Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
Tēvzemes mitoloģijas īsais kurss V 
4.-Jan-2016 09:21 am
"Viena no PSRS problēmām bija zemā darba ražība, kas stipri atpalika no attīstītajām valstīm. Nolēma pacelt. Izdomāja plānu, kā celt darba ražību. Uzņēmumi uz papīra kārtīgi pildīja plānu, rādīja izaugsmi. (..)
Kā aprēķināt darba ražīgumu, piemēram, celtniecībā? Izdalīt objekta izmaksas ar objektu būvējošo cilvēku skaitu? (..) PSRS bija ļoti sarežģīti atlaist cilvēku no darba, tāpēc alkoholiķiem bija zaļa dzīve, jo bija deklarēta tēze par visu veidu rūpēm par darbaļaudīm. Ja darbinieks iziet uz laukuma ar prasībām pēc maizes un reformām, viņu, protams, nopļauj ar ložmetēju. Bet, ja viņš vienkārši dzer un nelec acīs valdošajai šķirai, viņam ir visāda pretīmnākšana... Lai padomju plānotājs paaugstinātu darba ražīguma rādītājus, viņam tikai jāpalielina ēkas izmaksas. Jāņem dārgāki materiāli - flīžu vietā marmors, dārgāki ķieģeļi. (..)
Kāpēc PSRS veikalos nekad nebija atrodams kondensētais piens bez cukura? Tāpēc, ka izgatavot ar cukuru bija izdevīgāk - dārgāk un vienkāršāk izpildīt plānu rubļos...
Kāpēc griķi PSRS bija deficīts, kaut gan veikalos tie maksāja dārgāk par maizi? Tāpēc, ka kolhozi samazināja griķu sējumus: to ražīgums nebija liels, un izdevīgāk bija apsēt laukus ar citu kultūru - tā varēja vieglāk izpildīt plānu pēc daudzuma...
Kāpēc metalurģijas rūpnīcai nebija izdevīgi ražot vieglos ekonomiskos tērauda profilus? Tāpēc, ka plāns bija tonnās!
Kāpēc celtniekiem bija izdevīgāk ņemt biezāku materiālu, lai gan pilnībā varēja iztikt ar plāno? Bet arī viņiem bija plāns pēc produkcijas daudzuma...
Kāpēc Harkovas motorbūves rūpnīcā no 200 kg sagatavēm taisīja 30 kg smagas detaļas? Tāpēc, ka gatavā produkta pašizmaksā ietilpa smagās sagataves pašizmaksa. (Un paralēli bija arī metāllūžņu nodošanas plāns.) Samazināsi pašizmaksu ar lētākām sagatavēm - neizpildīsi realizācijas plānu, ko aprēķināja rubļos. Un tā notika ne tikai Harkovā. Kā ar satraukumu rakstīja "Pravda", dzinēju izgatavošanai "metalurgi nereti piegādā sagataves, ko apstrādājot 90% vērtīgā sakausējuma aiziet skaidiņās".
Vorovskoja vārdā nosauktajā rūpnīcā pienāca automšīnas ZIL-130 šasijas, kas bija sakomplektētas ar bamperiem, rokas bremžu komplektu un rezerves kronšteiniem, kas svēra gandrīz centneru. Viss gluži jauns! Svaigi krāsots! Un to visu noņēma no šasijām un nodeva metāllūžņos. Kāpēc nevarēja ekonomēt, pasūtot ZIL šasijas bez papildu aprīkojuma? Tāpēc, ka abiem uzņēmumiem bija plāns: jo augstāka koplekta pašizmaksa, jo vieglāk izpildīt plānu rubļos.
Tā kā rūpnīca bija atkarīga nevis no produkcijas pircēja, bet gan no plāna, varēja pat ražot produkciju, kas vispār nevienam nebija vajadzīga. Kā, piemēram, to darīja viena no Elektrotehnikas ministrijas rūpnīcām: izgatavoja neaptverami daudz taisngriežu, ko vienkārši nebija kur likt, taču ar tiem varēja pārpildīt ražošanas plānu. Bet bija vēl arī realizācijas plāns! Kā to izpildīja? Pavisam vienkārši - patērētājam uzspieda taisngriežus kā vajadzīgā produkta papildinājumu. (..) Oficiāli tas bija aizliegts. Bet to plaši praktizēja, jo patērētājs zināja: neņemsi nelikvīdu - nedabūsi vajadzīgo. Tāpēc kopā ar deficītajiem dzinējiem rūpnīca uzspieda ņemt arī taisngriežus, ko pircējs kādu laiku uzglabāja, bet pēc tam norakstīja. Tas ir, izmeta.
Vēl piemērs. "Čeļabinskas presēšanas rūpnīcā uzkonstruēja automobiļa riteņa disku, kas bija vieglāks, izturīgāks un lētāks par līdzšinējiem. Rūpnīca sāka ražot jaunos diskus un zaudēja 3 600 000 rubļu peļņu - bija pazeminājušies tās stimulēšanas fondu līdzekļi. Vispārsteidzošākais ir tas, ka cieta arī automobiļu rūpnīca, kas saņēma šos diskus. Pazeminājās automobiļa pašizmaksa, un tāpēc bija apdraudēta autorūpnīcas plāna izpilde rubļos." ("Ļiteraturnaja gazeta", 03.08.1977.)
Vai atceraties, kā PSRS laikos visi meklēja kokvilnas zeķes un kreklus laikā, kad plaukti bija pārlādēti ar neilonu? Vainīgs bija plāns, jo kokvilnas krekla pašizmaksa bija 6 rubļi, bet neilona - 15 rubļi. Ļeņingradas šūšanas apvienības "Rassvet" direktors atzina, ka tad, ja viņa rūpnīca pārietu uz tādu kreklu ražošanu, tā neizpildītu gada plānu par 16 000 000 rubļu. Bet par to galvu neglaudītu."

