Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
visapkārti smilšu kalni, pati Rīga ūdenī 
10.-Jan-2013 10:54 am
Ir dievzemītē viena problēma, kas nezin kāpēc nav uzreiz aizmirsta, kā parasti notiek, pēc pāris sirdi plosošiem virsrakstiem medijos un traģiskā balsī (aka mūsu mīļais partijas ģenerālsekretārs miris) paustā beztabu vēstījuma, kā tas parasti notiek. Runa ir par to smilšu kāpu Daugavmalā pie Ķīpsalas, kas lielai daļai tautas neļauj naktīs mierīgi gulēt. Izrādās, ka nevis tā mierīgi nošķūrēta, iekārtojot pludmalīti (kā es ieteicu jau sākumā), bet vēl joprojām rātskungi ecējas, kam tās smiltis pieder un kam tās jāved gruzovikos prom (sasodīts, tā tak Dzimtenes zeme, ko katram latvim maisiņā jāpērk būtu un pie sirds jāglabā!).

Kamēr tautas runas vīri viens otra acī baļķi meklē, es ieteiktu to kaudzi vai nu izlīdzināt kā pludmali, vai vest tepat uz Biķernieku mežu, sastumt solīdā kaudzītē un būtu kinderiem lieliska snovošanas/ragaviņu/montibaikeru trase ar savu 150-200 m lēzenu nobraucienu. No tām smiltīm varētu ierīkot lielisku atpūtas zōnu, par kuru visiem prieks (citādi tai Biķernieku mežā bail ieiet, cik pamests un tumšs, aber sīkajiem tur pa visu milzu zaļo masīvu tikai pāris pseidopauguriņi ar 10 m nobraucienu ragaviņām - ja nebūtu Motormuzeja un tā trases, tad tas mežs vispār būtu nevis pilsētas atpūtas vieta bet melnais caurums). Taisni jābrīnās, ka pirms pašvaldību vēlēšanām neviens nav tās smiltis pagrābis, lai uzņemtos Laimes Lāča misiju (var pauguru pat par "Ušīša hūti" nodēvēt, hehe).

