Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
mainīt stūri vai blīvi? 
23.-Sep-2010 07:37 am
Izgāju uzvilkt rīta dūmu, pie reizes iznesot atkritumu maisu. Raugos, ka kāds vienu konteineru piemetis pilnu ar picas kārbām, vietas nav - ļaudis maisus krāmē blakus (nu jau par vēlu vilkt tos kartōnus ārā, salocīt un apsiet ar šņori, lai atbrīvotu vietu tilpnē). Bet varēja jau iedomāties un pašā sākumā kompakti sapakot. Un tā jebkurā jomā. Kā viena mana pacientkantora babuļi uzskata - ja darbu, ko var paveikt 3 dienu laikā, ar nemitīgu izmaiņu un pārkārtošanas palīdzību izvelk uz 3 nedēļām, tad tas esot "perfekti padarīts" darbs. Līdz ar to ar mazu neizpratni raugos ļaužu ticībā, ka nomainot stūrmaņus piramīdas virsotnē, tā sarūsējusī sile bez degvielas sāks vagot sociālekonomikas okeāna tāles lepni kā maltiešu galeras Levantes ūdeņus. 1914. gads - Krievijas impērijas 3. armijas komandieris ģen. Ruzskijs (Рузский) aizsēdējās pie brokastu galda, tad vēl pačatot vajadzēja, iecibot, kā rezultātā palaida garām iespēju ar vienu strauju manevru ielenkt "katlā" 3 austroungāru armijas, bet tā vietā varonīgi "ieņem" austriešu pamesto Ļvovu (par ko saņēma 2 Jurus), - tika palaista garām iespēja ar vienu rāvienu izsist no spēles Austroungāriju un pabeigt I Pasaules karu kudi ātrāk. 1920. gads - Sarkanās armijas Dienvidrietumu frontes komandieris Jegorovs (Eгоров) Kijevas operācijas laikā aizgāja uzraut bridžu pie kamrādiem un rezultātā poļu 3. armija veiksmīgi izvairījās no aplenkuma, un pēc kāršu partijas nevis devās uz Varšavu Tuhačevskim palīgā, bet gan izdomāja ieņemt to pašu nelaimīgo Ļvovu, pie kuras tad iestrēga uz ilgu laiku, savukārt lieliniekiem uz visiem laikiem zuda iespēja izplatīt "proletārisko revolūciju" Eiropā (fīreriem piramīdas virsotnē nācās noplātīt rokas un pievērsties citiem jautājumiem, tb iekšējai cīņai par krēsliem). Kā rāda prakse, nomainīt karali/imperatoru/caru/prezidentu/premjerministru nav grūti, tikai pārmaiņas parasti ir nevis kvalitatīvas, bet kvantitatīvas. Jo lielākā problēma ir nepieciešamība dievzemītē nomainīt tās 500 000 blīves starp krēslu atzveltnēm un datoru monitoriem. Lai kaut mazliet pazeminātu vidējo muļķības līmeni.

UPD:
Uzskatāms piemērs. Strādāju ar beibi no dižpacienta mārketinga beibi. Visnotaļ sakarīgs sievišķis, nav dumja, arī pirkstus vēdeklī vairs netur, tb normāla sadarbība. Tikai viens mīnusiņš: viņa konsekventi neraksta mailiem "sabdžektus", tb virsrakstus - nenorāda, par ko mails ir. Un tā dienā vidēji kādi 100 maili. Nu un ik pa brīdim pavīd frāze "iepriekš tika minēts". Un tad tu meklē ar rociņu tai mailu gūzmā, kurā no iepriekšējiem mailiem šodien/vakar/pagājušonedēļ kas par ko norādīts. Vienu reizi minūtes laikā atrodam, citu reizi 10 min rakājos. Tā piemetot uz pirkstiem, dienā vismaz pusstunda tīrā laika aiziet tikai meklējot vajadzīgo mailu. Protams, nezinu, cik par manu darba stundu boss ņem no pacienta, taču to, ka šīs pusstundas laikā varētu čupiņu drukas failu sataisīt, gan zinu. Nu tos pašus failus, kuru sataisīšana tiek pārcelta uz nākamo dienu. Un tā nedēļu no nedēļas. Gadā, domāju, salasās nopietns cipars. Un tā kā šādu beibju ir tūkstoši, bet maketētāju/datorgrafiķu vārds ir leģions, tad tikai šajā šaurajā nozarītē ik gadu tūkstošiem darba stundu aiziet meklējot ko tādu, ko grūti atrast tikai tāpēc, ka mailu virsrakstā netiek norādīts saturs. Sīkums pie sīkumiņa un krājas. Citās nozarēs līdzīgi kazusi. Dievzemītes mērogā salasās pa nopietno. Un tas tikai vienā šaurā kā lāzera stars aspektā... par pārējo pat nav vērts runāt.
