Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par egalitārismu 
21.-Feb-2023 08:12 am
Marksisma, tāpat kā citu egalitārisko teoriju utopiskums ir vēlme apgriezt no galvas uz kājām lietu dabisko kārtību, padarot par labākajiem sliktākos: “kurš bija nekas – kļūs par visu”. Sauklis ir absolūti bezjēdzīgs. Tas vienkārši nav iespējams: vietu "augšā" vienmēr ir maz, un, pat pilnīgi iznīcinot visu līdzšinējo politisko eliti, 99% "apakšējo" vienmēr paliks iepriekšējā kvalitātē. Savukārt, mākslīgi virzot pie varas sliktākos (tos, kuri nespēj saviem spēkiem sasniegt šo statusu), šādu cilvēku vadība nevar būt efektīva. Viņu bērni, kas būs izauguši jau “augšā” un zināmā mērā “kulturizējušies”, protams, būs rīcībspējīgāki, bet mazbērni – vēl jo vairāk. Bet tad tos atkal vajadzēs aizstāt ar tiem “kas nav nekas”, lai saglabātu principu. Jā, lai panāktu kādu nebūt rotāciju, ir izdomāta demokrātija, kas tikai pierāda tās utopiskumu: pirmā demokrātiski ievēlētā vadītāju paaudze ir dumja un funkcionē slikti, tad parādās "profesionāli" politiķi, vēl pēc tam politiķu "dinastijas". Dabisks/normāls sociālais "isteblišments" vienmēr iedzimts.
Comments 
21.-Feb-2023 04:11 pm
Tas varētu nozīmēt, ka dinastijas un klanu elite nav nekāda sociālās kārtības panaceja, vai ne?
21.-Feb-2023 04:18 pm
Jā, varētu nozīmēt to. Varētu nozīmēt arī to, ka labi noregulēta aparāta uzturēšana pie tīrības un kārtības ir aktīvs process un palaišana pašplūsmā noved pie sākumā sīku, vēlāk (summējoties) aizvien lielāku defektu uzkrāšanās, līdz kamēr

Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world


Kas zina, šie jau nav pieklājīgi temati, ko pētīt šajās gaišajās dienās. Vēstures mēslaine un tā tālāk.
21.-Feb-2023 04:33 pm
Man savulaik (pirms gandrīz 30 gadiem) viedi profesori mācīja, ka sabiedrībā notiekošie procesi ir daudz komplicētāki un nav reducējami uz mehānikai analogām shēmām. Kopš tā laika es ļoti piesardzīgi izturos pret tik vienkāršotiem pieņēmumiem kādi izskan mūsu komentētajā ierakstā; un arī pret pieņēmumu, ka tajos (proti - sociālajos procesos) var ilgstoši pastāvēt kāda nenosaukta individuāla vai kolektīva subjekta voluntārs regulējums (uz to parasti atsaucas konspirologi).

Tavu sarkasmu novērtēju, bet nespēju pieņemt - arī tas man izskatās vedinām uz nepamatotas vienkāršošanas tendenci (a'la "man nepiekrīt, tātad runā politiska angažmenta vārdā; tagad esmu upuris, haha").
21.-Feb-2023 04:48 pm
Protams, es arī neprezumēju visu šo sarežģītību noreducēt līdz pāris shematiskām problēmām, nekad nekas nav vienkārši.
21.-Feb-2023 05:03 pm
Tad jau mums nav iemesla strīdam.
(Jo šajā ierakstā mani notrigeroja nevis elitārisma un egalitārisma pretstatīšana, bet gan visa reducēšana uz tēzi "demokrātiski ievēlēta pārvalde un ne-elitāri politiķi funkcionē sliktāk nekā establišments, kuru veido profesionālu politiķu mazbērni", tāpēc ka... tā vienkārši ir acīmredzama nepatiesība.)
21.-Feb-2023 05:05 pm
Teiksim tā, es pilnīgi piekrītu, ka tas nav fiksēts, universāls dabas likums.
21.-Feb-2023 06:08 pm
šķiet ka ir diezgan vienalga vai tāds tips ir politiķu mazbērns vai entuziasts - autodidakts bet to ir jāmāk darīt, nu tb valsts pārvalde ir profesija tāpat kā pilotēt lidamšīnas un griezt pacientus. Ja cilvēks pretendē to darīt tad bez vispārējās izglītības, kuru protams arī vajag viņam jāpiemācās klāt specifiskas lietas.
This page was loaded Mar 28. 2024, 8:09 pm GMT.