Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
pūtiet paši - zin', pūtīs ar' 
4.-Nov-2011 09:55 am


Šorīt LNT ziņās ar lepnumu tika atzīts, ka no dievzemītes 2 miljoniem iedzīvotāju 200 000 esot "radošo profesiju" pārstāvji. Tb ja paskaitām, cik nodarbināti valsts un pašvaldību iestādēs, apkalpojošajā sfērā, tad rodas iespaids, ka visu šo varzu uztur vien pārdesmit tūkstoši, kas patiesi rada ko ar pievienoto vērtību. Un tad brīnāmies, ka kaut kā nedzīvojam tik trekni kā vāczemē, ja uz vienu ražojošo ir 20 radošie, kas jābaro.

Starp citu, starpkaru perioda Latvijā valsts apmaksāja studijas tikai tiem, kam nebija apgādnieku, pie tam ar nosacījumu, ka students ir apaļš teicamnieks - tikko vairs nav visas maksimālās atzīmes, tā no budžeta grupas ārā. Un arī ar visu to viena no lielākajām valsts problēmām bija t.s. "inteliģentie bezdarbnieki", kurus bija jāuztu - kaut ko pamācījušies, izklaidējoties pa korporācijām un kneipēm, prastu darbu strādāt negribēja, bet smalkam nebija īsti derīgi.
Comments 
4.-Nov-2011 10:12 am
hehe, radošās profesijas. visdrīzakais tie ir laudis, kas kaut kādās VID ailītēs tādējādi figurē (līdzīgi kā uzlabojas uzņēmējdarbības vide - VID pašnodarbinātos mēģina pielauzt kļūt par mikrouzņēmumu), jo visradošākais, ko LV var iedomāties, ir knipelētājas un tulki (according to VID)
4.-Nov-2011 12:24 pm
Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību
Izdoti saskaņā ar Darba likuma 40.panta septīto daļu un
Valsts statistikas likuma 7.1 pantu


265 MAZĀ GRUPA

RADOŠO UN IZPILDĪTĀJMĀKSLU MĀKSLINIEKI

Šīs mazās grupas vecākie speciālisti rada vai izpilda literārus, dramatiskus, muzikālus un citus mākslas darbus vai skaņdarbus, izklaidē publiku, iestudējot uzvedumus uz skatuves, ielās, stadionos u.c.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

– izpildīt literāru darbu, radīt skulptūras, gleznas, gravīras, karikatūras; restaurēt gleznas, komponēt mūziku; dejot vai spēlēt dramatiskajos darbos un veidot režiju; veikt cirka trikus; sniegt muzikālus un teatrālus priekšnesumus.

Kvalifikācijas pamatprasības:

Jāzina: pētāmās problēmas analīzes un sintēzes metodes un paņēmieni; darbā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzbūve, darbības principi, lietošanas noteikumi; veicamā darba tehnoloģija un organizācija, ar to saistītie normatīvie materiāli; darba aizsardzības un vides aizsardzības, darba tiesisko attiecību normas.

Jāprot: lietot praksē teorētiskās zināšanas un tās nepārtraukti papildināt.

Jāatbild: par veikto pamatuzdevumu izpildes norisi un radītajām sekām; par paša pieņemtajiem lēmumiem; par uzticētajiem darba līdzekļiem un priekšmetiem; par citu savā darbībā skarto cilvēku drošību; par iekšējās darba kārtības ievērošanu; par vadītāja rīkojumu vai norādījumu pildīšanu.

Izglītība: augstākā izglītība.

Šīs mazās grupas profesijas klasificētas atsevišķajās grupās:

2651 Vizuālo mākslu mākslinieki

2652 Mūziķi, dziedātāji, komponisti un muzikologi

2653 Dejotāji un horeogrāfi

2654 Kino, teātru un tiem radniecīgu jomu režisori un producenti

2655 Aktieri

2656 Radio, televīzijas un citu mediju diktori

2659 Citur neklasificēti radošo un izpildītājmākslu jomas mākslinieki
4.-Nov-2011 06:03 pm
un tad, kad es ar savu "kultūras projektu vadīšanu/kultūras pasākumu rīkošanu" aizdodos uz VID, nevienu no maniem izdevumiem norakstīt nevar, jo īsti notulkotās zīmes vai izadītās dzijas fices tās nav, lai saskaitītu, ko un cik daudz es esmu darījusi. no paplašinājuma par 'kultūras notikumu apskatnieku' atteicos, jo to viņi vispār nespēja sagremot, kas tas tāds ir un ko tas dara (tipa, ka eksistē arī tādi pat ne ārštatnieki, bet vienkārši 'brīvie')..

