Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
O tempora, o mores! 
9.-Aug-2016 10:37 am
Rit 2016. gads kopš Tā Kunga dzimšanas. Citāts:

"16. gadsimtā un 17. gadsimta pirmajā pusē Anglijā iezīmējās virkne procesu, kuri noveda pie buržuāziskās revolūcijas. Zemnieku padzīšana no zemes noveda pie zemnieku nemieriem. Saasinājās cīņa arī manufaktūrās starp strādniekiem un īpašniekiem, jo strādnieku dzīves līmenis pasliktinājās. Iekšējā tirgus attīstīšanās noveda pie vienota nacionālā tirgus izveidošanās. Sāka attīstīties arī Anglijas finanšu sistēma, kas vēl vairāk koncentrēja ekonomisko varu kapitālistu rokās. Rezultātā nobrieda priekšnoteikumi buržuāziskajai revolūcijai.
Feodālisma spēcīgākais balsts bija Anglijas karaļnams, kurš iestājās pret augošo buržuāziju, uzlika tai dažādas nodevas.
Anglijas buržuāziskajā revolūcijā buržuāzijas pusē piedalījās arī strādnieki, jo karaļa monopoltiesību pastāvēšana bieži noveda pie uzņēmumu slēgšanas, un rezultātā strādnieki zaudēja darbu. Cīņa starp feodāļiem un karali arvien vairāk saasinājās.
Anglijas buržuāziskā revolūcija faktiski sākās 1640. gadā, kā zemnieku nemieri sakarā ar zemes iežogošanu. 1641. gadā parlaments likvidēja karaļa ekonomiskās privilēģijas. Sākās atklāta bruņotā cīņa starp karali un buržuāziju. Kad armijā sāka uzņemt arī trūcīgus ļaudis, cīņas rezultāti nosvērās parlamenta pusē, un 1649. gadā Anglijā tika proklamēta republika, bet karali sodīja ar nāvi. Līdz 1661. gadam Anglijā pastāvēja republika, šai laikā tika izdoti likumi, kas nostiprināja buržuāzijas ekonomisko un politisko varu."

Ja kādam šķiet, ka es te esmu pārpublicējis kādu padomijas ideoloģisko pērli no tālā 1953. gada, tad viņš rūgti maldās. Citāts nāk no dievzemītes intelektuālās domas citadeles, Latvijas Universitātes (LU) programmas "EkonT000 : Profesionālajā izglītībā iesaistīto ekonomikas skolotāju kompetenču pilnveide". Pie tam nevis kā paraugs anahronismam, tb piemērs padomju laika "sviestam", bet gan kā didaktiskais materiāls šobrīd!

Via: http://profizgl.lu.lv/mod/book/view.php?id=4760&chapterid=1409
Comments 
9.-Aug-2016 01:31 pm
man sāk arvien vairāk izskatīties, ka daļa "intelektuālās" "elites" sāk gatavoties okupācijai - teksti un viedokļi nāk ārā tādi, lai pēc krievu ienākšanas var teikt - bet es taču savējais - re kur citāts...
9.-Aug-2016 06:04 pm
Krievu? Šobrīd daudz labāk atbilst Eiropas ienākšanai un ''savējo'' netrūkst jau tagad.
10.-Aug-2016 08:31 pm
Jel! Ticamākais iemesls, ka materiāla sagatavotājam/ai historiogrāfijas kritika ir svešs jēdziens. Kas, protams, neliecina neko labu par programmu un LU attieksmi pret to.

Bet man patīk divi iepriekšēji komentāri. "Mazs kaķīts, mazs zaķīts uz ceļa satikās un brīnījās" nevilšus ienāca prātā.
This page was loaded Mar 29. 2024, 1:33 am GMT.