Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
memento mori 
9.-Jul-2012 09:28 am
Pēdējā laikā daudz domāju par nāvi. Nevis tā tīrōniski, par pašu aktu (no tā man absolūti nav bail, lai tikai nav sāpīgs), bet vairāk kā dzīves noslēgumu, tb par dzīves procesa jēgu. Kam īsti ir jēga? Kādas būtu patiesās prioritātes? Visu laiku man šķita, ka ideālais modelis būs huzāra dzīvesveids, paralēli visus brīvos brīžus izlietojot smadzeņu skilu kačāšanai, lai mūža nogalē spētu uzrakstīt daudzsējumu "Viss par ziloņiem" un justos ne velti dzīvojis. Pirmo daļu gana veiksmīgi izpildīju. Otro laikam nesanāks, jo laika nepietiks. Bet tas nav svarīgi, jo sāku šaubīties, vai tam kāda jēga. Nesen pārlasīju kādas vācbaltiešu dzimtas vēstures apskatu, kur par vienu no šīs dzimtas autors nevērīgi piemetināja aptuveni tā (pēc atmiņas citēju, jo slinkums meklēt grāmatā īsto vietu): vecvectēva brālis X bija savā laikā atzīts vēsturnieks, sarakstījis vairākus desmitus sējumu pētījumu, kas nu kaut kur arhīvos guļ noputējuši - vairāk par viņu īsti nekas nav zināms un ļaužu atmiņās viņa nav. Un tad iedomājos, ka lūk velta cilvēki visu mūžu kaut kam, bet beigu beigās viņa mūža darbu mazbērni nodod makulatūrā, lai velosipēdam jaunu riepu nopirktu. Tb jēga šai dzīvei bija? Bet, ja par dzīves jēgu ņemam to kaifu, ko cilvēks ķēris, nodarbojoties ar sirdslietu, tad ar ko viņš labāks par vidusmēra narkomānu, kas to pašu kaifu ķer, ierijot ripu komplektiņu? Veltīgas mācības, veltīgs ir darbs - galu galā grauž tevi tārps... Vakar sēdēju uz laipas, kūpināju cigu un smaidīju, kā meita un viņas gadu vecākā māsica spiegdamas ņēmās pa ezera ūdeni - bija forša sajūta. Nu tur pīlītes pēkšķina, tīklu pievakarē jāieliek un tā. Tāds Usma cool*. Pilsētniekam var šķist forši. Bet ilgtermiņā... Arī nekāda tur īpašā jēga tēvutēvu dubļus mīt un zivis vilkt, lai izdzīvotu. Var jau postulēt, ka dzīvei jēgas kā tādas nav un jādzīvo vien nost. Nezinu, nezinu. Neko vairs nezinu. Tāds laiks.

--------
* Vakar Usmas benzīntankā bija 1:1 kadri no "Kolka cool" - kritiķiem taisnība par to, ka mūvijs nekam neder: patiesi treniņbikses nevienam nebija, visi tautieši tādās īsbiksēs mazliet zem ceļa. Sarunas gan identiski kā mūvijā, tikai usmenieku valodā, taču tas jau neder, ja bikses nav tādas. Biksēs jau tā sāls. Un šampanieša/alus cenā. Gribēju jau par to paķiķināt, tak nodomāju, ka nav jau tam jēgas: nekas nemainīsies, jo viss notiek kā tam jānotiek (aiztaisam acis, sadodamies rokās un skandējam: mēs esam vareni, mēs esam izcili). Nenofotogrāfēju. Pagriezos un skatījos uz otru pusi, domājot par jēgu.
Comments 
9.-Jul-2012 10:21 am
bet kas tad ir - jēga?
ja tā ir jēga man , tad tai nav obligāti jābūt jēdzīgai arī citiem.
9.-Jul-2012 04:40 pm
Vo kā uzdevu sev šo jautājumu, tā vairs nekā nesaprotu.
9.-Jul-2012 10:58 am
Pirmdienas rītā tādu pesimismu uzdzini... kā līdz piektdienai novilkt?
9.-Jul-2012 04:40 pm
Tas gan tik mirkļa vājums.
9.-Jul-2012 12:16 pm
Lasu šobrīd vienu izklaidējošu grāmatu, tajā ir sekojošs dialogs:
- gribu uz kreisās kājas īkšķa apakšas smailiju uztetovēt.
- priekškam?
- kad gulēšu morgā un uz tā īkšķa karāsies birka, rēcīgi izskatīsies.
9.-Jul-2012 04:41 pm
:)
9.-Jul-2012 01:59 pm
jocīgi, ka minētās apceres atskaites sistēmā jēga ir tikai un vienīgi citu cilvēku atzinība, pie tam tādu, kurus tu nekad nesatiksi.
9.-Jul-2012 04:44 pm
Bet vai mēs cilvēkus pēc tā nevērtējam? Tb visādus platōnus un šekspīrus atceramies, bet miljardi uomulīgu anonīmu pantagrielu pagaist mūsu nepamanīti vēstures miglā un nav neko vērtīgāki par skudrām aiz klēts. Kaut kā aš ar mātes pienu iedzīta tā vērtēšana pēc tā, ko cilvēks sasniedz pa sociālajām vai citām masloviskām kāpnēm kārpoties, nevar no tā tikt vaļā. :[
9.-Jul-2012 02:14 pm
Kaut kur lasīju, par brazīļu dakteri, kas dzīvi salīdzināja ar skaistu ceļojumu, kuru, kā jau labu ceļojumu, jāpavada ar aliņu vienā, cīgu otrā rokā, dāmu pie katra sāna un dzīves beigās jāvar atskatīties uz visu un noteikt, "ech, tā tik bija dzīve..." Morāle, dzīves jēga ir labi pavadīt laiku (šeit katrs ieliek savu izpratni par "labi"). Kopš izlasīšanas momenta es cenšos dzīvot tieši tā - tā, lai man būtu labi un neko nevajadzētu nožēlot.
9.-Jul-2012 04:46 pm
Protams, var tā uomulīgi atcerēties tos simtus sieviešu, kas skauts un dekalitrus, kas izdzerts, bet, bārdai metoties sirmai, dažiem nāk virsū dumas pārdomas par ilglaicīgākām vērtībām. Bet tad operētājsistēma uzkaras pie vērtību definēšanas. :[
9.-Jul-2012 09:33 pm
Nu tad neko. Atliek vien grūši pūst.
This page was loaded Apr 24. 2024, 1:23 am GMT.