Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par to riņķa danci ap MUN 
12.-Dec-2016 08:58 am
(..) vienkārši salīdzināšu kā mainīsies indivīda dzīve ar 1. janvāri, ja viņš šobrīd ir MUN maksātājs, un nu šo statusu zaudēs.

Tātad, cilvēks ir algots darbinieks SIA, kas ir MUN maksātājs. Maksimālā alga ir 720 EUR, vairāk saņemt neļauj likums. Lai darbinieks saņemtu šādu algu, viņam darba devēja kasē jāienes 800 EUR. No tiem 9% (4% ir VSAOI) jāatdod valstij. Darba devējs nenopelna nekā, t.i., "pa nullēm". Bet, tā kā darba devējam jāuztur birojs (bez grāmatvedības var iztikt: maksā tikai 9% no katras ienākošās summas un uztur kārtībā lietvedību) un, galu galā, jāgūst peļņa, tad strādniekam jāienes darba devēja kasē vismaz 900–1000 EUR, lai uzņēmums būtu kaut cik rentabls.

SIA, kurā viņš strādā vai ir īpašnieks, no 1. janvāra zaudē MUN statusu, un tagad darbiniekam, lai tas saņemtu uz rokas 720 EUR, darba devēja kasē būs jāienes 1260 EUR. No tiem valstij tiek pārskaitīti 539 EUR (347 EUR sociālais nodoklis – 240 darba devējs, 107 darba ņēmējs –, taču tas nav svarīgi, jo tiek noņemts no algas, plus vēl 192 EUR ienākumu nodoklis). Darba devējs nenopelna nekā, t.i., "pa nullēm". Bet, tā kā darba devējam jāuztur birojs, grāmatvedība un, galu galā, jāgūst peļņa, tad strādniekam jāienes darba devēja kasē vismaz 1500 EUR, lai uzņēmums būtu rentabls (to visu katrs var pats pārbaudīt VID mājaslapā ar algu kalkulatoru).

Tajās nozarēs, kur MUN statuss teorētiski tiek saglabāts, tikai ar lielāku nodokļu slogu (realitātē tas vairs nav tas MUN, ko ļaudis izvēlējās, lai uzsāktu biznesu un nostātos uz kājām), izmaksas pieaugs proporcionāli izmaiņām.

Redzam – lai cilvēks saglabātu savu līdzšinējo ienākumu līmeni, viņam jāpelna gandrīz divas reizes vairāk.
Comments 
12.-Dec-2016 09:27 am
Kad Godmanis pacēla PVn no 18 uz 21%, mazumtirdzniecības apjoms kritās par 30%. Interesanti par cik kritīsies Mun ieņēmumi?
12.-Dec-2016 09:33 am
nu bet kaut kā taču ierēdņu armija jāuztur, tas nekas ka ar feodālām metodēm :)
12.-Dec-2016 11:58 am
Viss ir daudz vienkāršāk un vienlaikus bēdīgāk. Viss tā neglīti sakrita. Slavenais Dombrovska kunga "veiksmes stāsts" ar ierēdņu(pamatā FM) pilnīgu pārcelšanu no jau tā knapās realitātes uz dzīvi exceļa realitātē vienlaikus ar atvērtajām robežām darbaspēka migrācijai un mūsu politisko tradīciju, kas paredz to, ka Saeimā gadu no gada atsēž vai nu rūdīti padomju laika funkcionāri(Brigmanis, Barča, piemēram), vai nu jauno laiku funkcionāri(Viņķele, Dzintars) vai nu runājošās TV galvas(Seržants, Līdaka), kas atšķaidīti ar pārīti draudzīgu shēmotāju, no kuriem vieni cenšas ieshēmoties eirobirokrātos, kamēr otri aizņemti ar ļoti privātas labklājības celšanu, bet visus vieno absolūts intereses un kaut minimālu zināšanu trūkums par valsts vai vispār kaut kādu ekonomiku kopumā un no tā izrietošās prioritātes(Latvijas prezidentūra ES, olšūnas, Latvijas 100gades svinības vai skolotāju lojalitāte vienmēr būs pirmajā vietā, reālā ekonomika ir kaut kas nesaprotams un bailīgs), ir novedusi pie tā, ka iedzīvotāju skaits ir sarucis no 2,2 miljoniem līdz 1,7 miljoniem(tā lēš, īstos ciparus neviens nezin), no kuriem vairumam jāmaksā pensijas. Pensijām naudas nav, jo, pirmkārt, savulaik VSAA pensiju fondu palaida vējā, investējot to kaut kādos vērtspapīros un neliekoties tālāk par tiem ne zinis, līdz viņu vērtība, maigi sakot, samazinājās, bet atlikumu izlaupīja valdība krīzes periodā. Vienvārdsakot, reāli pensijām naudas mums nav sen, jau pirms gadiem vajadzēja sākt pāreju no pensijām uz nabadzības pabalstiem, par to ir teikuši tiešā tekstā teju vai visi pēdējie labklājības ministri, kuri mums bijuši, bet to izdarīt nevar, jo pensionāri ir pamatvēlētāju masa. Līdz ar to, nav variantu. MUN maksātāji bija tāds kusls mēģinājums piepacelt ekonomiku, kas balstījās, kā jau vairums ekonomisko ideju, naivās cerībās un no pirksta izzīstos aprēķinos, ka ar šī palīdzību vai tā, ka uzņēmuma reģistrācija UR maksās 1EUR, divu gadu laikā šeit Singapūra iestāsies. Neiestājās. A vēlēšanas ta tuvojas un naudas pensijām nav, tā vietā ir liela vēlme uz grimstošā kuģa izbīdīt vēl pārīti šaurām interesentu grupām interesantu projektu, lai būtu nauda kaut vai tām pašām vēlēšanām. A tad jau, tad jau redzēs. Kā jau Hodža Nasredins teica "pa šito laiku nomirs vai nu ēzelis, vai nu mulla, vai nu es".
15.-Dec-2016 09:05 am
+
12.-Dec-2016 12:14 pm
Ā, nu atsevišķi vēl jāpiemin VIDs, kura ilggadējā politika ir bijusi frāzē "sodīt nedrīkst apžēlot" komatu ielikt attiecīgajā vietā, bez žēlastības gremdējot ikvienu uzņēmumu, kuram kaut uz brīdi iestājušies saimnieciski sarežģījumi un gādājot, lai papildus slogs uzņēmumiem, kuriem sarežģījumu nav, nesamazinātos nekādā ziņā un, kā runā, ļoti greizsirdīgi sargājot pareizos PVN atmazgātājus no nepareizajiem vai pareizos kontrabandistus no nepareizajiem.
This page was loaded Apr 26. 2024, 5:19 pm GMT.