Principā es tā t/c "Alfa" īpašnieku vietā to jau sen būtu izdarījis: veikala aizmugurē mežiņā iekārtojis kinderiem kamaniņu nogāzi publikas pievilināšanai. Gan ļaudis vestu bērnus turp, gan pie šiem ieklīstu iepirkties, gan izmaksas tik vien kā smilšu transportēšanai (nu un daži kukuļi vides uzraugiem, kas uzreiz taču attapsies, ka Biķernieku smilšu vidū bērt Daugavas smiltis ir aplam nezaļi, kāpas mala var nobrukt, ar augstpapēžu kurpēm var kāju izmežģīt u.tml.).
Comments 
10.-Jan-2013 11:29 am
Vispār jā! Tik es nezinu, kad es pēdējo reizi biju Ķīpsalā, lielākā daļa kaudzes jau bija norakta, ne? Cik tur vairs palicis. Un vispār tās smiltis ir nedrošas, ja, nobruks kaut kas, kinders aplauzīs kaklu, kas atbildēs? Jau tad, kad viņas pilnā apjomā Ķīpsalā stāvēja, dome brīdināja, ka ar viņām nedrīkst darīt to, ko taisni prasās darīt, tas ir, rāpties tajā kalnā un dzīvoties pa viņu, jo, kā zināms, smilšu kalnu nobrukumi ir viens no galvenajiem traumu cēloņiem Latvijā. Vārdsakot, uzreiz atradīsies simtunviens iebildums, un ir taču vienkāršāk izgudrot iebildumus, nevis kaut ko darīt.
10.-Jan-2013 11:36 am
Skaidrs, ka būs koris, kas būs pret. Kā parasti. Bet tā atķeksēju savu labo gribu. :) Aber Biķerniekos smilstis pa manam tieši ir baltās kāpu, kuras tik vien kā niecīgs priedulājs kā satur kopā. Pie tam Daugavmalā jau stāvums riktīgs, aber ja nošķūrē lēzenāk, tad sanāk savi 100 m kritums (ja man bērnībā tāds ragaviņu kalns būtu!!!) un nekādu nobrukt gatavu stāvumu. Tik vien, ka meitiešiem augstpapēdenēs grūti paiet. :)
10.-Jan-2013 12:11 pm - Daļējs offtop.
Ja vajag kur sīkajie šļūkt ar ragaviņām, tad rekomendēju pārvilkties pāri Šmerļa ielai Šmerļa mežiņā. Tur kur agrāk bija slēpju bāze, ir pāris lietojami kukuržņi.
https://maps.google.com/maps?hl=lv&tab=ll&q=56.9835,24.214
10.-Jan-2013 01:25 pm - Re: Daļējs offtop.
Atrast jau var (it sevišķi, ja nav kājām jāiet - sīkais neizturēs tādu gabalu, - bet ar auto esi), taču es tā par to milzu neapgūto masīvu, kur redz cauri visam poligonam jākuļas, lai atrastu slidkalniņu, kamēr paši nezina, kā smilšu kaudzi centrā likvidēt.
10.-Jan-2013 01:44 pm
Izvirzu Indulgenci par pilsētas mēru!
10.-Jan-2013 02:35 pm
tas ir manas bērnības mežs :) padomju kinderi ir ar dibeniem un palīglīdzekļiem krietni nobrucinājuši tur vairākas kāpas, populārākā no tām beidzās tieši vienā no daudzajiem kapiņiem šajā mežotajā teritorijā. protams, vēl paliek t.s. tramplīnkalna vieta, kur vēl mans jaunietis paspēja pašļūkāt, bet, tad tur nodedzināja un izdemolēja apbūvi, tiešām neomulīgi bija pat gaišā dienā...un aiz Alfas mežiņā arī ir ikurāt uzreiz darbojoši kapi, ja kas...
10.-Jan-2013 03:43 pm
krutākā kaķu kaste ever!
10.-Jan-2013 10:06 pm
abet kur tagad pārīši dienas vidū pa pliko pavasara saulītē vārtīsies...
10.-Jan-2013 10:22 pm
Žēl, ka, tik ilgi Teikā mītot, neesi vēl Bākaskalna un vecā tramplīna atradis.
11.-Jan-2013 09:33 am
Var just, ka neesi mēģinājis pa 15-20 cm biezu sniegu mežā pastaigāties ar 3gadīgu kinderu, meklējot otrā meža malā vienīgo pauguriņu 50 km radiusā. Redzi, bērns jau pēc 100 m būs izrubījies un prasīsies, lai tu viņu nes, un visu ziemas prieki beigās paies nebeidzamā staigāšanā kā Kolčaka karavīriem Sibīrijā. Tāpēc slavēšu pat Maocedunu, ja tas uzbērs kinderiem nogāzi kaut kur jau pie LICa.
11.-Jan-2013 09:51 pm
Ir tāds varen noderīgs izgudrojums, ragaviņas. Velci, tēti!
16.-Jan-2013 05:02 pm
Tās smiltis taču ir raktas no Daugavas dibena. Ostas teritorijas, kur gadu desmitiem uzkrājušies visi no kuģiem iztecējušie draņķi. Pavisam noteikti pilnas ar smagajiem metāliem un visu veidu ķīmiju. Drīzāk jāpriecājas, ka neviens no tām negrib ierīkot pludmali un aizved prom.

Atceros studiju laikā pirms gadiem desmit lasījis vienu zinātnisko rakstu par smilšu testiem Berlīnes spēļlaukumos. Izrādījās, ka pilli ar visādiem sviniem, dzīvsudrabiem, kadmijiem utjp., pie tam tā, ka pārsniedza jebkurus normatīvus. Un tad vēl izrādījās, ka daļai laukumu smiltis raktas vietā, kur 20. gs. sākumā bija primitīvas pilsētas attīrīšanas iekārtas - tb lielā laukā gadiem ilgi gāž visu ateju, arī no rūpniecības uzņēmumiem un tad ūdens tek caur smiltīm, attīrās un malā iztek tīrs strautiņš. Un pēc 50 gadiem visi ir aizmirsuši, ka tāda lieta bija un laukā ierīko mazdārziņus un rok gaišas smiltiņas, kur bērniem spēlēties.

Kā man toksikoloģijas pasniedzējs teica - pirkt māju un pirms tam neiztaisīt piemājas augsnes :) testu ir noziegums pret bērniem. Jo smiltis/augsne jaunbūvēm baigi bieži tiek atvesta no kaut kādām hvz vietām.
This page was loaded Apr 24. 2024, 7:44 pm GMT.