Ņikonovs Aleksandrs. Aiz impērijas fasādes. Tēvzemes mitoloģijas īsais kurss. - Pētergailis: Rīga, 2013., 248.-250. lpp. ISBN 978-9984-33-372-4
Comments 
4.-Jan-2016 10:09 am
Paldies par šiem izrāvumiem, noteikti nopirkšu šo grāmatu. Pēc pases datiem no konveijera esmu nolaists saulainajā 1980 gadā, attiecīgi, ar lielu pieredzi PSRS "bitovuhā" lepoties nevaru, bet kaut kā savdabi "izjūtu" to laiku un nez kāpēc tērēju savu laiku iepazīstoties ar tā laika liecībām.
Lasot šos izrāvumus, mums var rasties kleins priekšstats, ka PSRS laikos visi bija mazākais "stulbi". Es to redzu savādāk. Es to redzu caur tādu kā augstāko ešalonu prizmu. Ir kompartijas sekretārs, ministri, nozaru ministri, nozaru "zam-ministri" utt, pa vertikālīti uz leju, līdz pat jaunajam Artiņam, kurš pēc teķa tika norīkots Sarkanajā Zvaigznē karburatoriņu skrūvēt. Vienīgā mēraukla kā plānveida ekonomikā izdarīt "vļivaņie" bija tas, vai plāns ir izpildīts vai nav. Savukārt, kad pēc gosplāna notika dotācijas, diez vai tās pa tiešo nonāca pie darbaļaudīm. Tās tika dalītas, graizītas un "otkatotas" līdz pat 70%. Zavoda līmenī ceha vadītājam bija jārealizē plāns priekš direktora, direktoram jārealizē plāns reģionālajam zam-ministrima, reģionālajam zamam valsts zamam, savukārt tas pašam ministram, a ministrs partijas sekretāram. Sistēma izveidojās Brežņeva stagnācijas laikā un kādu laika stērķīti neviens no spices to mainīt nevēlējās, jo tā bija komfortabla, savukārt jebkāda tās maiņa, pat apzinotos cik neefektīva tā ir, novestu pie koruptīvās shēmas iedragāšanas, ko neviens protams nevēlējās. Viņi ļoti labi saprata cik lielā dirsā ir un cik neefektīvi tas ir, bet nevienam līdz pat Andropovam nebija ne vēlmes ne motivācijas to mainīt. Man personīgi no PSRS pirmajiem sekretāriem visvairāk tīk Andropovs, jo kā vēsta veca anekdote, Andropova laikā, populārākā mūzika bija "kamermūzika". Turpinājumā viens video no ļoti daudz un interesantu video sērijas, seko saitei un "mācies" :D


https://www.youtube.com/watch?v=-mj5tD2wLTU
4.-Jan-2016 10:20 am
Pamanīju, ka dažiem te viss šis šķiet sagudrots un pārspīlēts. Tad nu atcerējos cehu pats aiz savas bērnības mājas žoga. Tajā no Rīgas Lauksaimniecības mašīnu rūpnīcas tika piegādātas pilnīgi jaunas un spoži krāsotas (un gan jau tak kāda kopā liktas, metinātas un skrūvētas, plānu pildījušas) kūtsmēslu izmētāšanas piekabes, ko cehā jauca laukā un grieza kopā, lai pārbūvētu par siena savākšanas piekabēm Sigulda. Arī glīti nokrāsotām un droši vien plānus pildošām. Tas tika uzskatīts par milzīgu racionalizatoru sasniegumu.
4.-Jan-2016 10:53 am
slavenā padomju lietotāja instrukcija "при необходимости подогнать напильником" darbībā :)
4.-Jan-2016 04:41 pm
Tas mani tēmā ieinteresēja, ka sadzīviskā tā laika ikdiena to nepiedzīvojušajiem šķiet tik absurda, ka nav vēlmes ticēt. Savukārt vēsturnieki nodarbojas ar represīvā aparāta rekonstruēšanu un mašinērijas baisuma glorificēšanu. Apmirs to laiku piedzīvojušie un padomiskā ikdiena būs aiz 7 zieģeļiem.
4.-Jan-2016 01:49 pm
Man domāt, ka tas ir Tavs nopelns grāmatas popularizēšanā:

Labdien, šī grāmata bija ielikta tirgošanā pāris mēnešus un neviens par to neinteresējās, bet burtiski pāris dienu laikā Jūs esiet otrais, kas vēlas to nopirkt. Diemžēl, es jau esmu apsolījusi grāmatu citam pircējam un vienojusies par nosūtīšanu. Piedodiet! Izņemšu no pārdodamo grāmatu saraksta.
4.-Jan-2016 04:38 pm
Grāmata nav tā vērta. Principā tāda žurnālistiska beletristika, bez kādām atsaucēm. Vienīgā vērtība ir tajā, ka viena nodaļa veltīta šādām te padomiskās sadzīves ainām, kuras pazudīs no atmiņas līdz ar paaudzes aiziešanu viņsaulē. Bet dēļ vienas nodaļas nav vērts tērēties, labāk brīvos brīžos pataujāt veco paaudzi un dalīties tās atmiņās.
4.-Jan-2016 05:23 pm
Paldies :)
4.-Jan-2016 09:01 pm
man vecais par šiem neilona krekliem vairākkārt bija stāstījis, ka viņš to savā laikā nesaprata :) tagad varēšu pateikt :)

izlasīju visas 5 daļas. super, paldies.
5.-Jan-2016 09:24 am
Jāsāk vākt šitos cundurus un pa laikam poustēt internetos, citādi vecie apmirst, viss aizmirsīsies, bet nākamo paaudžu vēsturnieki neticēs, jo domās, ka apmelojoša propaganda.
5.-Jan-2016 12:04 pm
Es iebilstu pret to, ka tiek tēmēts uz mistisku padomju absurdismu. Autors reizēm to papildina ar saviem emocionālajiem vērtējumiem un pārspīlējumiem, kas neļauj īsti saprast, kas no aprakstītā ir fakti, bet kas ir piedzejots. Tāpēc šī grāmata neliekas īpaši vērtīga.

Bet citādi padomju cilvēki reaģē uz incentīvām tieši tāpat kā jebkurš cits. Valdība centās radīt šīs incentīvas ar plānu izpildi. Kapitālistiskajās valstīs galvenā incentīva ir nauda. Katra no tām var radīt milzīgus izkropļojumus, ja nav atbilstošas kontroles.

Kad senas pretmalārijas zāles daraprim, kurām jau sen beidzies patents un kuru pašizmaksa ir pāris centi, sāka tirgot par simtiem dolāru, daudziem tas likās absurds. Tas bija interesanti iepazīt, kā farmācijas nozare, kurā viss ir tik ārkārtīgi regulēts, bet viltīgi cilvēki atrod spraugas, kā noturēt savu monopolu.

Tas ir kā piemērs, ka nauda rada vēl lielākus izkropļojumus. PSRS problēma vairāk bija tieši regulācijas trūkumā. Visas manipulācijas ar plāniem – tās man likās kā ļoti triviāli novēršamas. Varbūt šīs regulācijas kultūras iztrūkums arī ir īstais iemesls, kāpēc pēc PSRS sabrukuma, bija milzīgs ekonomikas sabrukums – nekas tāds nenotika Ķīnā (nezinu, ko tu domā sakot, ka tā bija fundamentāli atšķirīga), un šķiet, ka arī Kuba no tā izvairīsies, pārejot uz tirgus attiecībām.

Pagātne ir jāvērtē, bet tā ir jāvērtē objektīvi, nevis pēc emocijām.
5.-Jan-2016 12:41 pm
Es atceros, ka kondensēto pienu bez cukura varēja nopirkt bez problēmām. Es dažreiz to pirku, jo viņam bija tāda interesanta garša, bet citādi tas bija bezjēdzīgs produkts, jo kulinārijā parasti vajadzīgs ar cukuru (turklāt cukurs veic arī konservanta funkciju). Iespējams, ka autora laikā tiešām bija problēma, bet acīmredzot līdz manam laikam šī problēma jau bija atrisināta. Varbūt Latvija bija bagātāka un mums veikalos bija vairāk preču nekā citur PSRS? Būtu interesanti veikt PSRS analīzi no šāda viedokļa.
This page was loaded Apr 19. 2024, 7:19 am GMT.