Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
ausa jauns rīts, un ... zemē, kā vienmēr, sākās liela rosība 
21.-Jun-2015 03:31 pm
Saeima šodien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Vai pēdējā laikā caur kādiem jauniem pētījumiem un statistikas analīzēm nākuši uzskatāmi pierādījumi, ka bērni strauji tik netikumīgi kļuvuši, ka šie ar jauniem likumiem, nevis tradicionālo vērtību žagariem tikumības druvā jādzen? Un kas tie dzinēji un likumprojekta autori, ja paši bez likuma netikumīgi izauguši?

UPD:
Rezumējot, ētikas mācīšana skolās ir izgāzusies (ceru, ka IzM nāks ar publisku paziņojumu, ka dirsā darbs un materiāls), jo nespēj nekādi tīņus piespiest būt tikumīgiem. Tāpēc nepieciešams jauns mācību priekšmets (kuru izstrādās ļaudis, kuriem tikumība skolā nav mācīta, bet kas to apguvuši pašmācībā pa kaktiem). Cerēsim, ka sanāks labāk, nekā ar ētiku. :)
Comments 
21.-Jun-2015 05:09 pm
Lūk, lūk, tīri par praksi domājot, man nenāk prātā, kas tieši būtu tā netikumības epidēmija skolās, uz kuras risināšanu šis likums tiktu mērķēts. Anatomijas grāmatas, vai? /sarcasm
21.-Jun-2015 05:49 pm
Kāpēc gan skolā nevarētu mācīt, kas ir tikumība? Naivi domāt, ka bērni jau piedzimst ar izpratni par sabiedrībā pieņemto tikumību. No vienas puses šīs lietas tiek apgūtas jau ģimenē, taču ne vienmēr tas notiek, arī skolā par to vajadzētu diskutēt.
21.-Jun-2015 07:27 pm
Pilnībā piekrītu Tev. Pirmo reizi redzeu ,ka šeit - cibiņā ir arī kāds kurš atbalsta šo likuma grozījumu, savādāk es jau nobijos ,ka te ir vienīgi cilvēki bez ētikas normām. Kontaktējoties ar viņiem radās tāds iespaids. Īgni, histēriski, nepozitīvi un rupji ir šie cilvēciņi. Nepatīk, ka kāds ir priecīgs par šiem grozījumiem. Iedomājušies, ka te ir tikai un vienīgi liberasti novākušies.
22.-Jun-2015 07:42 am
Visu var mācīt, ja nav svarīgāku lietu, kur naudu likt, pat izpurkšķināt valsts himnu var mācīt. Mani interesē tikai viens: kas liecina par fundamentālām izmaiņām sabiedrības tikumībā, ja zemes pieaugušajiem iedzīvotāji vairs nav spējīgi atšķirt labu no ļauna un viņiem vairs nevar uzticēt tās mācīšanu saviem bērniem? Un, ja kas tāds noticis, vai maz drīkst šādus ļaudis, kas neatšķir labu no ļauna (un tādi noteikti ir visi, kurus skolā tikumiņu nav mācījuši, izņemot padomju paaudzi, kurai šāda mācība skolā bija), laist pie Saeimas vēlēšanām, nemaz nerunājot par tautas vēlēta prezidenta vēlēšanām?

P.S.
Tā kā man viena no jautrākajām grāmatām, ko palasīt, kad vēlme no sirds pasmieties un pakomentēt, ir atvases sociālo zinību mācību grāmata, tad esmu tikai par šādas tikumības mācīšanas ieviešanu skolā. Jau šobrīd varu prognozēt, ka tā būs viena no uzjautrinošākajām lasāmvielām zemē, kur loģikas mācīšanu skolā nespēj noorganizēt tā vienkāršā iemesla dēļ, ka neviens nav spējīgs izstrādāt mācību programmu un mācīt - atliek tikai tikumība. :)
22.-Jun-2015 08:29 am
Ja tā vispārīgi ņem, tad maz no tā, ko un kā mēs dzīvē darām lietas (ne tika bērnu mācīšanas metodes), ir zinātniski pārbaudīts kontrolētos pētījumos ;) Tikumība nav par to, kā atšķirt labu no ļauna, un arī ne jau tikai seksualitātes izpausmes, bet drīzāk par to, kā sabiedrībā veidot attiecības ar cilvēkiem. Nekādu lielo papildu naudu tas neprasītu, jo to visu var integrēt esošajās mācību programmās. Gan jau ka arī līdz šim to skolās mācīja, tikai tas nebija tik ļoti organizēta.

Turklāt es neteiktu, ka Latvijā ir labi rezultāti sabiedrības tikumībā. Neņemšos salīdzināt ar pagātni, bet salīdzinājumā ar citām ES valstīm Latvijā ir noteikti diezgan slikti. LU profesori atļaujas nodarboties ar plaģiātismu, to noliedz un viņus pat neizdodas atlaist no darba. Veselības ministrs lobē sava dēla firmu, pieņem klajus lēmumus ar interešu konfliktu un tauta viņu atblsta. Šīs visas lietas ietekmē sabiedrību, un man ir radies iespaids, ka jaunā paaudze ir gandrīz tikpat korupciju atbalstoša kā vecie padomju vēži. Acīmredzot, ja šīs lietas tiek mācītas tikai ģimenē, tad tās pašas vecās ģimenes vērtības vien tiek nodotas tālāk.
22.-Jun-2015 08:58 am
Skaidrs, tb tikko kā kukuļņēmējs politiķis pieņēmis šādu likumu, intrigants ierēdnītis fiksi sagooglojis ar copy/paste paviršu programmiņu, bet dzīves noguris šķirtenis skolotājs sāks to mācīt, pēc tikumības izslāpusī jaunatne strauji kļūs tikumīga. Domāju, ka zemē, kurā netiek apgūti pat loģikas pamati, nekas cits neatliek. :)
22.-Jun-2015 09:15 am
Kas tad cits atliek - attīstība caur bootstrapping :)
22.-Jun-2015 08:54 am
Pirms bērna ieņemšanas vecākiem būs jānokārto eksāmens tikumības pamatu zināšanā?))
26.-Jun-2015 07:41 am
Nelaimīte, ka eksāmena komisija ta pati netikumīga, nav to skolā mācijusies. :)
21.-Jun-2015 07:33 pm - Netikumība
Ir gan analīzes veiktas - Netikuma paraugdemonstrējums
21.-Jun-2015 09:28 pm - Re: Netikumība
un kāds šim būtu sakars ar Latviju?
21.-Jun-2015 09:39 pm - Re: Netikumība
Sakars ir tāds, ka tiek nodemonstrēts kā ir tad, kad nav tikuma. :)
22.-Jun-2015 07:43 am - Re: Netikumība
Tb sakara nekāda. :)
22.-Jun-2015 03:13 pm - Re: Netikumība
Sakars vistiešākais. :)
26.-Jun-2015 07:40 am - Re: Netikumība
Kā tam čigānam, kurš prasīja viņu tiesāt arī par izvarošanu. Uz tiesneša neizpratni atbildēja: pipele man ir, tātad teorētiski kaut kad varu. :)
This page was loaded Apr 25. 2024, 2:18 pm GMT.