Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
šofera dēlu sindroms 
22.-Okt-2010 10:11 am
Pirmkārt, nesaprotu, ko to utopisko VL saukli par "repatriāciju" var viļāt kā karstu kartupeli? Pat ja visa Saeima nobalsotu "par", naudas šādai programmai nebūtu, tb tas ir tikpat reāls plāns kā Marsa kolonizēšana. Es Dzintara vietā tā arī godīgi pateiktu un ierosinātu nevis tukšus salmus kult, bet ķerties pie aktuālākiem jautājumiem - kā izvilkt šo pseidovalstiņu no bedres, kurā to iestūrējuši līdzšinējie "profesionālie" un "spēcīgie" politiķi.

Bet aizdomājos par ko citu. Uzmanīgi šļūkājot uz vergtura faziendas pusi un nevarot izlemt, vai kardinālas paslīdēšanas gadījumā jāsargā pirkstus, ar ko maizīti pelnu, vai cigareti zobos, jo paciņā vairs pārītis atlicis (sveiciens tiem, kas kopkorī lūdza "Aizvāciet to sauli! Dodiet Normālu laiku!" - Dieviņš uzklausījis jūs, pakalkulējis pēdējo gs. vidējos laika apstākļus un nodrošinājis tos, tb šim reģionam "normu" jeb "normālību"), atcerējos sarunu ar senioru, kurš man ir īstens nacionālists līdz kaulu smadzenēm. Viņa uzstādījums bija tipa tāds (oponējot manām tēzēm, ka sadzīves komforta kvalitātei ar nacionālo piederību maz sakara), ka ja nobrukusi mītnes elektroinstalācija vai, kas vēl ļaunāk, aizdambējies centrālais stāvvads, tad remontdarbus jāuztic veikt žūpam Jankam, jo viņš ir latvietis, nevis atturībniekam un kudi labākam meistaram Koļam, jo tas esot civilokupants krievs. Uz manu neizpratni, kā tas veicinās stāvvada caureju, tika viennozīmīgi noskaldīts, ka "savējie jāatbalsta". Tikai tagad šī seniora frāze saslēdzās kopā ar vienu no centrālajiem (varbūt bija kāds centrālāks, taču šo dzirdēju biežāk par pārājiem absurdiem a la "pilsoņa pienākums", "nebūs pēc tam tiesības kritizēt" u.c.) saukļiem "balso par savējiem, citādi xxx nāks!" Tipa, tā jārīkojas īstenam patriotam un tēvzemes dēlam (meitai). Un no tā visa kopsummā man sanāk, ka Aināriņš ar sava šofera dēla iecelšanu attiecīgajā valdē un visi pārējie "šoferu dēli un meitas", kas biezā slānī iekārtoti siltās vietiņās valsts pārvaldē, pie tās piesūkušajās aģentūrās, un pašvaldībās, ir īstena patriotisma un tautas gara labākās esences izpausme tīrā veidā - atbalstīti tak tikuši "savējie" tieši tāpēc, ka šie ir savējie, lai attiecīgajā amatā tam pienākošās funkcijas nepildītu kāds "nesavējais" (to vispār derētu kur aizfurņīt prom no redzesloka), kaut arī tas to stāvvadu mācētu iztīrīt ātrāk, lētāk un kvalitatīvāk. Jo pasaules uzskata pamatā ir dalījums "savējie/svešie", kam viss pārējais pakārtots. Tb ieteiktu uz šo simbolisko Aināra šofera dēla situāciju raudzīties kā uz īstena latviskuma tiešu un simbolisku realizāciju dzīvē. Nu kaut kā tā.
Comments 
22.-Okt-2010 10:37 am
Gy.

"Savējie jāatbalsta" nav labi. "Latvietis latvietim latvietis" arī nav labi (tobiš, savējo nīšana un zemē bradāšana). Kas tad ir labi, kurš būs tas universālais lozungs, zem kura stāsimies saulītē?
22.-Okt-2010 10:42 am
Nedrīkstu teikt. Ja pateikšu, vo salasīsies nīgri perdeļi un piesitis krustā. :P
22.-Okt-2010 10:45 am
kāpēc ta uzreiz nīgri...bet to viņi darīs gan, aha.

