Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
bnremzējošie faktori postpadomju sfēŗā 
13.-Aug-2017 08:36 am
Tā vienkāršojot, postpadomju sfērā ir divi lieli mīnusi, kas bremzē attīstību: pliekanā urbānvide un nespēja stratēģiski domāt.

Vide - apdzīvoto vietu plānojums un dominējošā arhitektūra, - tāpēc, ka ļoti ietekmē tajā dzīvojošo ļaužu mentalitāti un pasaules skatījumu. Provinciālisms pliekanā, "hruščovīgā" dzīvojamās vides ainavā, neizbēgami rada provinciālismu jebkurā citā jomā. Šī iemesla pēc es, ja būtu kungs un ķēniņš, ar likumu noteiktu, ka katram pavalstniekam kā minimums 3 gadus jāpadzīvo Eiropā. Tas vienalga, ka šis tur mazgā redīsus uz rūpnīcas konveijera, vai stiepj cementa maisus jaunbūvē – galvenais, ka savām acīm kaut vai pa gabalu paskatās, kā ļaudis dzīvo (tas nekas, ka mitinās barakā kopā ar tādiem pašiem nēģeriem no Lietuvas un Polijas, jo vidi taču redz kaut vai pastaigājoties brīvdienās vai caur auto logu). Un tad, atgriežoties dzimtajā sādžā, protams, šis cilvēks fundamentāli nav mainījies - turpina trekterēt savu divlitrīgo vanagalu, klausīties Pērkonu un vaimanāt, ka valdīšana šamo negrasās uzturēt. Taču, tā miglaini atceroties Eiropā redzēto, saņemas un stundas laikā iztaisno zedeņu žogu, kas pussabrucis stāv vēl kopš vectēva laikiem, veco traktoru no pagalma vidus aizdzen aiz klāva, bet pagalma zālienu ņem un nopļauj – jo pat viņam iepaticies dzīvot glītākā vidē, bet "cūku kūts" mājā un pagalmā sāk radīt diskomfortu.

Nespēja domāt stratēģiski, labākajā gadījumā risinot tikai taktiskus ikdienas problēmu jautājumus, šķiet, ir raksturīga visām posttotalitārajām/autoritārajām vidēm. Latvijā tas, diemžēl, ir visai izteikti, jo pieradums pie dzīvesveida nemainīguma un tā, ka "kāds tur augšā" visu noteiks, visu atrisinās, bet es jau neko, pastāvējis vienmēr, bet kopš 1934. gada kultivēts visai apzināti. Rezultātā valsts pārvalde, sākot no pašvaldības un beidzot ar ministru kabinetu, ir kā armija, kurā nav neviena mācīta virsnieka, bet visos amatos - sākot no vada komandiera un beidzot ar ģenerālštābu, - ir seržanti, kas spēj domāt tikai rotas vadības līmenī, ne plašāk.
Attiecīgi darbojas arī visas valsts iestādes, vai tā būtu Valodas komisija, vai Ieņēmumu dienests: spēj tikai sodīt disciplīnas pārkāpumā notverto "ierindnieku", taču ierobežotā domātspēja neļauj stratēģiski plānot desmitgades uz priekšu (ar stratēģisko domāšanu saprotot "piecgadu plānus": uzraksta plānu un noliek plauktā ar labi padarīta darba sajūtu) un veidot darboties spējīgu kopumu.
Uzskatāms paraugs tam ir t.s. "oligarhu sarunas" – manuprāt pats svarīgākais tur nav, kas par ko runā un ko kā "shēmo" (tas, kā taisa politiku un desas, nevienu nesajūsmina), bet gan tikai viens: drausmīgais provinciālais seklums un aprobežotība, kas piemīt ļaudīm ar ļoti lielu ietekmi iekšpolitikā!
Un nav jau tā, ka lūk tai zivij galva sapuvusi, bet viss pārējais uz maizes liekams. Palūkojot visas pēdējo gadu "tautas akcijas" - vienalga, vai Maximas boikots, vai oligarhu leļlu dedzināšana, vai zāģējamas ābeles aizstāvēšana, vai cirkus ronīšu laišana brīvē, vai mežu apsaimniekošana piejūras zonā, - redzam, ka tiek kampaņveidīgi "ar lielgabalu šauts pa zvirbuļiem", izšķīstot sīkumos un nespējot skatīt problēmsituāciju plašākā perspektīvā.
Arī pats sevi analizējot, lieliski redzu sevī šo trūkumu (ko varu izskaidrot vai nu ar prāta trūkumu, vai augšanai un dzīvei pospadomju sabiedrības kopējā paradigmā – lai netraumētu pašcieņu, priekšoku dodu otrajam skaidrojumam).

