Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par Holivudas sazvērestību 
28.-Maijs-2012 10:43 am
Tā nu iekritās, ka šais brīvdienās mājas sievieši pildīja pienākumus pret klanu, piedaloties radu megasaietā, kamēr es ar puiku, kājas saslējuši rijām picas, uzdzērām spraitu un pultējām TV seriālus. Un, līdzīgi kā viens no nu jau zelta fondā iegājušā "Наша Раша" varoņiem, arī es sarunājos ar TV kasti, cītīgi komentēju tur notiekošo un tēvišķi, izmantojot ekrānā redzamos piemērus, audzināju 14gadnieku dzīvot. Pasākums visnotaļ pozitīvs: es dabūju izrunāties un realizēt savu Makarenko aicinājumu, savukārt juniors nostiprināja pārliecību, ka vecais jūk prātā neatgriezeniski un nav vērts oponēt, ērtāk ir visam piekrist. ;)

Bet ne par to mūsu stāsts. Tas ir par "spriedzes" seriālu varoņiem. Interesanti, ka absolūtais vairums šādu mūviju varoņu ir nesakarīgi doģiki, kas to vien dara kā pārkāpj visu iespējamo subordināciju un disciplīnu, pamet posteni pēc patikas, ielien visur tur, kur nevajag līst, iekuļas visās iespējamās nepatikšanās, izjauc visas rūpīgi plānotās operācijas, pakļauj briesmām visus sev apkārt, savukārt velkot viņus ārā no ķezas, iet bojā vesela kaudze kolēģu, taču galvenais varonis turpina būt pozitīvais tēls. Viens no uzskatāmākajiem piemēriem te ir Nikita, kas savam darba devējam sagādā materiālo zaudējumu un nevainīgu civiliedzīvotāju upuru (neskaitot viņas dēļ mirušos kolēģus) vairāk, nekā visi pasaules teroristu grupējumi kopā ņemot - tb nošaut to blondo duru uzreiz, lai sūdus nevāra!, - taču scenārists un režisors turpina spiest uz to, ka tēls pozitīvs un varonīgs (un ticu, ka ir vesela kaudze duru, kuras labprāt līdzinātos tai Nikitai). Tas pats bij kaut kādā dīvainā studentu filmiņā par paniku Rokailendas salā Sidnejā, kur visi pozitīvie varoņi to vien darīja, lai pārkāptu karantīnu un pakļautu neārstējamas infekcijas briesmām visus tautiešus, situāciju glābj tikai "sliktais" un amorālais armijas pulvedis, bet hepiendā par varoņiem tike kronēti tie, kuru dēļ visi sūdi ar sākās. Nu šitādu filmiņu ir vairāk nekā saprašanas, taču līnija - idiots pozitīvais varonis, - tām kopīga.



Nu lūk, ienāca prātā, ka tā visa ir holivudiešu un cipiešu sazvērestība: iepotēt masu apziņā tādu galvenā varoņa tēlu - dumpīgo, loģiski spriest nespējīgo, ik pa brīdim pseidofreidiskā paššaustīšanā slīgstošo, - kāds reālā krīzes situācijā nevis maisīsies krīzes risinātājiem pa kājām, vai pat, pasarg dies, ies šturmēt vietējo Ziemas pili, bet iekritīs jau pirmajā kanalizācijas šahtā un no turienes tiks izvilkts tikai tad, kad viss jau būs atrisināts. Tb potenciālo dumpinieku/revolucionāru/teroristu neitralizēšana jau pašā saknē, iepotējot šiem rīcībnespēju.
Comments 
28.-Maijs-2012 12:09 pm
Jā, jā... Nikita turpināja būt pozitīva arī pēc latviešu bērnudārza uzspridzināšanas.
28.-Maijs-2012 03:21 pm
manā draudzeņu lokā ir viena blonda meitene gariem, taisniem matiem, kura Nikita seriāla iespaidā pameta ekonnomistus un aizgāja dienēt armijā. Nu neko. braukā pa misijām, ir spiesta pakļauties subordinācijai un saka, ka viss nemaz nav kā filmās :)
28.-Maijs-2012 04:42 pm
kāds naivums tavā vecumā! nikitu mīl par vaigu kauliem un garderobi [dažas - arī par maiklu, bet tas ir cits stāsts]. domas par nikitu ļoti palīdz saņemties skriet no rītiem.

/bet vispār urbinu degunu un nespēju atcerēties, kurās, nez, sērijās, viņas dēļ bojā gāja miļoni civilo un vispār.../
28.-Maijs-2012 04:50 pm
bet vispār, lai gan priecē tāds gods [vismaz otrais ieraksts tev par nikitu, ne?], nikita ir mazliet morāli novecojusi; durām jau sen ir jauna autoritāte.

29.-Maijs-2012 10:04 am
Da tā Nikita vienkārši atkal tiek rullēta pa vienu kanālu, tāpēc acu priekšā pavīdēja kārtējais sižets, kurā tiek demonstrēta cilvēcība, nenošaujot teroristu, jo tas varbūt sirdī labs, tak izrādās, ka nav labs un šis nošauj pāris Nikitas kolēģus (tb šo nāve uz viņas sirdsapziņas), līdz situāciju atrisina vienīgais profesionālis tai bandiņā. Tik dumji, ka ne pat smieklīgi, bet jau kaitinoši. Bet moš vienkārši vecs kļuvis un nekas vairs nepatīk.
29.-Maijs-2012 10:05 am
o, nikitu atkal rāda pa tv? un kāpēc man neviens neiedeva to tulkot?! :((
29.-Maijs-2012 12:09 pm
Paņēmuši to pašu, ko pirms gadiem 10 grieza (tb kas sen jau iztulkots), un atkārto.

Par tulkošanu, man vislabāk patika "Sasisto lukturu ielās", kur покажи корки! tika tulkots kā "parādi vistiņas". :)))
29.-Maijs-2012 12:15 pm
ja tas ir tas pats kanāls, kas rādīja pirms desmit gadiem, tad jā. ja pārmaiņas pēc rāda cits, viņiem ir vieglāk/lētāk iztulkot no jauna pašiem.

vistiņu piemērs ir krāšņo tulkojumu vācelītē, jā :)
30.-Maijs-2012 10:35 am
Uzmetu aci - šitais ir kaut kāds Latvijas "2", kurš nupat tikai sācis raidīt un līdz šim rādīja tīņu dzīvi kojās (tipa, kaut kāds o-kartes fanu pulciņš vai kas tamlīdzīgs).
30.-Maijs-2012 12:36 pm
o, par tādu es neko nezinu [paldies], būs jāpapēta, kur viņi tulkus meklē ^^
This page was loaded Apr 18. 2024, 4:19 pm GMT.