Ērkšķains ir tas praviešu ceļš!
22.-Okt-2010 11:16 am
Varbūt dzērāja Jankas vietā var atrast nedzērāju Pēteri? Bet vispār šis man cieši sasaucās ar tīri privātu sarunu ar kādu tuvu cilvēku par savējiem un svešajiem. Kontekstā: Zviedrija un cik veiksmīgi viņi ir nodrošinājuši savas valsts pilsoņu sociālās garantijas, taču tik pat veiksmīgi viņi ir mežonīgi, asinskāri šarki attiecībā pret "svešajiem". Te es domāju, ar kādu aukstasinību viņi izpumpē labumus no tādām mazvalstiņām kā Latvija.
Un es viņus nekādi nevaru nosodīt. Manuprāt pilnīgi saprotama rīcība.
22.-Okt-2010 11:30 am
Tur jau tas joks, ka nav runa par izvēli starp 2 kvalitatīvi vienādiem subjektiem, bet apzināti izvēlēties nekvalitatīvāko tikai šīs vienas pazīmes dēļ. Un tas ir pārāk izplatīti, lai neaizdomātos par šī faktora lomu un nozīmi mūsu dzīves kvalitātes (par kuru mīlam paīdēt) veidošanā.

Nav jau runa par nosodīšanu un vērtēšanu, bet gan tikai saprašanu.
22.-Okt-2010 12:12 pm
Es laikam nedzīvoju starp tik ļoti nacionāli tendētiem cilvēkiem. Pastāv gan vēl variants, kad (konkrēti par sevi runāju) izvēlēties Latvijas produktus, lai gan tie ir dārgāki (par kvalitāti gan runa šoreiz nav) Arī laikam mazliet no tās sērijas ;) Arī, taku, lai atbalstītu savējos...
22.-Okt-2010 11:23 am
nja, diezgan smalki. ja izvēlas nevis pēc piedāvājuma izdevīguma, vai kvalitātes, bet gan pēc piederības pazīmes X, skaidrs ka tiks maksimizēta pazīme X, nevis kvalitāte un izdevīgums.

un tā viss arī aiziet uz grunti.
22.-Okt-2010 11:47 am
Tā gluži nav. Globālajā ekonomikā pēc piederības pazīmes strādā gan ebreji, gan zviedri. Nevarētu teikt, ka viņiem viss uz grunti aizgājis.
22.-Okt-2010 01:23 pm
vismaz ebreju gadījumā, vismaz saskaņā ar dažu Izraēlas iedzīvotāju izteikumiem tas moments strādā tā: pret citiem - visi kā mūris kopā. Pret savējiem - plēš rīkles pušu. Bet ar apdomu - lai citi tomēr ne velna nedabū.
22.-Okt-2010 11:55 am
mani vairāk izbrīna tas, ka šie nacionālisti nesaprot, ka savas utopiskās idejas reāli izbīdot, viņi no ekonomikas izņemtu teju virs 30% darbaspēka un tad toč varēs savas utis lasīt pie skalu gaismas zemnīcās, vai arī importēt turkus un kurdus -- tad nu gan kruts risinājums.

vienīgais patriotiski nacionālais risinājums ir nevis krievu un citu minoritāšu repatriācija, bet gan kā minimums 3 bērni savās supernacionālajās ģimenēs, tīram nacionālistam vēlams 5. pie tam uzaudzēti tā, lai nav par viņiem kauns.
22.-Okt-2010 12:02 pm
ir diezgan skaidrs, ka darbaspēks nav atkarīgs no dzimstības, bet gan no sekošanas resursiem. kāds mums šodien labums no sadzemdētiem pilsoņiem? iespējams mazāks, nekā no čurbašiem, kuriem mūsu algas šķiet tas pats kas latviešiem algas īrījā...
22.-Okt-2010 05:13 pm
Es atvainojos, bet ar ko tu pamato šādu spriedumu?

Ja mēs vienkārši apgalvojam, ka darbaspēks seko resursiem, tad Latvijā sen jau vajadzēja būt tikai turkiem, un visiem latviešiem Īrijā vai ASV.

Kamēr ir runa par imigrāciju nevis migrāciju, man savukārt šķiet, ka, ja Latvijā būs vairāk iedzīvotāju (īpaši jau, kā šinī kontekstā minēts -- nacionālistiski orientētās ģimenēs audzinātu), tad gribot negribot palielināsies Latvijas pilsoņu etnisko latviešu skaits, lai arī procents no viņiem noteikti dosies uz ārzemēm.
23.-Okt-2010 09:03 pm
es domāju, ka drīz būs ievērojami vairāk, nekā ir tagad, bet arī tagad (īstenībā pēdējos vairākus gadus) ik pa brīdim nākas dzirdēt par to, ka stroikās uzieti nelegāli nodarbināti čurbaši, ķīniešu ģimenes nu jau otrajā paaudzē Rīgā un rajōnos (Purčiks) tur restorānus un nu jau savu krāmu veikalus, izmanto vietējo transportu un dzīvo guļamrajōnos. it's on, baby!
23.-Okt-2010 09:04 pm
jā, starp citu, un šī 'ģimeniskuma' kulminācija ir tā, ka amatos tiek paņemti arī dvīņi vai laulātie pāri, ja to specializācija un profesionālo interešu loks ir vienāds, tā teikt, nav ko šķirt 'ģimeni'..
This page was loaded Jul 3. 2024, 8:20 am GMT.