Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par lopiņu dabu 
5.-Nov-2021 10:50 am
Viena no lielākajām Apgaismības kļūdām ir pats šīs idejas stūrakmens: cilvēks no dabas esot racionāla būtne, kuru izglītojot, to iespējams civilizēt. Diemžēl prakse rāda, ka ar Hugo Boss uzvalku kūts smaku nenoslēpt, bet pērtiķis ar i-phone rokā ir tikai un vienīgi pērtiķis ar i-phone rokā.

Pūļa vakcināciju vajadzēja veikt, nevis apelējot pie veselā saprāta, bet gan pie pūļa instinktiem. Vakcināciju vajadzēja uzsākt paslepus, bez kādas nebūt informatīvās kampaņas (nu nav iespējams cilvēkam, kurš savās zināšanās ir trešklasnieka līmenī, izskaidrot vienā preses relīzē mikrobioloģijas pamatkursu! Pie tam situācijā, kad viņam jau ir Viedoklis), bet sākt ar inteliģenci un eliti. Pūlim tikai informāciju par inficēto, salimušo un mirušo skaitu, vairāk neko. Nu un pa laikam nākt klajā ar paziņojumu, ka vakcīnu maz, tiks vakcinēti tikai “sabiedrībai nepieciešamākie”. Esmu drošs, ka tad absolūtais vairums šī brīža pretpotekļu ar kaucieniem - “Valdība no tautas slēpj!, - mestos šturmēt medicīnas iestādes. Un spiestu medmāsiņām saujā saņurcītas eiro banknotes, lai tikai tiktu pie kārotās vakcīnas, par ko “ārsti mums nestāsta”. Domāju, ka jau pavasarī te būtu 99% vakcinēti.

Vēsture neatkārtojas jo, neatkārtojas raksturlielumi līdzīgās situācijās. Taču cilvēka domāšana gan kopš Monteskjē laikiem īpaši nav mainījusies. Lūk to gan no vēstures var mācīties.

Pirms pārsimts gadiem kuģniecības lielākā problēma bija avitaminozes izraisītās kaites. Kad Anglijas karaliskās flotes vadība saprata cingas saistību ar C vitamīna trūkumu, tā nepieļāva šodienas valdību kļūdu. Lordi lieliski saprata, kā komunicēt ar lumpeniem. Kuģu racionā tika ieviesti skābēti kāposti un laima augļi, taču tikai virsnieku kantīnē. Savukārt no matrožu raciona kāpostus svītroja (tie skaitījās prastu ļaužu ēdiens, un raisīja jūrniekos lielu pretošanos). Un voilà! Tikko kā stjuarti no virtuves uz virsnieku ēdamtelpu sāka nest bļodas ar skābētiem kāpostiem, tā sākās…

Tie paši matroži, kuri vēl pirms brīža pavāru izsniegtos kāpostus bija demonstratīvi metuši pār bortu, sāka bubināt par to, ko “virsnieki mums nestāsta”, ka lūk, “zilajām asinīm” tiek tas labākais, bet mums, “īstajai tautai” - tikai kaut kāds derdzīgs šķiņķis, putra, rums un sausiņi! Sākās piketi, mītiņi, prasību petīcijas, draudi ar dumpi utt. Līdz flotes vadība piekāpās un matrožu racionā iekļāva “kungu” ēstos skābētos kāpostus. Cinga kā kaite no kuģniecības vēstures tika izskausta. Cilvēku lopiskums gan nē.
Comments 
5.-Nov-2021 11:28 am
Varēja kaut vai ņemt cēneri par vakcīnu, arī skrietu pirkt.
5.-Nov-2021 01:12 pm
es jau kopš pirmās vakcinācijas tūres, kad pateica, ka potēs visus pēc kārtas, bez ierobežojumiem teicu, ka par vakcīnām jāsāk ņemt nauda

