Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
saruna frizētavā 
12.-Feb-2022 03:14 pm
Frizieris, rīkojoties ap skolotāja galvu, vaicā: Lūk vienu nesaprotu. Ar katru gadu desmitu viss attīstās, jaunas tehnoloģijas, visiem strādāt kļūst vieglāk, rezultāts kvalitatīvāks, tikai nezin kāpēc jums tur skolās un augstskolās nekas nesanāk – ar katru gadu prasības aizvien zemākas, absolventi aizvien dumjāki.

Pasniedzējs: Nu iztēlojies, kāds būtu tavs darbs un rezultāti, ja frizierim būtu jāapraksta gadu uz priekšu pa stundām, kādas frizūras kad veidosi, kāpēc, kādus instrumentus izmantosi, kāpēc, kādu šampūnu izmantosi, kāpēc. Tad rakstiski jāpamato katra instrumenta pielietošanu katru reizi, kad to vajag pielietot. Katrai darbībai, pat tam, kā tu dvieli uzliec uz pleca, jābūt izdomātiem un aprakstītiem kritērijiem. Pirms ķeries klāt jaunai galvai, jāapraksta sasniedzamos rezultātus. Tā kā šobrīd atsakāmies no vecajām frizēšanas metodēm, tad ik dienu katras jaunas frizūras izdomāšanai tev atvēlētas akurāt 5 minūtes. Tavu darbu apmaksā tikai pēc noteiktu minūšu skaita, ko tev jāvelta vienai frizūrai – ja nepaspēji, tad pats vainīgs. Bet apmaksas likme atkarīga no tā, cik bieži tu publicēsi rakstus par jaunām frizēšanas metodēm un perspektīviem frizūru stiliem, pie tam algas koeficients atkarīgs no žurnāla reitinga: “Frizieru akadēmijas vēstīs” ir lieliski, bet “Ko frizieri mums nestāsta” neder. Vēl nepieciešams regulāri apmeklēt dažādus frizieru kursus, kuros praktiski neko jaunu neuzzināsi, taču labums tāds, ka saņemsi sertifikātu. No sertifikātu skaita atkarīgas papildus piemaksas. Dzīvokļa īri apmaksāt varēsi, bet neko vairāk - frizēšana esot misija un aicinājums, - tāpēc vajag atrast bagātu laulāto. Reizi nedēļā būs 2-3 stundu frizieru sapulce, kurā jums jāspriež, ko darīt ar nepakļāvīgiem matiem un cik jauki ir pakļāvīga matu struktūra, un kā visu cilvēku matus padarīt pakļāvīgus. Saņemsi rājienu ik reizi, kad sastapsies ar nepakļāvīgiem matiem un frizūra nesanāks tikpat lieliska, kā otrā gadījumā. Izmantot pārāk asas šķēres aizliegts ar likumu, mitrināt nepakļāvīgus matus arī aizliegts. Reizi pāris gados nāks atestācija…

- Jopcik mizīt! – fizieris sastinga, - bet PA KURU LAIKU TAD FRIZĒT?!

- Šķiet, es esmu atbildējis uz jūsu jautājumu. - pasniedzējs sāji pasmaidīja.
Comments 
12.-Feb-2022 05:43 pm
Man ir apmēram 10 gadus vecas ziņas, kad mans toreizējais tiešais priekšnieks, vienlaikus arī RTU ilggadējs docents"(lai viņam vieglas smiltis!), stāstīja, ka ar katru gadu nākoties aizvien vairāk laika atvēlēt matemātikas un teorētiskās fizikas pamatjautājumiem, kas agrāk tikuši pašsaprotami apgūti vidusskolā, bet ko nu vairs jaunieši nezina. Ap to laiku, kad runājām, jau bija tā, ka viss pirmais semestris esot ticis plānots "vidusskolas kursa pievilkšanai", un tikai ar otro (pēc daļas studentu atbiruma) varēts sākt īstenot to, kas iepriekš bijis augstskolas programmas sākums.
Protams, es nekādi nevaru komentēt šībrīža situāciju augstskolu tehniskajās specialitātēs. Varu tikai šausmināties par gramatikas lietojumu dažiem mūsdienu bakalaura programmu studentiem sociālajās zinātnēs un atzīt, ka man ar tādām zināšanām nebūtu ļauts pabeigt vidusskolu... :)
12.-Feb-2022 06:02 pm
Nujā tāpēc RTU uztaisīja paši savu vidusskolu savām vajadzībām.
13.-Feb-2022 01:09 am
Paldies, šis ir labs piemērs! :)
Kopumā gribētos vairāk dzirdēt izvērstas refleksijas par šo tēmu, ņemot vērā, ka tā tik bieži pieminēta - varbūt tādas ir, bet esmu palaidusi garām. Šis izklausās pēc kompleksa jautājuma - kāpēc mazinās studentu zināšanas, kādos aspektos, kā augstskolas uz to reaģē, kādi būtu jēdzīgākie risinājumi. Savā fakultātē gan neesmu dzirdējusi skaidras sūdzības par studentu zināšanu līmeni, drīzāk frāzes par krītošajām prasībām izskan tad, kad studenti saka, ka kādā semestrī apjoma ir pārāk daudz. Tad laikam runa ir par mācīšanās kapacitāti. Bet tas, kādas prasības bijušas agrāk un ko īsti agrāk studenti ir varējuši vairāk un labāk, īsti pateikts netiek.
This page was loaded Apr 27. 2024, 7:56 pm GMT.