Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
The Class (2008) 
16.-Maijs-2021 07:16 am
Noskatījos filmu "Klase": https://www.imdb.com/title/tt1068646/?fbclid=IwAR0DB7kAtkKd-kQoeixU67h-BRFa1DoSXpgnAhonu_RlunFYn0kRQ-bUSmA

Par skolmeistara gaitām Francijā. Vērojot, kā tiek atainota turienes zemākā līmeņa proletariāta skolas apmeklētāju (skolēnu) uzvedība, var redzēt, no kurienes mūsu tīņi kopē žestus un izturēšanās manieri.
Taču interesantāk šķita lūk kas. Proti, filmas režisora skatījums uztur arī šeitan populāro mītu par skolu kā "audzināšanas" iestādi un skolotāju kā "audzinātāju", kuram ar uz 5 min satiktu tīni jāveic to, ko mājās vecāki nespēj. Nu tur rādīt piemēru, mierināt, dot padomiņu utt. Skolotājs nevis sniedz zināšanas un palīdz iemācīties tās izmantot, bet gan pilda bērnudārza audzinātāja funkcijas: skraida pakaļ grūtgalvīšiem, sakārto visu aiz viņiem, aizstāv pret pieaugušo cilvēku baismo pasauli, kas no šiem prasa kādu nebūt "negribu" pārvarēšanu. Un ignorē tos, kas patiešām kā nebūt mācās - tie ir tikai fons.
Filmā neredzēsiet, kā skolotājs gatavojas nodarbībām, kā cenšas sīkajiem ko jaunu parādīt, kā šie ko jaunu iemācās konkrētajā mācību priekšmetā. Skolotājs ignorē tos, kas patiešām kā nebūt mācās - tie ir tikai fons. Skolotāja funkcijas ir ņemties ar muļķīšiem, izklaidēt tos un "ieinteresēt" - ar šiem jauki papļāpāt, izmantojot tikai skolēnu esošo zināšanu (nezināšanas) bāzi, būt par mentoru tīņu pubertātes vētru savstarpējās attiecībās. Vidusskola skola kā bērnudārzs.
Comments 
16.-Maijs-2021 10:35 am
Bet tomēr tur kāda it kā "bezcerīga" skolniece runāja par Platonu.
18.-Maijs-2021 11:43 am
Kaut kā jau režisoram savu utopiju jāpamato. Gluži tāpat kā nākas apbrīnot bandītfilmu varoņu lielisko valodu un dziļās domas.
16.-Maijs-2021 11:28 am
man likās, ka kaut ko jau tomēr mācīja, lasīja Annu Franku, mācījās kā izmantot kaut kādu salikto laiku (nezinu franču val.), bija kontroldarbi un mājasdarbi. Bet visas šīs pūles savākt klasi bija, lai varētu iestāties atmosfēra, kurā vispār iespējams kaut ko mācīt. Un ka tas ir tas traģiskākais, ka ar šādiem skolēniem līdz mācīšanai nemaz netiek. Jo kādas bija opcijas - visus izmest ārā un strādāt ar 3 studentiem?
This page was loaded Apr 18. 2024, 3:41 pm GMT.