kolīdz paziņos, ka nu viss - pēc mēneša, piečuks par katru vakcīnu no deguna neatkarīgi no deģenerācijas pakāpes, tā rindas būs garas
5.-Nov-2021 11:45 am
Cik skumji, bet patiesi. :(
5.-Nov-2021 01:21 pm
Un kā tad tu izskaidrosi to, ka, teiksim, tepat manā mītnes valstī Zviedrijā cilvēki vakcinējas krietni lielākā skaitā?
5.-Nov-2021 05:50 pm
To es izskaidrošu tikpat virtuozi kā vakcinācijas aktivitātes Mongolijā, proti, nekā - nav ne jausmas, kas notiek Zviedrijā, Mongolijā vai vēl kaut kur. Ja godīgi, es arī Latvijas procentus nezinu, jo mājās TV nav. Bet ar skorbuli skorbuli esmu vien sastapies paziņu situācijās, piemēram, kad konsekventais cibiņš vīrusa noliedzējs "tās ir tikai tādas stiprākas iesnas" [info]iokaste tiek ar sirēnām aizrauts uz reanimāciju. Jo vīruss nezina, ka neeksistē.

Taču atšķirībām noteikti jābūt kaut vai tāpēc vien, ka ir visai ievērojamas atšķirības starp dažādām populācijām civilizētības, likumbijības un sadarboties spējas ziņā.
8.-Nov-2021 12:26 pm
Vai arī jāpieņem, ka Zviedrija ir mazāk cietusi no "Apgaismības"? =)
5.-Nov-2021 05:01 pm
Stāsta, ka karpeļus arī līdzīgi ieviesuši, sākumā tak bija liela pretestība pret to svešzemju bumbuli. Tad pasludinājuši, ka tikai karaliskajos tīrumos tos drīkst stādīt. Pēc neilga laika kartupeļi pa drusciņai bijuši sastādīti visos tuvākajos un tālākajos nekaraliskajos tīrumos :)
5.-Nov-2021 05:36 pm
Cilvēks vispār būtu aplam smieklīgs un jauks dzīvnieks (neba velti Dievam vecos laikos bija mīļš), ja nebūtu tās baisās agresivitātes. :)
5.-Nov-2021 09:15 pm
Ja nosauc citus par dzīvniekiem, tātad pozicionējies kā kas savādāks kā dzīvnieks, interesanti kāpēc šāda augstprātīga dehumanizācija vajadzīga cilvēkam, kas sevi uzskata par inteliģentu. Mazvērtības komplekss, nespēja būt "elitē" pa īstam, tāpēc vismaz vārdos? Interesants gadījums.
5.-Nov-2021 10:07 pm
Cilvēks ir dzīvnieks. Viens no primātiem. Taču interesants ar to, ka daļa populācijas ir spējīga intelektuāli evolucionēt. Liela daļa nespēj. Kāpēc tā, nevaicā, jo nezinu.
5.-Nov-2021 10:20 pm
Šis ir domāts ne tik plaši.

Kāpēc pozicionē, ka esi cilvēks, bet citi nē?
6.-Nov-2021 07:29 pm
Man aizdomas, ka tā īsti sevi neopozicionēju nekā. Vēroju. Kā entomologs skudras vēro. Un fiksēju novēroto, apdomāju. Man tas šķiet interesanti. Gan jau arī skudrām nepatīk, ka entomologi šīs kā klasificē pēc intelektuālās darbības spējām - ja noķertu, piekautu. :)
6.-Nov-2021 08:36 pm
Skudrām vienalga no kurienes barība nāk.

Uz jautājumiņu dārgais atbildiet, pēc būtībiņas, vai kautkā nesmuki sanāk.
7.-Nov-2021 03:24 pm
Nespēju noformulēt vēl īsāk un precīzāk kā to, ko jau paudu: "sevi neopozicionēju". Varētu, protams, stāstīt, ka lieliski apzinos, ka līdz Lancmaņa līmenim man kā sivēnam līdz Marsam, bet tas nekavē rezignēti pasmaidīt par kivičgobzemveidīgajiem. Taču aizdomas, ka Jums, kā parasti, jau ir gatavs savs viedoklis, tā kā tā būtu lieka laika šķiešana. Paliksmi tad pie tā, ka man tā nesmuki sanāk.
This page was loaded Apr 25. 2024, 4:17 pm GMT.