Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
dieva dotais cilvēciņš, krieviski “юродивый” 
14.-Aug-2021 02:17 pm
Austrumslāvu kultūrā, un tai radniecīgajās, ir viena specifiska sociālā niša: cilvēks, kurš atsacījies no sadzīves komforta, privilēģijām un karjeras (tā ir cena, kas jāmaksā), ieguvis tiesības paust nepatīkamu patiesību (vismaz to, ko viņš uzskata par patiesību), kur, kam un kad vien vēlas. T.s. dieva dotais cilvēciņš, krieviski “юродивый”. Visbiežāk izsakoties par plašām tēmām, neizniekojot sevi sīkumos. Viduslaikos (par senāku periodu nav rakstītu avotu) dieva dotie specializējās reliģijas un morāles jautājumos, visjaunākajos laikos – sociālajā taisnīgumā un politikā. Liela daļa PSRS laiku disidentu akurāt nāca no šis nišas.

Postsovetiskajā sabiedrībā cilvēkiem (t.sk. arī visai saprātīgiem un izglītotiem) nezin kāpēc sāka šķist, ka šī izteikšanās jeb vārda brīvība nu pienākas visiem bez maksas. Diemžēl tas nedarbojas. Pat visnotaļ zinošs un visādā cilvēks personība, kurš atļaujas publiski paust nepatīkamu patiesību, ne visai izvēloties izteicienus, bet personiskajā dzīvē neatsakoties no sadzīves komforta, privilēģijām un karjeras, labākajā gadījumā apkārtējo acīs kļūst par nekauņu. Sliktākajā – par uzpūtīgu elitāristu.

Bet kad šādi sāk izteikties visi, no patiesības pāri nepaliek vairs ne nieka.
Comments 
14.-Aug-2021 03:15 pm
Vai tāpēc jādiedelē par saviem ierakstiem?
14.-Aug-2021 05:09 pm
aizej izguli 5g
15.-Aug-2021 11:03 am
Novērtēt un diedelēt ir divas dažādas, savstarpēji nesaistītas lietas. Bet jā, Tavs jautājums norāda uz vēl vienu padomju mentalitātes īpatnību, proti, ja kādam patīk tas, ko viņš dara, un dara to publiski, tad citiem novērtēt viņa ieguldīto laiku un darbu naudā ir kas slikts. Ja cilvēkam tā nodarbe patīk, tad tai jābūt misijai - tā rūdījās tērauds. Bet sabiedrība, labākajā gadījumā, aplaudē. Taču tā jau cita tēma, un neattiecas uz “dieva dotajiem” (tie pēc definīcijas nedrīkst par savu ņemšanos saņemt atzinību “graudā”, jo viņu darbība ir nesavtīga ziedošanās uz sabiedrības glābšanas altāra).
15.-Aug-2021 11:22 am
Skaties, kāds vēl par spīti tam, ko uzrakstīju ņems un piecīti pārskaitīs. Vēl viena padomju cilvēka mentalitātes atlieka.

Mūsdienās patiesības paudējiem ir unikāla iespēja izpausties un palūgt kapeiciņu pat neizejot pa durvīm.
15.-Aug-2021 11:25 am
Tas nenozīmē, ka nenovērtēju. Bet ja atceries fabulu par vardi un skorpionu, tad šis ir kas līdzīgs.
17.-Aug-2021 01:58 pm
Mēs katrs runājam savā valodā, līdz ar to viens otru nesaprotam.
17.-Aug-2021 04:16 pm
Kamēr paliec par savas patiesības nešaubīgu paudēju, tam nevajadzētu Tevi uztraukt.
14.-Aug-2021 03:41 pm
Vēders sāp?
15.-Aug-2021 12:35 am
Nekauņa ir labi un uzpūtīgs elitārists vēl labāk, kāda vaina?
15.-Aug-2021 11:31 am
Nelaime ar patiesībām, it īpaši nepatīkamām, ir tā, ka viņas reti kad ir tik absolūtas, kā tīk uzskatīt to sludinātājiem.

Proti, šie sludinātāji ir vairāk pieķērušies nevis pēc iespējas labākai patiesības izzināšanai, bet gan tās versijas sludināšanai, kas nu viņiem ir pārņēmusi prātu; tipiski ignorējot iebildumus pret to (jo uztver to kā uzbrukumu viņu teiktajam, nevis iespēju nonākt pie precīzākas patiesības).

Līdz ar to arī nav brīnums, ka šos cilvēkus -- neatkarīgi no viņu privilēģijām vai to trūkuma -- drīzāk uzskata par aprobežotiem sludinātājiem, nevis par uzpūtīgiem elitāristiem.

Tādā ikdienas kontekstā tas laikam visvairāk šobrīd atsauc atmiņā Reiru ar viņa nodokļu reformām.
17.-Aug-2021 01:59 pm
Jap, uz to arī norādīju: "vismaz to, ko viņš uzskata par patiesību".
17.-Aug-2021 02:50 pm
tiesa gan, noteiktos apstākļos to droši vien varētu attiecināt uz jebkuru no mums. tā teikt, юридивость как момент бытия. :]
18.-Aug-2021 08:31 pm
Tu šeit arī šādas tādas anti-meinstrīm lietas sludini (īpaši par sev tuvo jaunatnes izglītošanas sistēmu) un progresīvākie cibiņi tevi uzskata par nekauņu. Vai ar šo ierakstu tu vienkārši vēlējies konstatēt, ka šāds stāvoklis pastāv?
This page was loaded Apr 27. 2024, 2:45 am GMT.