Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
5. klase - procentu rēķināšana 
1.-Maijs-2020 01:12 pm
Cenšoties savu 5klasnieci kontrolēt viņas attālinātajā matemātikas apguves procesā skolā, pamēģināju atcerēties veiksmīgi aizmirsto procentu aprēķināšanas prasmi. Nu un lai būtu interesantāk, rēķinājām ko konkrētu, nevis abstraktu. Sanāca šādi: covid sakarā Latvija testē vidēji 15,3 iedzīvotājus uz 1000. Šāds testēšanas apjoms pavisam nedaudz apsteidz OECD valstu vidējo apjomu ( 15,2 testētie uz 1000 iedzīvotājiem), un labi parāda vīrusa reālo un iespējamo izplatību populācijā (kaut vai tāpēc vien ka mums nav krasi norobežotu sociālo slāņu - visi ir bauri, dzīvesveids un dzīves līmenis līdzīgs).

Līdz šīm Latvijā kopumā veikti 54 811 izmeklējumi un 858 no tiem ir bijuši pozitīvi (1,5% no testētajiem). No vīrusa skartajiem lielākā daļa pat nenojauš, ka ir vīrusa nēsātāji, jo nesaslimst. Stacionārs bijis nepieciešams vien 38 pacientiem ar reālām saslimšanas pazīmēm (0,06% no testētajiem, 4,4% no inficētajiem), bet tikai 4 pacienti ir ar smagu slimības gaitu (0,007% no testētajiem, 0,4% no inficētajiem). Epidēmijā ir miruši 15 (0,002% no testētajiem, 1,7% no inficētajiem). Procentus no valsts iedzīvotāju kopskaita nerēķinājām, jo jaunkundze prātīgi nosprieda: tik daudz nulles aiz komata rakstīt esot garlaicīgi.

Zviedrijā iedzīvotāju ~10333456, pagaidām saslimuši ~0,2% no visas populācijas, miruši ~0,025%.
Itālijā ~60359546 iedzīvotāji, saslimuši ~0,34%, miruši ~0,046%

P.S.
Visi buboņu mēri un spāņu gripas, nemaz nerunājot par ebolu, ikgadējo tuberkulozes pļauju u.c. infekcijām var iet malā kautri uzpīpēt.
Comments 
1.-Maijs-2020 02:41 pm
Covid-19 jau vēl zaļš gurķis, ko no šī dižus rezultātus gaidīt. Buboņu mēris gadiem stīvējās, lai savus ciparus sasniegtu, arī spāņu gripa aš trīs gadus mocījās; pēdējai gan jau palīdzēja tas, ka ierakumos milicis klāt nestāvēja, neprasīja nedz sejas maskas, ne rokas mazgāt, da i neteica, ka diez vai bajoneti pielietot drīkstēs, ar visu to divu metru distancēšanos.
Ebola gan laikam godam aizsūtīta uz pīpējamstūŗīti. Trakākais esot bijis 2013-2016 gada uzliesmojums, un tur tik vien nolika, cik Covid pašlaik ASV pa nepilnu nedēļu.
Tā vai citādi, laiks visu gan jau noliks pa vietām. Vai tad nu izrādīsies tāds štrunts vien bijis, vai arī procentrēķini paliks interesantāki - tad jau redzēs.
2.-Maijs-2020 09:24 am
Nus, spāņu gripa, kad parādījās dievsemītē, 2 mēnešu laikā izpļāva desmitiem tūkstošu. Bet var jau cerēt, ka dodie pelei laiku - izaugs leilāka par nīlzirgu. ;)

Spāņu gripa Vidzemē un Kurzemē tā laika presē:
1918. gada 3. jūnijs: "Slimībai nav nopietna nozīme. Slimība ir parastā influence, kura iesākas ar augstiem karstumiem un pāriet 3-4 dienās. Ārsti nesūta tādēļ nevienu uz slimnīcu un arī zaldāti, kuri saslimst, paliek kazarmās. Ārsti domā, ka slimība drīz pavisam pāries."
1918. gada 21. novembris: "Umurgas draudze. Spāniešu slimība nikni te plosās, prasīdama daudz upuru. Visur ļaudis guļ kā slimnīcā; daudz vietās nav, kas slimos apkopj, nav kas kustoņus pabaro. Rudens darbi tie nokavēti, daudz kas paliks nedarīts, tā tad arī materiālā ziņā lieli zaudējumi. Daudz mājās pa 2 un 3 cilvēki miruši. Vainišu Peru mājās pat 7 cilvēki (pieauguši un bērni) miruši; pat daudzās ģimenēs gripa pa 2 un 3 personas nopļāvusi. Pie ārsta visai maz griežas, varbūt tamdēļ mirstība tik liela. Visas skolas slēgtas."
2.-Maijs-2020 09:30 am
Es ne vella nejēdzu no mikrobioloģijas (atšķirībā no lielākās daļas interneta lietotāju), taču ja, piemēram, vienā ģimenē ar covid gultā noliekas viens loceklis, bet pārējiem pat iesnas nav, savukārt ar spāņu gripu no ģimenes labi ja viens izdzīvo, tad covid "lipīgums" manuprāt ir visai mērens (nejauka kaite, taču nestāv līdzās daudz lipīgākām infekcijām cilvēces vēsturē). Tb tā drīzāk ir nevis medicīniska, bet sociāla problēma.
2.-Maijs-2020 12:38 pm
Nujā, spāņu gripa, protams, nopļāva vairāk, bet, redz, pat vietējai presei vajadzēja laiku no jūnija sākuma līdz novembra beigām, lai no "nenopietnas kaites" nonāktu līdz "daudziem upuriem". Pat globāli pašreizējai ligai tāds laiks vēl nav apritējis.

Par problēmu - nu, tā ir medicīniska tādā ziņā, ka labākais, ko dakteri var darīt, ir izolēt slimnieku, lai nesašķauda virsū veselajiem, un ja lietas nonāk līdz slimnīcai, tad censties simptomātiski palīdzēt neatstiept kājas. Zāļu nav, un kādu laiku nebūs; nedaudz sekojot līdzi tam, kas tiek pētīts un mēģināts, pagaidām vēl nekā aplam daudzsološa neredzu.

SKaidrības labad - es nepropogandēju, ka Covid-19 ir baisākais pļāvējs pasaules vēsturē; mana komentāra doma bija iz sērijas "nedali lāča ādu, kad lācis vēl mežā". Šobrīd šamam pieraksta kaut kur 240 tūkstošus līķu. Spāņu gripai tie skaitļi variē plašās robežās, bet dāsnākie teic, ka savi 50 miljoni būs. Ciktāl par procentrēķiniem, tad uz doto brīdi Covid ir sasniedzis mazāk par pusprocentu. Tā kā spāņu gripu šim, kā rādās, nepanākt, bet vai tas paliks nulle-komats-procentu līmenī, vai aizsoļos līdz, nu, teiksim, nulle komats vienai spāņu gripai - pāragri spriest, manuprāt.
1.-Maijs-2020 03:12 pm
Ņujorkā 1 mirušais uz 500 iedzīvotājiem. Percentage me that.
2.-Maijs-2020 06:53 am
Tieši tā!

-----
Pēdējā teikumā, manuprāt, trūkst "salīdzinot ar".
This page was loaded Apr 26. 2024, 7:11 am GMT.