Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par varoņiem 
12.-Nov-2010 08:04 pm
Nupat, malkojot dziedinošo groku, fonā TV3 ziņās pamanīju sižetu par jaunās paaudzes tautas varoni "jauno žurnālistu Ralfu" (uzvārdu neiegaumēju, jo tai brīdī ziņa nešķita svarīga), kurš izrādījis patriotisku centību, apsekodams un noskaidrodams aptiekas, kurās tomēr, sacerot asarainu bēdu stāstu, var izprovocēt žēlumu aptiekārēs un tomēr nopirkt recepšu medikamentu bez receptes. Īsts varonis, jāteic. Es jau biju domājis, ka šī suga ir izmirusi, jo jau manā bērnībā Pavļiks Morozovs (Павлик Морозов), kurš nodeva savu miesīgu tēvu varas iestādēm par nodokļu nemaksāšanu un ēnu ekonomikas veicināšanu, nešķita pozitīvais tēls, kaut medijos un literatūrā tika slavēts. Redz, nav tomēr izmiruši varas dēli - staigā ar bloknotiņiem un meklē, vai tikai kaut kur kāds pensionārs nedabū savu tableti uzreiz, nevis stāvot rindā pēc receptes (piemēram Talsos, lai tiktu pie ģimenes ārsta pēc receptes, jāpierakstās rindā 2 nedēļas iepriekš), vai kāds datorgrafiķis, nolicies piektdienas vakarā ar gripu, nedabū antibiotiku devu un paguļ kādu nedēļu mājās, darba devējam un klientiem par prieku. Avārijas kontracepcija laikam vairs nav uz receptēm - žēl, tad Ralfu kā Ļeņinu, par tēti varētu saukt daudzi neplānoti kinderi. Mīlīgi. Uz šādiem "ralfiem" vara turējusies, vienalga, Torkvemada, Bismarks vai Berija pie varas. Neviens jau ar varu neliek - paši kā timurieši raujas iniciatīvu izrādīt, uzraudzīt līdzpilsoņu likumbijību. Tas labi. Pieminekli vajadzētu. Ar uzrakstu: "pateicoties tādiem kā Ralfs, tik un tik cukurslimnieki, kuri nebija laikus nodrošinājušies ar receptēm, netika pie sava nelegālā insulīna un nu vairs nebremzēs valsts ekonomiku".

Var jau būt, ka pārspīlēju, taču, kaut arī viss ir "kā vajag", tik un tā pēc noskatīšanās vēlme rokas nomazgāt. :/

UPD:
Vajadzētu šo žurnālistu sadabūt rokā un ieteikt nākamo sižetu kārtībiņas un likumībiņas ievešanai: jānoalgo vecu tantīti ar kruķiem, vēl piegrimēt, un tad filmēt, kā viņa cenšas nostopēt autobusu, kas jau atgājis no pieturas. Esmu pats savām acīm redzējis, ka daži busu šoferi ņem, apstājas un pat durvis attaisa kādām tur mirttantēm vai tusnēm jaunajām māmiņām ar sīčiem! Ārpus noteiktās sabiedriskā transporta pieturas zonas! Pie tam labi apzinoties, ka tas viņiem uz stingrāko aizliegts. Vo šitos vajag iztvarstīt, lai neveicina noteikumu pārkāpšanu. Jāsāk jau ar mazumiņu, un kopā mēs ar ralfiem ieviesīsim kārtībiņu.
Comments 
12.-Nov-2010 08:40 pm
vienā aspektā gan tu kļūdies - recepšu pagarinājumus normāli dabū bez garās rindas kārtības. tb., ja ir kāda recepte, kuru lieto regulāri, tad dakteris ieraksta uz piecminūti brīdī, kad receptes rermiņš tuvojas izskaņai un jau laicīgi var dabūt nākamo; īpaši jau diabētiķiem, sirds-asinsvadu slimniuekiem etc., kuri turas uz zālēm..
arī pašārstēšanās piektdienas vakaros etc. ar 'ķoķa maņa ieteica šitās tabletītes' nav nekas apsveicams. Protams, LV medicīna nav runāšanas vērta, bet normālā gadījumā katram ir savs ģimenes ārsts, ko drīkst sazvanīt un kaut pa telefōnu informēt par veselības stāvokli un kaut šādi iegūt infu par tālāko rīcību (arī aptiekas apmeklējumu), nevis apārstēties ar random antibiotiķiem (tie gan visi uz receptēm nāk, kā man šķiet) un pusveselam pie virpas stāties
12.-Nov-2010 08:52 pm
man gan šķiet, ka runa šoreiz vispār nebija par tabletītēm, bet par mehānismu, kas būtībā noved pie līdzcietības izskaušanas sabiedrībā. (bet nu var jau būt, ka es kaut ko ne tā esmu sapratis)
12.-Nov-2010 08:56 pm
normāla līdzcietība, kādam durim uz savu galvu ārstēties piepalīdzēt, varbūt uzreiz īpašo strihnīna tūlkitu izsniegt, lai nemokas? Jo lielāko daļu zāļu, ar kurām ļaudis var brīvi niekoties, met pakaļ bez receptēm
12.-Nov-2010 09:00 pm
Tu esi ieciklējusies uz zālēm, bet cik es sapratu ierakstu, tad runa nav par zālēm un pašārstēšanos.
12.-Nov-2010 10:26 pm
Varbūt kaut kas ir mainījies, bet, cik atceros, Latvijā arī analgīns un korvalols ir recepšu medikamenti... un nešaubos, ka vēl lērums līdzīgu nevainīgu medikamentu.
12.-Nov-2010 11:31 pm
var atrast aizstājēju bez receptes, ja jau tik nevainīgs
13.-Nov-2010 09:42 am
Vienu laiku meituku "avārijas" kontracepcijas tabletes bija uz receptēm. Izņēma no saraksta. A zrja - vajadzēja atstāt, lai meklē aizstājēju iz tautas medicīnas apcirkņiem. Toties kārtībiņa. Citādi te katra sāks lietot, kad "ielidojusi", nekādas kārtībiņas nebūs. Tā mēs policejisku valsti neuzcelsim. :)
12.-Nov-2010 09:20 pm
Stāsts ir arī par to, kā līdzcietības jūtas var slikti izmantot, atliek tikai sadzejot stāstiņu.
12.-Nov-2010 09:24 pm
stāsts ir arī par to, ka ne katrs sadzejos stāstiņu, lai tās izmantotu ļaunprātīgos nolūkos.
12.-Nov-2010 10:00 pm
nuja, pirmajam manā dzīvē satiktajam bēdubrālim, kuram dikti vajadzēja uz Liepāju, es naudiņu iedevu. Visi nākamie, ieskaitot bezkājainos ar kaut kādiem uzrakstiem uz kartona lapām, var ieskrieties.
12.-Nov-2010 10:16 pm
tiem, kas sēž ar uzrakstiem, es nekad neko neesmu iedevis. es esmu laiku pa laikam iedevis vecrīgā dejojošajai tantiņai un tad vēl vienam puikam (ap 20-gadu), kurš man pastāstīja, ka ar draugiem nodzēris visu naudu un mājās nekā ēdama nav, es nopirku makaronus un ketčupu.
13.-Nov-2010 10:03 am
Un ko dod cukurniekam no Usmas recepte "bez garās rindas", ja viņam ir tikai 1 diena nedēļā, kad recepti izrakstošais ģimenes ārsts Talsos pieņem ne klasiskajā darba laikā (jo neviens darba devējs neļauj izslēgt virpu, lai kaut kur brauktu - ja nepatīk, meklē citu darbu)? Tā kā arī mani var droši pieskaitīt noteikumu pārkāpējiem, jo esmu gājis piektdienas vakarā pirkt insulīnu bez receptes, jo cilvēks atbraucis ciemos, bet NZ deva kur pagaisusi, bet recepti šis dabūs tikai pēc dienām 4, kad atgriezīsies dzimtajā pusē un sagaidīs pieņemšanu pie ĢĀ.