Comments 
23.-Sep-2010 08:16 am
Tas nu būtu skaidrs, bet kā to izdarīt un kurš to darīs?
23.-Sep-2010 08:22 am
kā parasti - katru desmito pie sienas, katru piekto - katorgā. Pārējie vienā balsī sāk brēkt, cik ir laimīgi, neviens pie brokastu galda nekavējas ilgāk par Vispārējās Laimes Ieviešanas Ārkārtējās Komisijas noteiktajām 45 sekundēm un uz aicinājumu uzraut zolīti atbild ar zvanu tautas milicijai, lai nāk savākt provokatoru.
23.-Sep-2010 08:47 am
Dīvainā kārtā šīs pašas blīves, nonākot citās valstīs, vairs nav vājākais posms. Nu, vismaz ne masveidā.
23.-Sep-2010 09:20 am
Neesmu par to strikti pārliecināts. Tb neesmu pārliecināts, vai iemesls būtu "blīvju" nerealizētās potences, vai tas, ka indivīds tiek ielikts vidē, kur sistēma izveidota un jārīkojas strikti pēc instrukcijām. Tb ja mana dižpacienta mārketinga beibe tur apturēs 50 000 bukletu tirāžas druku tikai tāpēc, ka vajag pieskaņot 18. lpp. virsrakstiņu viņas šodienas nagu lakas tonim (reāls gadījums iz prakses), tad "citās valstīs" (nezinu nekā par Mozambiku, Kambodžu un Azerbaidžanu) šāds babulis lidos ārā no darba uz skaitli 3 (izņemot gadījumu, kad darba devējs ir mazohists un vēlas naudu tērēt, nevis pelnīt). Tb man šķiet, ka laiks atteikties no pašsuģestējošā padomjlaiku mīta par mūsu permanenti iedzimto izcilo izglītību, čaklumu un kvalifikāciju, saprast, ka esam nejēgas uzņēmējdarbībā, un jāsāk mācīties "darba tikumiņu". Galvenais jau ir pašiem saprast - kad cilvēks saprot, viņš sāk sevi dzīt. Aber kas nesaprot, apmierināti dzīvo sūdus vārot un uzskatot sevi par izciliem speciālistiem, kaut cits viņa vietā panāktu 100x mazākus zaudējumus un 1000x lielāku sauso atlikumu (cipari tīri simboliski).
23.-Sep-2010 10:11 am
Vispār lielākai daļai ir dīvaina psihe. Viņi labāk brauc prom un tur strādā 12 stundas. Šeit viņi knapi tās astoņas var nolauzt. Ja šeit viņi tik pat čakli strādātu, tad mēs iespējams nebūtu tādā bedrē.
23.-Sep-2010 10:38 am
Savulaik pastrādāju Somijā - tikai tolaik par to neaizdomājos, - iebrīnīju, ka šie nebūt nav īpaši čaklāki. Strādā stundu ziņā pat mazāk. Tikai liekas kustības neveic. Šobrīd mani aizvien vairāk kaitina (vecuma neiecietība) tas, ka tai biznesa vidē, kurā es darbojos, savi 80% enerģijas aiziet tvaikā, lai svilptu, un tikai 20% enerģijas aiziet, lai darbinātu lokomotīvi un dotu sauso atlikumu. Tb pat nevajag čaklāk, vajag bez liekām darbībām. Un uztrauc, ka liela daļa nespēj atšķirt lietderīgu darbību no nelietderīgas, uzskatot, ka ja skrien un kaut ko kur haotiski šurpu turpu nēsā, tad tā jau ir darbība. Uztrauc, ka esmu samaketējis cenu avīželi jau pirms nedēļas, aber pēdējo nedēļu un turpmākās dienas mainu kādu produktiņu vietām, jaunkundzes izdomā jaunus tekstiņus utt. Tb vesela cilvēku brigāde strādā 10h diennaktī pie projekta, kuru sen vajadzēja palaist ražošanā un ķerties pie nākošā. Atvaļinājumā neviens netiek, strādā neapmaksātas virsstundas, aber jēgas ta nav no tā visa. Un tad brīnās, ka pat visādi tur spāņi un franči, kas nebūt neiespringst uz darba stundu palielināšanu, gala rezultātā uzmeiko kudi vairāk. Tb man sajūta, ka ne slinkumā, vaina, ben nespējā loģiski sakārtot vēlamo darbību ķēdi un nedarīt lieku.