bet tas tā, nenopietni runājot
4.-Nov-2011 08:28 pm
O, VID vēl ne to vien nespēj sagremot!
4.-Nov-2011 08:40 pm
nē, nu, valsts kases labā sagremos ar visu vilnu un kauliem. es te vairāk par savām interesēm..
4.-Nov-2011 10:25 am
Protestējošie studenti ir pati nožēlojamākā protesta forma mūsu valsti. Tajā pašā laikā - pati ilustratīvākā. Pūlis dabiski stulbu un viegli manipulējamu jaunūkšņu, kurus uzkurina un iztumj ielās protestēt trekni noēdusies mūsu augstskolu elite.
4.-Nov-2011 10:35 am
rektori, prorektori etc. paši arī ies; mani vairāk mulsina iešana protestos pret kko, kas nav maināms (budžetu graizīs un tas jau nu jau pāris gadus kā notiek un ir zināms, doh!). Kā ari sauklis - dariet paši. Kaps tukšs nestāv, darīs arī paši. Būtu labāk ap apaļo galdu sanākuši un izdomājuši kādu nebūt sev svētīgu stratēģiju, kuru tad Ķīlim likt priekšā lielajos pārmaiņu laikos..
4.-Nov-2011 10:40 am
Nu, visnožēlojamākais šajos protestos jau ir tas, ka, cik ir sanācis pajautāt "studentu pašpārvaldes" aktīvistiem, vai viņiem vispār ir kaut mazākā izpratne par viņu augstskolas budžetu un tā izlietojumu, izrādās, ka nav nekādas sajēgas. Un, kad tiek prasīts, kālab tā, jo viņiem taču ir tiesības piedalīties arī visās augstskolās sēdēs, kur tiek risināti naudu jautājumi, atbilde ir "mūs vienkārši izdzen ārā".
4.-Nov-2011 10:52 am
par tām pašpārvaldēm gan tiesa; nevienu ārā nedzen (ja neesi galīgs idejōts), jo senāta u.c. sēdes var notikt tikai pie noteikta % studentu pāŗstāvju skaita uz vietas, kā arī studentiem ir brīnišķīgas veto tiesības attiecībā uz pārvaldes orgānu lēmumiem etc., bet tas, ka mākslas augstskolu stud.p. ir neka nederīgas, gan ir fakts
4.-Nov-2011 10:57 am
Ai, nē, tādā ziņā mākslu augstskolas nav ne par matu sliktākas par visām LU, RTU, RSU utt.

Grūti man spriest par senāta sēdēm, zinu tik to, ka katras augstskolas finanšu lietas pārzin ļoooooti ierobežots cilvēku loks un studenti tie nav pilnīgi noteikti:))
4.-Nov-2011 06:04 pm
savā laikā izsaucām uz skolu finanšu ministrijas pārlūkus, lai tie mums pa punktam izskaidro, kas ir tajos - apstiprināšanai pēdējā mirklī sadaļā 'u.c. jautājumi' iešķiebtos - budžetos.
4.-Nov-2011 06:07 pm
Nu, šitādi kašķi ir ļoti nozīmīgs, bet netipisks izņēmums, diemžēl.
6.-Nov-2011 08:00 pm
Nesaki vis. Studentu pašpārvaldes un aktīvistu vidū ir vērojams straujš situācijas izpratnes kāpums, tb ja pagājušo gadu viņi gāja protestēt pie Saeimas, tad šī gada laikā uzzinājuši, ka budžetu izstrādā un pieņem MK, tb nu devās protestēt uz Brīvības ielu. Tā kā situācija ir cerīga: iespējams, tuvāko gadu laikā kāds no viņiem iedomāsies izlasīt Augstskolu likumu, savu alma mater Satversmes. Un tad jau vēl solis līdz atklāsmei, kā tiek finansētas augstskolas. Tb intelektuālais progress nenoliedzms.
This page was loaded Apr 23. 2024, 12:44 pm GMT.