Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
BREXIT - ja jau visi, tad es ar' 
27.-Jun-2016 03:59 pm


Kā izteicās viens pudeles brālis: kad sunim nav ko darīt, tas laiza sev pautus, aber kad latvietim nav ko darīt, viņš gudri spriedelē par globālo politiku un ekonomiku. Tā nu es ar', sēžot pusmuižas lievenī ar rīta kafijas krūzi un cigu rokā, par to BREXITu aizdomājos (te gan jānorāda, ka ekonomikā un politikā esmu absolūts nejēga, tā kā mani spriedelējumi attiecīgi nekompetenti).

Šķiet, ka britu politiķi, populistiski izspēlējot pūļa stulbuma, tb nacionālisma kārti, paši sev iešāvuši kājā, jo ideoloģijā pamatoti ekonomiski lēmumi ne pie kā laba nenoved, un nu šie notrūkušies it pamatīgi: ko iesākt?!

Visam britu eksportam uz ES (bet ES ir lielākais tirgus pasaulē un lielākais UK partneris, piemēram, 80% Lielbritānijas lauksaimniecības produkcijas tiek eksportēta uz ES, pusi no ienākumiem sedz ES subsīdijas) nu būs ievedmuita. Aber tas nozīmē preces cenas palielināšanos un konkurentspējas samazināšanos. (Gan jau ka VW un Citroen birojos šauj šampanieti no priekiem par britu balsojumu.) Nāksies taupīt, kā parasti, uz ienākumu un nodarbināto algu rēķina. Ievedmuita sadārdzinās visu importu. Savukārt britu vidusslāni, kas masveidā sapirkušies nekustamos īpašumus Pireneju pussalā, gaida smuks nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums. Ir vēl milzums savstarpēji saistīto domino kauliņu ikdienas saimnieciskajā dzīvē, ko pat uzskaitīt nevar, un kas visi kā mainīsies.

Protams, Lielbritānija ir ekonomiski spēcīga valsts, Londona ir viens no pasaules finanšu centriem, kur atrodas milzums starptautisko korporāciju sēdekļi. Taču tas nebūt nav tāpēc, ka Lielbritānija vēl joprojām būtu impērija, kurā "saule nenoriet". Liela daļa megakompāniju tur atrodas tikai tāpēc, ka:
a) ir lieliska infrastruktūra un izkopta vide;
b) galvenais, tas ir ideāls placdarms aktivitātēm ES tirgū.
Tagad šīm kompānijām savas Eiropas pārstāvniecības būs agri vai vēlu jāpārceļ uz kontinentu, un tie ir kudi lielāki zaudējumi, nekā ES kopējā katlā līdz šim maksātais (2013. gadā viņi ES iemaksāja 17,6 miljardus EUR, bet maksājumos no ES saņēma 6,3 miljardus EUR). Kā blakne ir mārciņas vērtības kritums (pēc Bloomberg Billionaires index datiem, sakarā ar mārciņas straujo kritumu 400 lielās korporācijas - tb to īpašnieki - jau pirmajā dienā zaudējušas 127,4 miljardus USD). Piemēram, korporācija Inditex (tādi brendi kā: Zara, Oysho, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius) zaudējusi 6 miljardus. Tb tiks zaudēta daudzu transnacionālo investoru un kompāniju klātbūtne, tātad arī Londonas ietekme pasaules tirgos. Mārciņas vērtības samazināšanās nozīmē arī britu pirktspējas samazināšanos. Protams, var meklēt jaunus noieta tirgus trešajā pasaulē, taču šaubos, vai tas tā īsā laikā kompensēs zaudēto Eiropā. Tb britiem nāksies krietni sajozt jostas.

Vai ES sabruks? Pat nesašūposies, tikai žurnālisti un virtuves politikas speciem būr par ko vāvuļot. Visnotaļ šaubos. ES ir, bija un būs pasaulē lielākā ekonomika. Un vienas daļas zaudēšana nekādi neietekmēs eirozonu kā tādu. Tas vairāk ir emocionāls trieciens, neizpratne un sašutums par viņuprāt stulbu rīcību, bet ekonomiskās sekas būs visnotaļ minimālas: viena pirksta zaudēšana ziloni no kājām nenogāž. Tā kā veltas mūsu nacionālmarksistu cerības uz ES sabrukumu. Kā zinām, kapitālisms pūst jau kopš 19. gs. vidus, mainās sapuvuma/sabrukuma gaidītāju paaudzes, taču process turpinās un paredzamā nākotnē nezin vai pienāks Marksa/Engelsa pareģotais gals.

