Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
valoda 
14.-Aug-2022 08:16 am
Tas, ka intelektuālajai elitei ir sava leksika, politiskajai elitei - sava, ekonomiskajai elitei - sava, baltajām apkaklītēm - sava, proletariātam - sava, bet lumpeniem sava, plus vēl kādi subkultūru un profesionālie slengi, tas ir tikai normāli. Vienmēr un visos laikos katram sociālajam slānim, ir bijusi sava valodas izjūta un vārdu krājums. Piemēram, tajā pašā Lielbritānijā Bekingemu pilī runā vienā angļu valodā, Sitijā - citā, bet Kārdifas ogļrači – citā, neviens nevaimanā, ka "tauta" vairs Šekspīra sintaksi nejēdz.

Apgaismības utopistu sapnis, ko pārņēma marksisti u.c. sociālisti, ka pie standartizētas vispārējas apmācības visi nu būs vienādi izglītoti un kulturāli, ir izgāzies. Taisi kādas reformas gribi - Lancmanis runās vienā, bet Šlesers - citā valodā, kaut abi runās latviski. Profesors Pēteris Krupņikovs savās atmiņās apraksta 20. gs. pirmās puses rīdzinieku manieri “sākt teikumu vāciski, turpināt latviski un pabeigt krieviski". (Dialogā ar vēsturi. Pētera Krupņikova dzīvesstāsts. - Zinātne: Rīga, 2015., 242. lpp.). Un neko - pasaule nesabruka.

Laba, izkopta valoda un bagātīgs vārdu krājums vienmēr bijusi mazākuma prerogatīva, bet vairākums buldurējis pēc izjūtas. Tikai senāk nebija interneta, kur tautas dzīlēm izpausties, līdz ar to tas nebija tik uzkrītoši redzams. Līdz ar to, ja kāds vēlas, lai visa tauta "kā viena molekula" runātu vienlīdz skaistā literārajā valodā, viņš, khmm..., ne visai saprot, kā tā sabiedrība uzbūvēta.
Comments 
14.-Aug-2022 10:18 am
Skatīties uz vispārējām valodas zināšanām, lasītprasmi un izglītības līmeni kā tu to piedāvā - visos laikos ir bijis maz gudru, izglītotu cilvēku - ir nomierinoši.
14.-Aug-2022 12:36 pm
Gan nomierinoši, gan sarūgtinoši, jo tas izdzēš iespējamību sarunai ar kādu un idejai par cilvēci kā veselumu. Jo tad sanāk, ka cilvēkiem nemaz nav iespējams saprasties un uztvert otra domu.
14.-Aug-2022 12:33 pm
Līdz ar to var apgāzt mītu, ka viduslaiki bijuši tumšie laiki. Kā jau zināms, arī tolaik bija ļoti gudri un izglītoti cilvēki, tikai atšķirība starp eliti un zemnieku bija milzīgāka nekā mūsdienās. Nu varbūt tirgotāji bija kaut kur pa vidu, jo viņiem mācīties šo to vajadzēja.

Lielā mērā var piekrist, bet ne viss ir tik vienkārši kā matemātiskā vienādojumā. Arī no dzimtām, kas kotējas augšgalā, cilvēki var kļūt par narkomāniem un nonākt diezgan bēdīgās vietās un statusā.

Ja nebūtu izmēģināts Apgaismības domātāju projekts, tad daudz ko mēs varbūt neuzzinātu...
14.-Aug-2022 01:55 pm
Viduslaikos arī "izglītība" bija vairāk individuāls projekts, ko retāk pierādīja ar papīriem. Tas pats tirgotājs varēja būt ieinteresēts klasikā vai manuskriptos, un apguvis daudz neformālākā ceļā.
14.-Aug-2022 12:52 pm
Pirmskara Rīgā bija pilnīgi normāli iespraust pa vidu kādu vācu vai franču vārdu, jo tas palīdzēja skaidrāk izteikt domu. Pietika ar vienu vārdu vairāku teikumu vietā.
15.-Aug-2022 03:52 pm
Tagad viņi to dara ar angļy val for example.
16.-Aug-2022 02:53 pm
Man gan šķiet, ka attīstīts indivīds pārvalda dažādus valodas reģistrus. Gan birokrātisko stīvo valodu, gan ikdienas blablabla, gan bļaģnajujpidarasi dialektu, utt utjp. Nesaprotu, kāpēc būtu jādomā tik šauri un katru indivīdu uztvert kā tikai viena reģistra lietotāju.
This page was loaded Mar 28. 2024, 11:59 am GMT.