Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
jā vs nē 
11.-Jul-2022 07:28 am
Aizdomājos par ukraiņu draugu aizvainojumu uz Rietumiem. Tā solīja, tā solīja, bet realitātē pašiem jātiek galā - palīdzība tādās "pipetes" devās. Taču ja palūkojam plašāk, kultūras kontekstā, tad neviens neko nav solījis (t.i. parakstījis un apzieģelējis). Slāvu kultūrā (mentalitātē?) pamatvārds ir "jā". Vārds "nē" nav obligāts. T.i. ja slāvam/austrumeiropietim atbildi ar "nē", tad viņš to uztver kā starta pozīciju tevi tomēr pierunāt. Bet ja esi teicis "jā", tad jāpilda, lai vai kā apstākļi mainījušies un nu tas tev tikai par apgrūtinājumu. Eiropā pamatvārds ir "nē". Pēc tā izteikšanas, diskusijas turpināšanai nav jēgas, to uztvers kā rupjību. Savukārt "jā" liecina par konkrētā brīža attieksmi, taču neko neuzliek par pienākumu, jo nākamajā brīdī situācija var mainīties.
Comments 
11.-Jul-2022 09:33 am
Pēc šī sanāk, ka mēs esam Eiropā.
11.-Jul-2022 09:43 am
Labs novērojums.
18.-Jul-2022 02:40 pm
Ne vienmēr tā ir. Jā, mutiski izteiktas vienošanās nav juridiski apstiprinātas, bet tomēr tiek ņemtas vērā. Piemēram, kad Ambēra Hērda apsolīja ziedot naudu labdarībai, bet to neizdarīja, tas bija spēcīgs arguments žūrijai, iespējams, tas pat bija izšķirošais, kāpēc viņa zaudēja otro tiesvedību. Nevienam nepatīk meļi, arī rietumos ne.

Politiķi gan universiāli visā pasaulē sola visādus brīnumus un solījumus nepilda, bet tā ir politika. Ja es aptiekā pasaku klientam, ka zāles rīt būs, bet tas nenotiek, tad klients gaidīs labu paskaidrojumu, kāpēc tā nebija (piemēram, piegādātājs neatveda utt.). Skaidrs, ka var būt visādi šķēršļi un misēkļi, un vairums no mutiski apsolītā nav juridiski saistoši, bet tomēr mēs arī no uzņēmumiem sagaidām godīgu un precīzu komunikāciju.
This page was loaded Apr 19. 2024, 3:03 am GMT.