Prognozes.
Tā kā ieberziens pamatīgs, reāla izstāšanās ar visādām muitas barjerām utt nav gaidāma - UK vienkārši tad nobankrotēs. Tad nu gaidāma paniska rosība politikas skudru pūznī un politiķu komisiju nebeidzami sarunu raundi vismaz pāris gadu garumā par turpmākajām attiecībām. Briti centīsies panākt ekonomisko saišu saglabāšanos tādā kā "norvēģu statusā", tb it kā izstājušies, bet saglabājot bezmuitas tirdzniecību un preču plūsmu u.tml., saimniecībā viss lai paliek pa vecam, kas ir tikai papīru sakārtošanas jautājums. Savukārt kontinenta pārstāvjiem vairs nevajadzēs cackāties ar britu untumiem un līdz šim nodrošināto izņēmuma jeb vienlīdzīgākā locekļa statusu - Londonas ietekme ES ekonomiskajos procesos saruks līdz minimumam (ļaudis bieži vien aizmirst, ka ES ir ekonomiska, nevis politiska savienība), - taču interese sadarbībai paliks un ar laiku viss tiks noregulēts. Kur tiks panākti kompromiski, kur izmaiņas, kur saglabāsies status quo, man nav ne jausmas, jo ne manam prātiņam par to spriest. Nu bet tas, ka pamatā cietīs balsotāju par izstāšanos naudas maki, arī skaidrs. Būs mācība turpmāk apdomāt savas rīcības iespējamās sekas. Taču gan jau, tikko kā saodīs, ka tas viss nav citu kaitināšana, bet reāli, sarīkos referendumu un visi draudzīgi nobalsos pret izstāšanos.

Labums ir, ka tuvākie 5 gadi uzskatāmi parādīs visādiem grieķiem, rumāņiem, poļiem un latviešiem, kā iet ekonomiski daudz lielākiem smagsvariem, ja tie kaut daļēji nošķirti no ES kopējās siles, tb liks mazliet pārvērtēt savu eiroskepticisma retoriku, jo precedents iziešanai no komandas būs, kā arī piemērs, vai spēle vienatnē atmaksājas. Un šādiem perifērijas sīkajiem var arī nepiedāvāt izdevīgu bezmuitas/bezvīzu sadarbības sistēmu, kāda būs tagad britiem, ja šie vispār izstāsies, jo UK ir citā svara kategorijā, nekā austrumeiropieši, kas eksistē tikai pateicoties ES (starp citu Latvija 2013. gadā ES kopējā katlā iemaksāja 0,27, bet pretī saņēma dāvanā 1,06 miljardus EUR).
Comments 
27.-Jun-2016 04:32 pm
Tev nešķiet smieklīgi, ka "liks mazliet pārvērtēt savu eiroskepticisma retoriku" tu vienado faktiski tikai ar ekonomiskiem apsvērumiem? Protams, Brexiteri izmantoja arī ekonomiskos argumentus, taču kāpēc lai tie būtu izšķirošie? Ja nu balsojums daļēji bija vidējais pirksts tieši ekonomisko deterministu virzienā?
27.-Jun-2016 04:48 pm
Vēl smieklīgāk ir dzīvot sevis konstruētajā ideālajā realitātē, kurā cilvēkiem ekonomiskie apsvērumi ir otršķirīgi.
Arī Brekša ideja daļēji balstījās uz vietējo brēkāšanu par to, ka imigranti viņiem atņemot darbus un visādi citādi noslaucot viņiem pienākošos krējumu. Nemaz nerunājot par to, ka vidējam cilvēkam, neatkarīgi no tautības, materiāla rakstura problēmas liek ideālus nobīdīt otrā plānā.
27.-Jun-2016 04:55 pm
Nezinu, ko un kam viņi parādīja, bet liela daļa cilvēku, kas balsoja par "Brexitu" nemaz nezin, kas ir Eiropas Savienība

http://www.theverge.com/2016/6/24/12022880/google-search-spike-brexit-why-leave-eu
27.-Jun-2016 04:44 pm
Klasisks piemērs vēlamā uzdošanā par esošo :)

Skaidrs, ka UK ekonomika tagad cietīs. Bet ne tik ļoti, kā tu to apraksti. Vājāka mārciņa veicinās eksportu, kas daļēji izlīdzinās.

Palasi piemēram Krūgmanu, kurš viņš reālāk apraksta lietas.
27.-Jun-2016 04:55 pm
Pēc tā, ko es redzu veikalos iepērkoties – svaigi augļi un dārzeņi nāk no visas pasaules – Peru, Izraēlas, Spānijas, Francijas utt.