Tāpēc visnotaļ skeptiski raugos uz tādiem kazusiem kā, piemēram, Āboltiņas atgriešanos diplomātiskajā dienestā. Var jau apelēt pie tā, ka viņa esot profesionāle, taču te jāatceras, ka jēdzienam "profesionālis" ir divas nozīmes: a) cilvēkam tā ir profesija, ar ko šis sev maizi pelna, jo neko citu tā īsti nemāk, b) izcilu iemaņu un prasmju raksturojums. Kaut kā šaubos, vai šis būs tas otrs gadījums.
Ir situācijas - un valsts, manuprāt, atrodas tādā, - kad labāk nomainīt lielāko daļu esošo "profesionāļu" pret mazāk pieredzējušiem, lai atbrīvotos no līdz šim dominējošās īstermiņa taktiskās domāšanas, kuras rezultātā, var teikt, LR vienkārši nav savas ārpolitikas, ir tikai reaģēšana uz situācijas izmaiņām (atcerēsimies, ka visi LR politikas "profesionāļi" savos amatos nonāca no nulles - kas bijusi sekretāre, cits bijis avīzes direktors u.tml., - un pieredzi uzkrāja tikai darbā).

Jāpadomā par to.
Comments 
13.-Aug-2017 03:03 pm
ļoti labs ieraksts! piekrītu un daļēji nepiekrītu, bet, nu, baaaigi daudz jādomā :D
14.-Aug-2017 11:01 am
Jā, gut, grūti nepiekrist.

Es vēl norādītu uz blatu sistēmu un tai cieši stāvošo pārliecību, ka valsts ir kaut kas tāds, ko var un vajag apjāt. Blatu sistēma gan ir transformējusies; tagad caur pazīšanos var dabūt nevis čehoslovāku kurpes, bet pašvaldības pasūtījumu. Bet domāšana paliek tā pati: bet kā, man taču pirmām kārtām par sevi un saviem cilvēkiem jāparūpējas, kā gan citādi.

Par to dzīvošanu ārzemēs -- zināmā mērā tas pat tā jau notiek, brauc tak cilvēki uz ārzemēm redīsus mazgāt un, jēziņ, tiešām braukājot apkārt pa Latvijas laukiem tomēr duŗas acīs tas, ka iztaisnoto žogu un aiz klāva aizdzīto traktoru ir arvien vairāk. Vismaz man tā šķiet.

Citas lietas savukārt ne tikai netiek atmestas, bet gan pārveidotas tā, lai būtu dzīvotspējīgas arī mūsdienu pasaulē un tā tiek nodotas jaunām paaudzēm, kam ar padomju mantojumu pašām tiešas saskares nav bijis. Un tas sarūgtina: līdz šim varēja mierināt sevi ar domu, ka tad, kad pēdējais komjaunietis aizies pensijā, tad gan sāksies zelta laiki. Ne vella, komjaunieši veiksmīgi izskolojuši jaunu paaudzi.

Lai gan vispār man šķiet, ka mēs savai nenoliedzami traumatiskajai padomju pieredzei pierakstām pārāk daudz vispārcilvēcisku īpašību. Kā kaut kas, tā tas tāpēc, ka mums Padsavienība darījusi gauži. Nupat kā reizi biju Beļģijas pāķos; tur arī sarūsējušas mašīnas stāv pagalmos un pamestās fabrīkas stāv izsistiem logiem (Latvijā tomēr esam tikuši līdz tam, ka daudzviet izsistie logi aizlikti skaidu plāksnēm). Tiesa, pudeles neviens uz ielām nemētā un zālienu pļauj. Bet atkal, piemēram, Strenčos tukšās izdzertās dvuļas arī kārtīgi samestas otrreizējās pārstrādes konteinerā.
17.-Aug-2017 03:36 am
Provincialisms ir uzskatīt Eiropu par nez kādu laimības zemi.
Un tā žogu labošana... Zin, puisēn, ja esi ticis pie naudas, tad nopērc lielāku galdu, nevis cel augtāku žogu. Ja saproti, ko tas nozīme.
18.-Aug-2017 09:07 am
Runa nav par mītisku laimes vietu - Paradīzes zemes virsū nekur nav. Bet gan par civilizācijas centru un perifēriju, kur robežšķirtne starp civilizāciju un barbaru pasauli kļūst visai izplūdusi. Un šo zonu apdzīvojošās populācijas domāšanas tipu.
19.-Aug-2017 09:51 am
Tu vispār pats saprati, ko pateici? Man likās, ka Latvija ir centrs. Bet Tev citādi. Ā, nu skiadrs. Bišķi naivi.
19.-Aug-2017 01:15 pm
Dura. Centrs ir Lībagos, aber viss pārējais ir perifērija, bet aiz 150 km no Lībagiem – dziļākā province.
20.-Aug-2017 05:05 pm
Pats duraks, Tavs centrs ir tikai Tavs putras katls!
This page was loaded Apr 25. 2024, 12:56 am GMT.