23.-Sep-2010 10:52 am
Iespējams. Bet vajag saprast, kāpēc tā ir. Varbūt mums vajag konkrētu komandu un termiņu. Nevis aizej tur un atnes to. Vismaz kas attiecas uz mani, es esmu bezgala neproduktīva, ja man skaidrs mērķis.
23.-Sep-2010 11:14 am
Es domāju, ka problēma ir spējā/nespējā pašorganizēties. Tādos sīkumos, kā stāvot rindā pie Rimčika kases, kur kasiere iečeko visus pirkumus, nosauc ciparu un tikai tad cilvēks sāk pa kabatām un ķeselēm meklēt naudas maku. Un rinda stāv. Ja būtu maku izvilcis bikucīt pirms tam, gan pats sev, gan apkārtējiem ietaupītu savas 2-3 minūtes. Sīkums, bet sīkums pie sīkuma ik dienu visās jomās...
23.-Sep-2010 11:28 am
Šitādu gan es neesmu ievērojusi. Bet vispār cilvēki ir nevērīgi viens pret otru.
23.-Sep-2010 12:45 pm
Laicīgi sagatavot vajadzīgo skaitu ripiņu un papīrīšu laikam būtu no sērijas zinātniskā fantastika?! :)
25.-Sep-2010 01:55 pm
Nu redz, bet te tu pats saki, ka 'citās valstīs' ar šādām blīvēm māk strādāt - tb mums te ir menedžmenta vājums; sakarīgs, motivēts 'middle management' šādus paradumus viens-divi izskaustu un izspiestu no tiem pašiem humanoīdiem 2x lielāku ražīgumu; tas viss tipiski ir risināms ar burkāniņiem, pātadziņām un normālu darba organizāciju, nevis mēģinot nez no kurienes izvilkt labākas blīves, lai visas nomainītu.
23.-Sep-2010 09:58 am
Citās valstīs ir savas, vietējās blīves. Runājot par "vājāko posmu" masveidā, nu nevari būt vājākais posms masveidā, ja esi absolūtā mazākumā. Jo īpaši, ja rēķina, ka aizbraucēji tomēr jau defaultā ir kaut nedaudz, bet vismaz uzņēmīgi.
23.-Sep-2010 10:02 am
1934. gada 15. maija prakse rāda, ka arī stūres vīra nomaiņa dod savu labumu - galvenais neklausīties blīvju padomos
23.-Sep-2010 10:28 am
Nuss, ja tā padomā, mīts, kas ļauj vieglāk uztvert realitāti, ir zināms "labums".
23.-Sep-2010 10:32 am
kas šajā gadījumā ir mīts un kas labums?
23.-Sep-2010 10:38 am
Mīts ir "1934. gada 15. maija prakse rāda, ka arī stūres vīra nomaiņa dod savu labumu". Aber labums ir tas, ka šādi mīti kādu tiem ticošu spēcina.
23.-Sep-2010 10:40 am
mjā, tāds absolūtā ļaunuma manifests sanāk ;)
23.-Sep-2010 01:54 pm
Aizvien biežāk saprotu, ka apmaksa par darba laiku, nevis padarīto darbu ir Ļaunums ar vislielāko Ļ.
23.-Sep-2010 02:33 pm
Tad es badā nomirtu. Uztaisu bukletu 2h laikā un tad sākas šurpu/turpu bīdīšana, tekstu mainīšana, jaunu bilžu piesūtīšana, "spēlēšanās ar krāsiņām" 2 nedēļu garumā. Aber cik nu tāds bukleta maketiņš maksā. Tb 2 bukletiņi mēnesī - pat cigaretēm nesanāks, būs jāiet sēnes lasīt. Aber tā bīdu uz nebēdu, pildu visas pacientu vēlmes, aber tas, ka šie par stundām beigās salasa summu cik maksā savi 100 bukleti ... tāds viņu bizness, neiešu šos mācīt.
23.-Sep-2010 02:38 pm
Nuss, ja pacientu mārketingbeibēm arīdzan nevis maksātu par darba stundām, bet par konkrētiem darbiem, piem., informatīvie bukleti =xLs, kampaņas noorganizēšana=yLs utt., gan jau ka iemācītos darbu saplānot un uzdevumus formulēt tā, lai tas, kas šobrīd aizņem 3 dienas, varētu būt paveikts 2 stundās.
23.-Sep-2010 02:42 pm
Dažkārt man uzmācas aizdomas, ka šīm konkurenti maksā par vilkšanu garumā. Vai arī cilvēkam vienkārši nav dots iztikt bez liekām kustībām. Tāpat kā man nav lemts dejot baletu. Ai, nieki tas viss. Tāda nu pasaule ir.
This page was loaded Jul 3. 2024, 8:07 am GMT.