūtinošs..
This page was loaded Apr 28. 2024, 7:35 pm GMT.