Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
Fabula par Jēcīti, kurš trenējās tekvondo 
29.-Maijs-2021 02:44 pm
Tā nu sanācis, ka tekvondo ir Olimpisko spēļu sporta veids, un Pujeņu ciemā visiem kinderiem vajadzēja nodarboties ar šo sportu – tā lēmusi ciema valde. Kā zinām no klasiķiem, runas vīriem spēks rokā, kā tie lems, tā būs. Bet visā ķērpju valstī tekvondo bija viens no nodarbošanās veidiem – ar to ļaudis pelnīja sev iztiku.

Dzīvoja ciemā savu vecāku ligzdiņā arī Jēcītis. Puišelis bija mazs, nākotnes izjūta kā kāmītim – makismums dienu uz priekšu. Dzīvē noderēs? Kad tas vēl būs? Tik tālu Jēcītis pat iztēloties nespēja. Daudz interesantāk bija braukāt ar ričuku un diņģēt vecākiem jaunas brenda sporta kediņas.

Tā nu arī Jēcītis trenējās līdz ar visiem ciema bērniem. Taču slinki. Uz treniņiem gāja, jo nevarēja neiet, taču grupā vilkās nopakaļus, ko darot tikai tad, kad treneris bargi lūkojās uz viņa pusi. Attiecīgi, ar laiku pārējie gan skrēja ātrāk, gan kājas cilāja augstāk, gan rokām vicinājās veiklāk. Jo katram skaidrs, ka ja gribi augstu lēkt, nāksies daudz un dikti lēkāt.

Jauno tekvondistu prasmes tika novērtētas ar dažādas krāsas jostām. Kāds prasmju līmenis, tādas krāsas josta. Arī Jēcītim bija josta. Kā visiem – balta. Jēcītim nebija nekādu iebildumu. Kimono bikšeles nost nešļuka. Taču Jēcīša mātei gan tas bija svarīgi, jo kaimiņienes Jančukam jau bija dzeltena josta, viņmāju Annelei – zaļa, bet tās nejaukās Ontužānes kverplis pat ar sarkanu dižojas! Tā nu pēc kārtējām pārbaudes sacīkstēm, pēc kurām daudzi bērneļi pārgāja nākamajā līmenī ar attiecīgu jostu, Jēcīša māte kļuva nikna un rakstīja trenerim vēstuli.

“Kāpēc Jēcītim vēl joprojām ir baltā josta, ja visi viņa vienaudži jau sanēmuši krāsainas? Iesaku trenerim pārskatīt savu metodiku, jo redzu, ka tā ir aplama. Jūsu metodes manā Jēcītī ir nokāvušas visu interesi par tekvondo, kaut viņš par to interesējies kopš dzimšanas. Ja Jēcītis nesaņems krāsainu jostu, vērsīšos ar sūdzību pie ciema padomē pie runas vīriem un sievām – lai pārbauda trenera kompetenci un piemērotību amatam!”

Treneris gan mēģināja skaidrot, ka jostas krāsa nenozīmē vecumu, bet gan prasmes, taču velti. Beigās apspriedās ar kolēģiem un mīļā miera labadiņ iedeva Jēcītim dzeltenu jostu. Jēcītis bija priecīgs – ticis pie jostas, pat nepievelkoties pie stieņa. Māte bija priecīga: visi nu redz, ka Jēcītis ir savam vecumam laba līmeņa sportists.

Treneris gan pie sevis nodomāja, ka puikam būs grūti pēc treniņu skolas absolvēšanas izejot ar melno jostu ringā pret tādiem kas to nopelnījuši sūrā darbā. Attiecīgi ir spēcīgāki, veiklāki un daudz agresīvāki. Taču neko neteica. Dzīves pieredze rādīja, ka ar mātēm, kuras mīl savus Jēcīšus, labāk nestrīdēties. Tām neviens tekvondo meistars pretī stāties nespēj.
Comments 
29.-Maijs-2021 04:38 pm
V točku. Šobrīd bērni uzsāk mācības gan 6, gan 7 gadu vecumā. Nu nevar spriest pēc bērnu/pusaudžu nobrieduma pēc gadu skaitļa. Nevar pieprasīt 14-15 gadīgiem bērniem - ar ko jūs nodarbosieties visu atlikušo dzīvi. Atcerieties savu bērnību- jaunību. Vai tiešām par šādu dzīvi Jūs sapņojat bērnībā? Figu. Skolas laikā mēs pat nevarējām iedomāties kā pagriezīsies mūsu dzīves ceļi un kurp tie aizvedīs.
Tu pat skolā zināji, ka kļūsi par reklāmistu un vēstures skolotāju? Šaubos.
29.-Maijs-2021 07:59 pm
14-15 gadu vecumā man bija ļoti stingra pārliecība, ka nodarbošo visu atlikušo dzīvi ar to, ko mācījos jau kopš pirmās klases. Tomēr 17-18 gadu vecumā vecākiem par lielām dusmām stingri izdomāju, ka visu atlikušo dzīvi nodarbošos ar kaut ko pavisam citu, ar ko arī nodarbojos joprojām (ja neņem vērā sīkas nianses). Par visu atlikušo dzīvi gan neņemos prognozēt - ir ļoti iespējams, ka pensijā tomēr iešu, nevis turpināšu nodarboties, lol.

Bet jā, es saprotu, ka vispār jau esmu diezgan anomālija, un ka nav tas normāli 14-15 gadu vecumā būt ar dziļu pārliecību par atlikušās dzīves nodarbi.
This page was loaded Apr 19. 2024, 10:41 am GMT.