Turpinās tirgoties ar ES tāpat kā iepriekš. Dažos gadījumos tas varbūt būs mazāk izdevīgi, daži produkti varbūt kļūs dārgāki vai mazāk pieprasītāki. Bet ideja, ka 80% produkcijas nebūs kur pārdot, ir vienkārši tukšas fantāzijas.
28.-Jun-2016 04:06 am
Tieši tā. Kad tautfrontieši ar īvāniem priekšgalā taisīja Baltijas ceļu, nevienu nejebīja ekonomiskās sekas, ko izraisīs/īja izstāšanās no PSRS. Un pareizi nejebīja. Ir arī svarīgākas lietas par kārtējo lēto čainīzeru sūdu, par ko mūsu eirodirslaižas tik vien kā spēj domāt.
28.-Jun-2016 08:17 am
Skaidrs, ka ir.

Tikai saldajos 90ajos, kad vairums sitās kā pliki pa nātrēm, kaut kā arī radās tā paaudze, no kuras daudziem acu vietā tikai $$ rādījās.
28.-Jun-2016 09:53 am
Eksportu nedaudz veicinās. Bet toties mans vīratēvs, kura annuity ir piesaistīts ekonomikas stāvoklim, ir stipri nobažījies. Savukārt ģimenes draugs, kurš savus it pakalpojumus sniedz gan uk, gan eiropas savienībā, turklāt pērk ārpakalpojumus es un regulāri ceļo turp, ir vienkārši gatavs nošauties, jo viņam jau iepriekšējais mārciņas kritums bija ļoti grūts. Teorija ir forša. Es novērtēju atmodu, bet 90. gadus otrreiz piedzīvot negribētu un saviem bērniem arī nenovèlu.
28.-Jun-2016 10:10 am
Individuāli tas var būt grūti gan ekonomiski, gan emocionāli, un es to saprotu un jūtu līdzi. Bet ja es tagad mēģinātu teikt, ka individuāli ir bijis grūti ļoti daudziem, kas ieilgušās ES recesijas dēļ nepareizā eiro kursa dēļ ir ļoti līdzīgā stāvoklī, tad par mani šeit tikai pasmietos.

Brexits nav otrā atmoda, pat ne tuvu tam.
28.-Jun-2016 11:59 am
Grieķi savā situācijā nonāca nedaudz savādāk. Briti skaidri zināja, kādas būs sekas, pēc 2009.gada pieredzes visi zināja, ka mārciņa kritīs, un ko tas ietver. Ar Grieķiju salīdzināsim tad, kad grieķi būs vismaz pa pusei no savas ķezas izrāpušies un tad paši vēlreiz spļaus gaisā un leks lejā.

Ieielgusī recesija, savukārt, ir rezultāts dalībvalstu cerībām, ka varēs izbraukt uz pārējo rēķina - cik labi būs, kad visas valstis ievēros noteikumus, tikai mums, lūdzu, lai nekādu vēlētājam nepatīkamu noteikumu nebūtu. Rezultātā runu ir daudz, bet konstruktīvas sadarbības - tieši nulle.



28.-Jun-2016 04:22 pm
ES vai jebkuras citas valsts kurss, kurā tiek uzspiesta taupība recesijas laikā, ir galīgi nepareiza. Jā, ekonomika nav precīza zinātne, bet šobrīd ir pietiekami daudz evidences, kas to apstiprina ar diezgan lielu ticamību. Un tas nav svarīgi, kāda iemesla dēļ ir iestājusies recesija vai to, kāda ir valsts struktūra – federācija vai diktatūra. Šo kļūdu morālā naratīvā dēļ pieļāva daudzas valstis, arī UK. Pat ECB pašlaik cenšas to labot, drukājot eiro un nosakot negatīvās procentu likmes, bet diezgan nesekmīgi, jo taupības mīts ir pārāk stipri iesakņojies.
27.-Jun-2016 09:04 pm
leksim bedrē, leksim bedrē, redzēs, kas mūs ārā vilks.

Es no paša sākuma šo salīdzināju kā kaut kādu maidana mutāciju pārtikušā garlaikotā vidē.

Bet tagad, kad lasu ziņu virsrakstus, es nesaprotu vienu: tie, kas aicināja uz brexit, tagad atkāpjas no savas nostājas. vo', to mans biezais pakausis neiebrauc. lasīju kaut kur komentāru, ka jebkurš, kurš tagad uzņemsies kaut kāda veida atbildību (kamerons ir ārā tikai tādēļ) gan par exit turpināšanu, gan tā apstādināšanu, norok gan sevi, gan savu partiju, tādēļ tagad visi kratās vaļā no šī bubuļa, jo tas pirmais šoks ir baigākais.
This page was loaded Apr 26. 2024, 12:10 pm GMT.