Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
Versaļa 
3.-Aug-2021 03:59 pm


Kaut arī aplam nepatīk filmas “par vēsturi”, darbs ir tāds, ka jāzina, kas kur notiek. Paldies Džā, pēdējos gados praktiski visi Holivudas megaprojekti par bruņnešiem finansiāli izgāzušies, tā kā tuvākajā laikā gaidāms patīkams atslābums.
Tā nu noskatījos 2015-2017 gadu britu seriālu “Versaļa” (Versailles) – 3 sezōnas, katrā 10 sērijas. Kā jau redzams no nosaukuma, tas veltīts man sirdij tuvajam, tātad lieliskajam un unikālajam Luijam XIV. Aprakstos stāstīts, ka pirmās sezōnas scenārists Saimons Mirrens visnotaļ rūpīgi piegājis darbam, ieslīgstot pat tādās niansēs, ka praktiski katram varonim ir reāls prototips attiecīgajā laikā, atrasts Versaļas arhīvā. Filmēts pašā Versaļā un daudzās citās Francijas pilīs (tāpēc seriāls skaitās kopražojums ar Franciju), kur lieliski saglabājušies oriģinālie interjeri.
Protams, es neesmu tāds speciālists, lai noteiktu “uz aci”, cik augsti papēži bija modē 1650. un cik 1673. gadā, vai cik platas manžetes, cik īsi svārki utt., taču pat ja kāda apgrēcībiņa ir (piemēram, karalis bez parūkas, jo mati jau jaunībā sāka izkrist) - kopumā vizuāli patiesi sanācis nepierasti precīzs laikmeta atainojums, kas kinematogrāfijā ir liels retums! Respekts!
Vienīgais, ko varu piebilst, ka Versaļas pils celtniecības laikā tajā neviens nedzīvoja (seriālā viss notiek vienā pils spārnā, kamēr pārējie vēl tiek būvēti), taču tas ir piedodams. Trešā sezōna gan galīgi garām. Vizuāli viss saglabājas, taču Endrjū Bampfīlds kā scenārists pilnīgi nav jutis laikmeta garu. Bet var jau būt, ka tā bija menedžeru prasība – izpatikt neizglītotajam skatītāju pūlim, izdomājot mītu par Dzelzs masku, nereālas tautas sacelšanās noskaņas u.c. neomarksistiskus cundurus.
Tā kā mans secinājums: pirmās divas sezōnas var pat skolā rādīt 8. klasei, ja skolotājs galīgi izpumpējies un nerod laiku sagatavot pilnvērtīgu stundu (kam darba apraksts paredz 5 minūtes).
Comments 
3.-Aug-2021 09:05 pm
Man turpretī patīk tās filmas.:)
4.-Aug-2021 08:40 am
Man patīk filmas par vēsturi - kaut vai tāpēc, ka man jau ir vismaz kaut kāds vizuālais tēls, kuram pielikt klāt raksturojumu. Pēc tam var klausīties vēsturnieku lekcijas par personāžu un lasīt aprakstus vikipēdijā, lai identificētu, kuri notikumi tiešām ir bijuši un kuri - izdomāti. Krievijas vēsturniece Natālija Basovskaja kādreiz par kaut kuru vēsturisko romānu - vai tik ne par kādu no Dimā romāniem - teica, ka vēsturiski zināmie fakti esot saglabāti, bet ir piedzejots klāt tas, kas uz ko kā paskatījās, kas ko padomāja un tā. :) Man vispār patīk pieeja, ka vēsturi māca kā stāstus par cilvēkiem, kas kaut kādā laika posmā ir atstājuši uz to būtisku ietekmi.
This page was loaded Apr 16. 2024, 9:22 pm GMT.