Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
Commenting To 
10.-Mar-2015 03:03 pm - par laicīgajām peripetijām
Tāpat vien, mazliet interesējoties par algām, nodokļiem un pensijām (tā kā būtu laiks, vai ne?), uzdūros īpatnam fenomenam LR nodokļu politikas praksē, kurā es saskatu tikai vienu: valsts veicina nodokļu nemaksāšanu, tb "aplokšņu algu" fenomenu. Taisni jābrīnās, ka neviens opozicionārs par to nav pašķendējies (lai gan nav jābrīnās, jo pie mums dalījums pozīcijā/opozīcijā ir pēc nacionālās piederības, nevis valsts attīstības vīzijas).
Vo par provi: darba ņēmējs strādā uzņēmumā, saņem algu. Piemēram, avansu pārskaita uz bankas kontu, pamatalgu izmaksā skaidrā. (Daudzos uzņēmumos visu pārskaita, taču tas tikai pašu grāmatvedības ērtības labadiņ, jo likums neprasa darba apmaksai izmantot citu privātuzņēmēju, tb banku starpniecību.) Darba devēja grāmatvedis viņam atvelk nodokļos 1/3 daļu no nopelnītā, bet vai tie paliek uzņēmuma kasē, vai aiziet valsts kasē, darba ņēmējam nav ne jausmas. To viņš uzzina tikai tad, kad speciāli dodas uz VSAA, uzraksta iesniegumu un saņem izziņu, kāda summa iepriekšējā gadā no viņa nopelnītā atvilkta nodokļos.
Cik no mums ir veikuši šādu operāciju? Lielākā daļa kā "labticīgi" pilsoņi, paļaujas, ka arī darba devējs ievēro likumus.
Bet nu pienāk brīdis, kad, piemēram, darbinieks sarauj attiecības ar darba devēju (vai nu pats, vai tiek atlaists), aiziet uz VSAA, kur sev par lielu izbrīnu uzzina, ka darba devējs visus šos gadus no algas nekādu nodokli valstij nav atskaitījis. Domājat, ka darbinieks var tagad doties uz VID sašutumā vēstīt, ka viņa nodokli cita persona piesavinājusies? Nevar vis. Tb varēt var, taču šādā gadījumā, kad VID uzzina, cik viņš šos gadus ir pelnījis, VID nevis iekasē no otras personas (t.i. bijušā darba devēja) to, ko tā piesavinājusies, bet gan nu pieprasa šim darba ņēmējam tagad pa otram lāgam (jo vienreiz tie jau viņam iekasēti) samaksāt visus tos nodokļus, kas nav tikuši maksāti. Tb valsts iestāžu politika ir tāda, lai ikviens darba ņēmējs, pat ja viņš uzzina, ka nodoklis netiek maksāts, tb bijusi "aplokšņu alga", turētu muti ciet un nesūdzētos, jo pretējā gadījumāpašam būs sāpīgāk.
Kā jums šķiet, tas apzināti tā izdomāts, vai arī norakstāms uz... kā lai to politkorektāk pasaka... ne visai plašu kompetenci?
Comment Form 
No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
This page was loaded Apr 27. 2024, 5:36 am GMT.