Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
medicīnas administrēšanas lōģika 
17.-Jul-2013 08:48 pm
Aizgrābtībā skatos TV ekrānā veselības aizsardzības ministri Circeni, kura stāsta par slimnīcu kvalitātes kritērijiem. Tā īsumā: slimnīca, kas no uzņemšanas nodaļas pēc iespējas mazāk stacionē, ir tā ir tā labākā, savukārt tā slimnīca, kas stacionāri ārstē, tā ir slikta. Tipa vai cik jauki, ka lūk tur kādos stradiņos no 100 uzņemšanas nodaļā ienākušajiem stacionē 30, savukārt Balvu slimnīca nemāk menedžēt, jo no 100 uzņemšanas nodaļā ievestajiem, stacionē 70. Par to viņiem jāņem naudu nost un citādi jāveicina labākus rādītājus.

Kur te kaut kāda loģiska kopsakarība, neredzu. Man, kā jau prastam pāķim, šķiet, ka cienītā kundze te smagi putro pirkstu ar... gurķi. Piemēram, ja manai atvasei apsāpās auss vai baisi sakāpj temperatūra, es ceļu šo mašīnā un vedu uz Vienības gatvi. Tur konstatē vainu, nokonsultē, iedod drapes un palaiž mājās. Bet ja es dzīvotu kur ellē ratā Zasā, tad skaidrs, ka nekultos ziemas spelgonī uz apgabala slimnīcu tikai tāpēc, ka kinderam temperatūra. Iedotu ibumetīnu, sapilinātu ausī kamparu un gaidītu, kad pāries. Nu ja pavisam zils paliek, tad jā - sauc traktoru, kas izvelk tevi līdz ceļam, un ved uz slimnīcu. Tur, protams, ieraugot ko tik ielaistu, mazo liek palātā. Un tā Balvos veidojas "sliktie" rādītāji. Betaizdomas, ka ko tik sarežģītu Circenes k-dzes padomnieki izskaitļot nevar, jo kundze dzīvo siltumnīcā, kur no Vienības gatves nokonsultēt paši klāt piebrauks. Un tad var tā viegli histēriskā neizpratnē: bet ja viņiem nav maizes, tad taču lai ēd kūkas!
Comments 
17.-Jul-2013 10:00 pm
Nu šoreiz tu pats jauc- padomju laiku medicīna centās izārstēt cilvēkus, bet šobrīd medicīnas uzdevums ir tikai apārstēt(pat ja tu atbrauksi pusmiris, tad slimnīcā tevi paturēs pāris dienas, lai daudz maz uzceltu uz pekām, nevis izārstēs pilnīgi)- lai cilvēks mirtu mājās un nebojātu slimnīcas rādītājus.
17.-Jul-2013 10:42 pm
Visi tik gudri ārsti un izcili politiķi...
17.-Jul-2013 10:04 pm
Stradiņu uzņemšanas nodaļa stacionē stipri mazāk, jo viņiem tupa nav kur likt cilvēkus. Nodaļa uzņem arī stipri vairāk pacientu nekā tai paredzēts.
17.-Jul-2013 11:03 pm
A kurš tev, zasiniekam, liek marinēt slimnieku mājās n dienas, līdz vispār saprast, ka vajag izkustēties līdz ārstam?

Ja tu dzīvo sādžā, tad vajadzētu saprast, ka katrai sādžai un viensētai nevar blakus uzcelt slimnīcu. Gluži tāpat, kad tev vajag savai fermai uzcept weblapu, tu negaidi, ka miestā būs viens cepējs, kurš to vien dara, kā visiem vietējiem tās lapas cepj.

Ja tu negribi/nevari savas atvases labā laicīgi ieliet bākā un aizvest, kur vajag, tad tev vēl pensiju vajag noņemt un likt dzīvot no atvases palīdzības. Kura, iespējams, neko daudz negribēs palīdzēt tādam žmogam.
18.-Jul-2013 09:39 am
Jā... Te nu redzams, ka burtus atpazīt un lasīt tomēr nav viens un tas pats.
Cilvēk, jaukais - stāsts ir par to, kāpēc rādītāji ir tik atšķirīgi - Rīgā 30% stacionēto un tālā reģiona slimnīcā - 70%. Rādu uz pirkstiem - es dzīvoju Rīgā un man ir iespēja aizdoties uz Vienības gatvi pie mazākā bērna pīkstiena. Ir ļoti daudz vecāku, kas nevis dodas pie ģimenes ārsta (jo tas ir darba laikā), bet gan izmanto iespēju aizvest bērnu uz Vienības gatvi vakarā pēc darba un par velti nokonsultēties. Cilvēks, kurš dzīvo, piemēram, Talsos, analogā situācijā nevedīs bērnu vakarā uz Kuldīgas vai Ventspils slimnīcu, bet gan piezvanīs ģimenes ārstam un darbā paņems brīvdienu. Lūk, kur rodas tā atšķirība - cilvēks no Talsiem bērnu uz Kuldīgu vedīs tad, ja tiešām bērns ir hospitalizējams - nu, tur galva pārsista, plaušu karsonis utt., bet Rīgas vecāks izmantos iespēju sev ērtā laikā saņemt konsultāciju un recepti. Tur arī rodas tie atšķirīgie procenti. Un te vispār nav saistības ar kaut kādu žmodzību.
18.-Jul-2013 07:17 am
Jāpiezīmē, ka mēnesi pa māju ar neciešamām vēdersāpēm, asiņu čurāšanu un aknu fragmentu izklepošanu mētājas ne tikai Zasas nekurienes iedzīvotāji. Tiem vismaz ir iespēja brēkt par ļauno valdību, jo nu ir sagaidīta ziema un ceļš nav notīrīts.

Bet tāpat uzvedas arī, piemēram, Kuldīgā, kur līdz slimnīcai ir 300 metri. Tiesa, kalnā, kas, protams, ir kārtējā valdības maucība.

Imho, problēma ir vēl kaur kur, ne tikai ministrijā.
18.-Jul-2013 07:35 am
Tā ir vispārējā attieksme 85%. Mums lēnām, bet jau pamanāmi pazūd tas, ko kādreiz sauca par līdzjūtību, sapratni, par cilvēcību, ja gribat. :(
29.-Jul-2013 01:45 pm
blēņas. Nekas mums nepazūd, pilna pakaļa ar sirsnību un iejūtību.
18.-Jul-2013 12:16 pm
Nubet ja par slimnīcu dienā jāmaksā 9.50 vai cik tur, tad cilvēciņš varbūt parēķina, ka bēres ta rīkos radinieki, nevis viņš pats, ap ar slimnīcu būs jāmaksā pašam - a maksāt īpāsi nav ko.
29.-Jul-2013 01:46 pm
Visādi gadās. Daži varbūt tā rēķina, bet daži neko nerēķina un ir vienkārši savas stulbuma nomocīti nabadziņi.
This page was loaded Apr 26. 2024, 4:58 pm GMT.