Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par to pašu, par skološanos 
18.-Aug-2021 10:55 am
Reforma ir interesanta, jaunās metodes lieliskas, akcents uz skolēnu kompetences palielināšanu apsveicams. Taču, manuprāt, kā papildinājums, kā līdzšinējo didaktikas principu uzlabojums. Jo lai “spriestu”, “izvēlētos”, “veidotu kritērijus” utt., nepieciešama minimālā pamatdefinīciju bāze, kas to ļauj darīt. Ja tās nav, tad ir vienīgi jauka papļurkstēšana – visiem interesanti, “sausais atlikums” minimāls.

Nesen satiku senu paziņu, kurš ir skolmeistars Vācijā. Kad lūdzu šim pastāstīt, kā tur tiek veidota didaktika, programmas, skolotāju, skolēnu un vecāku attiecības, viņš samulsis atbildēja, ka tāds kopsavilkums nav iespējams, jo neesot tādas vienas sistēmas. Skolas esot dažādas, dažbrīd pat ļoti atšķirīgas. Ir skolas, kurās tiek dota pamatizglītība, ir vidusskolas, kur aiziet dalīšanās: tikai vidējā izglītība, iespēja tālāk mācīties koledžā, specializētā augstskolā, universitātē - katram virzienam savas nianses, programmas un prasību līmenis.

P.S.
Dažbrīd man rodas aizdomas, ka Latvijā copy/paste pārņem vecās Eiropas izglītības sistēmu, kas domāta lower class bērneļiem, kur pamatuzdevums ir, lai šiem būtu interesantāk uzturēties skolā, nevis ar nazīšiem klīst pa ielām un raut tantiņām no rokām somiņas. Attiecīgi mācības kā rotaļa. Neviens negaida, ka šie kur uz vidusskolu vai pat augstskolu ies. Bet ja nu kāds pieaug un sadomā par augstskolu, tad lūdzu – ir privātskolotāji, kas par mazu un godīgu samaksu palīdzēs apgūt arī pamatus. Vismaz igauņu kolēģi stāstīja baumu, ka izslavētajā Somijā šobrīd privātstundas esot TOPā, proti, lielākās daļas vidusskolu absolventu līmenis neļaujot šiem pašiem tikt augstskolā, skolotājiem nācis klāt ievērojams papildu ienākumu avots: privātstundas.
Comments 
18.-Aug-2021 11:23 am
Uz vecumu sāku ticēt visādām sazvērestības teorijām. Laikam jau valdībai ir izdevīgi uzaudzināt aprobežotas uztveres paaudzi, lai nodrošinātos pret konkurenci. Neba nu velti pie mums ir topā alternatīvās skolas, kā Montesori un Valdorfi.
20.-Aug-2021 09:37 am
Jā, zvanu centru un atbalsta funkciju biroju darbinieku gatavošana ir diezgan īsredzīgs pasākums, ņemot vērā, ka pārdesmit gadu laikā viņu lielo vairumu diezgan sekmīgi aizstās mākslīgā intelekta risinājumi.
18.-Aug-2021 11:27 am
Man sieva saka, ka visas šīs pieejas pilnvērtīgai īstenošanai skolotājam trūkst paša galvenā - stundas diennaktī. Vēl situāciju varētu glābt skolotāju asistenti, kas paņemtu uz sevis administratīvi organizatorisko darbu un ļautu skolotājam pilnībā izpausties saturiski.
18.-Aug-2021 01:05 pm
Nu vispār es jau padomijā pamanīju ka no pamatskolas un vidusskolas lielas jēgas nav izņemot dažus retus specifiskus gadījumus kur māca entuziasti. Jēga sākās augstskolā.
This page was loaded Jun 30. 2024, 2:52 am GMT.