Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par laicīgajām peripetijām 
10.-Mar-2015 03:03 pm
Tāpat vien, mazliet interesējoties par algām, nodokļiem un pensijām (tā kā būtu laiks, vai ne?), uzdūros īpatnam fenomenam LR nodokļu politikas praksē, kurā es saskatu tikai vienu: valsts veicina nodokļu nemaksāšanu, tb "aplokšņu algu" fenomenu. Taisni jābrīnās, ka neviens opozicionārs par to nav pašķendējies (lai gan nav jābrīnās, jo pie mums dalījums pozīcijā/opozīcijā ir pēc nacionālās piederības, nevis valsts attīstības vīzijas).
Vo par provi: darba ņēmējs strādā uzņēmumā, saņem algu. Piemēram, avansu pārskaita uz bankas kontu, pamatalgu izmaksā skaidrā. (Daudzos uzņēmumos visu pārskaita, taču tas tikai pašu grāmatvedības ērtības labadiņ, jo likums neprasa darba apmaksai izmantot citu privātuzņēmēju, tb banku starpniecību.) Darba devēja grāmatvedis viņam atvelk nodokļos 1/3 daļu no nopelnītā, bet vai tie paliek uzņēmuma kasē, vai aiziet valsts kasē, darba ņēmējam nav ne jausmas. To viņš uzzina tikai tad, kad speciāli dodas uz VSAA, uzraksta iesniegumu un saņem izziņu, kāda summa iepriekšējā gadā no viņa nopelnītā atvilkta nodokļos.
Cik no mums ir veikuši šādu operāciju? Lielākā daļa kā "labticīgi" pilsoņi, paļaujas, ka arī darba devējs ievēro likumus.
Bet nu pienāk brīdis, kad, piemēram, darbinieks sarauj attiecības ar darba devēju (vai nu pats, vai tiek atlaists), aiziet uz VSAA, kur sev par lielu izbrīnu uzzina, ka darba devējs visus šos gadus no algas nekādu nodokli valstij nav atskaitījis. Domājat, ka darbinieks var tagad doties uz VID sašutumā vēstīt, ka viņa nodokli cita persona piesavinājusies? Nevar vis. Tb varēt var, taču šādā gadījumā, kad VID uzzina, cik viņš šos gadus ir pelnījis, VID nevis iekasē no otras personas (t.i. bijušā darba devēja) to, ko tā piesavinājusies, bet gan nu pieprasa šim darba ņēmējam tagad pa otram lāgam (jo vienreiz tie jau viņam iekasēti) samaksāt visus tos nodokļus, kas nav tikuši maksāti. Tb valsts iestāžu politika ir tāda, lai ikviens darba ņēmējs, pat ja viņš uzzina, ka nodoklis netiek maksāts, tb bijusi "aplokšņu alga", turētu muti ciet un nesūdzētos, jo pretējā gadījumāpašam būs sāpīgāk.
Kā jums šķiet, tas apzināti tā izdomāts, vai arī norakstāms uz... kā lai to politkorektāk pasaka... ne visai plašu kompetenci?
Comments 
10.-Mar-2015 03:24 pm
Tas ir norakstāms daļēji uz vispārzināmo VID juridisko analfabētismu, gan arī VID (un ne vienai vien citai represīvai iestādei) raksturīgo tendenci savas represijas ar dubultu centību vērst pret mazāk aizsargātajiem.
10.-Mar-2015 03:33 pm
tas tā pa īstam?
jo vispār jau tik laikam gadus 2 var nedot darbiniekam paziņojumu par IIN.
10.-Mar-2015 03:46 pm
Nuss, tāds bija vienam man zināmam īpatnim, kurš atklāja, ka pusi algas saņēmis neuzskaitītu, jurista padomiņš no malas: labāk necel traci, jo tos valsts nesaņemtos nodokļus tagad piedzīs no tevis.
10.-Mar-2015 03:47 pm
Tipa, kā ja tu godīgi maksā nama apsaimniekotājam par ūdeni, viņš ar tavu naudiņu aizlaižas uz Rivjēru, tad Rīgas ūdens parādnieks esi tu, nevis viņš.
10.-Mar-2015 04:21 pm
Hmm. Vai jurista padoms balstās uz reālu VID praksi, vai uz savu likumu izpratni?

Jo likumos it kā melns uz balta rakstīts ka darba ņēmēja no algas aprēķināto ienākumu nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir pienākums maksāt darba devējam.
10.-Mar-2015 04:26 pm
Un šķiet tie bija tieši VID, kuri savlaik gribēja par "aplokšņu algām" atbildīgos padarīt to saņēmējus.

http://apollo.tvnet.lv/zinas/petersone-vid-nevar-piespiest-cilvekus-maksat-nodoklus/657132
10.-Mar-2015 03:52 pm
nav nekur jāiet kā tikai uz internetu, un to dara regulāri visi, kam ir kādi čeki par medicīnu vai izglītību, par ko saņemt tugrikus. tad arī uzzini Patiesību.
10.-Mar-2015 03:56 pm
Nuss, aizdomas, ka slimīgi studenti neveido nodokļu maksātāju pamatmasu.
10.-Mar-2015 03:57 pm
un pat zobus nelabo? man katru gadu ir vismaz čeks par zobu higiēnu, ko iesniegt.
10.-Mar-2015 03:59 pm
also, bija arī tālākizglītības kursi labu laiku pēc studijām un kas tik vēl ne...
10.-Mar-2015 04:05 pm
apgādājamie... bērnu mūzikas skolas... sorry par spamu, man vienmēr ir paticis domāt, par ko vēl vidam var piestādīt rēķinus :)
10.-Mar-2015 04:17 pm
Nuss, šai gadījumā mani vairāk interesē VID nodokļu iekasēšanas politika, nevis statistika, cik darba spējīgo iedzīvotāju, apmeklējot stomatologu, izmanto apdrošināšanu, bet cik - iespēju atgūt naudiņu ar čekiem gada beigās. :)
10.-Mar-2015 04:19 pm
es par to, ka ir daudz reālu iespēju piefiksēt nodokļu muhļīšanu laicīgi. ko ar to darīt - tas jau cits jautājums.
This page was loaded Apr 24. 2024, 1:24 pm GMT.