Ja "jaunos žurnālistus" patiesi interesētu problēma un mudinātu vēlme dzīvi darīt labāku, viņi to izpētītu un ierosinātu uzlabojumus sistēmā (piemēram, slimnieks var izdrukāt recepti pats, autorizējoties ar bankas karti, vai arī piezvanot ģimenes ārstam, kurš ar elektronisko parakstu apstiprinātu recepti aptiekā, kur slimnieks iepērkas). Bet tagad, kā jau tas dievzemītē pieņemts, tiek meklētas aptiekāres, kurās saglabājies kāds žēlums pret lūdzēju, bet par slimnieku neviens nedomā.

Kā jau UPD pieminēju, nu vajadzētu sākt tvarstīt tos sabtransporta vadītājus, kuri, atbraukuši nost 1m no pieturas, tomēr piestāj un atver durvis kavētājam - tas ir noteikumu pārkāpums. Jo katram skaidrs, ka ja tā māte ar atvasi busu nokavējuši, tad lai paši gādā alternatīvu (brauc auz nodarbībām ar taksi), tieši tāpat kā analgīna vietā lai meklē bezrecepšu aizstājēju.
12.-Nov-2010 10:07 pm
man tas šķiet tāpat kā meklēt vietas, kur aliņu pēc demsitiem var nopirkt un tramvajā bakstīt ar pirkstu un kliegt- te ir viens ar biļeti, ko kāds viņam nodeva ārā kāpjot. It kā taisnība, it kā pareizi, bet tajā pašā laikā kaut kā stulbi un nedaudz skumji.
13.-Nov-2010 11:43 am
Tev kā mītu atmaskošanas cienītājam šis te nav paslīdējis garām? http://www.nra.lv/zinas/11898-varonis-pret-pasa-gribu-pavliks-morozovs.htm

Recepšu medikamentu terors, kā parasti ar šāda tipa ierobežojumiem, tik un tā netraucē narikiem tikt pie devas, bet godīgo pilsoņu dzīvi apgrūtina gan.
15.-Nov-2010 03:33 pm
Es saprotu, ka receptes ir paredzētas, lai novērstu zāļu ļaunprātīgu vai bīstamu lietošanu, bet šajā gadījumā es teiktu, ka pastāv reasonable assumption of legitimate need. (un nevaru to pārtulkot latviski, jo šajā sabiedrībā vārds "saprātīga" lielākajai daļa ir neizprotama.)

Tieši tāpēc es arī neatbalstu Valsts Kontroles tiesības piekļūt pacientu datiem. Ne jau tikai privātu datu iespējamās noplūdes dēļ, bet fakts, ka tikai mediķi spēs reāli izvērtēt, vai zāles ir izrakstītas saprātīgi. Pacientu ārstēšanu jau tāpat uzrauga dažādas neatkarīgas ētikas komitejas, kas izvērtē katru aizdomīgu gadījumu.
This page was loaded Jul 3. 2024, 7:45 am GMT.