Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
ja jau visi par suņiem, tad es arī 
21.-Jan-2016 09:15 am
Veca veterinārārsta komentārs: ļaudis tic, un pamatoti, ka suns ir cilvēka labākais draugs. Diemžēl žurnāla "Ko kinologi mums nestāsta" mērķauditorija nenojauš, ka suns par cilvēku uzskata tikai savu saimnieku (ja labi audzināts suns, arī tā ģimenes locekļus). Tb viņš ir "savu" cilvēku labākais draugs, ne visas cilvēces (ir izņēmumi, bet tos mute neveras par suņiem dēvēt). Un suns metīsies aizstāvēt savu labāko draugu briesmu gadījumos. Bet briesmas viņam var šķist gan sen nesatiktais bijušais klasesbiedrs, kurš metas nobučot savu klasesbiedreni uz abiem vaigiem, gan kaimiņš, kura balsī parādās agresīvs tonis, norādot par viņaprāt aplam novietotu auto, gan kaimiņu sīkais, kurš suņa labākajam draugam uz sava trīsriteņa suņaprāt tuvojas apdraudoši bīstamā ātrumā. Un gluži kā slotaskāts var reizi mūžā izšaut, arī suns var norauties.

Kamēr suņa nodarīto nepielīdzinās auto vai šaujamieroča nodarītajam, tb attiecīgi sodīs suņa saimnieku līdz pat ieslodzījumam tā, it kā viņš to būtu nodarījis, augšminētā žurnāla mērķauditorija turpinās lepni staigāt paceltu galvu: mans sunītis pat mušai pāri nenodarīs, un atsacīsies 60kilogramīgo mīlulīti vest pavadā un, ak dies!, pat ar uzpurni.
Comments 
21.-Jan-2016 12:57 pm
Suns ir bara dzīvnieks, un lielā mērā cenšas kopēt sava bara uzvedību. Savukārt bars - saimnieks un ģimene, - ir konkrētas sabiedrības daļa, ar visiem tās kopējiem tarakaniem galvās un uzvedībā. Tā kā visnotaļ saprotami, ka kā ļaužu sabiedrībās atšķiras ikdienas pamatuzvedība.
Taču par suņu psiholoģiju Eiropā nespriedelēšu. Pimkārt, cik nu tur būts, praktiski suņus neesmu redzējis (tik vienu reizi Briselē, vēlā vakara stundā, pievērsu uzmanību tam, ka kāds arābiskas izcelsmes puisis parkā aiz sava sunīša maisiņā savāc kakas, kaut to varēja nedarīt, jo apkārtnē nebija neviens dzīvas dvēseles). Otrkārt, esmu audzis veterinārārstu ģimenē, starp suņiem, un visa bērnība ir bijusi savā ziņā suņu zīmē, jo ik pa brīdīm vecākiem un vecvecākiem nācās ārstēt visdažādākos suņus. Līdz ar to mans priekšstats par suņu uzvedību ir empīrisks, nevis profesionāls.

Aber tā piebilde... tā klaji subjektīva. Kā jau lauku puika, nespēju uztvert suni kā pilsētnieki - kā ģimenes locekli, - bet tikai kā mājas sargu vai medību biedru. Tb suns, kurš sajūsmā sveic laupītājus un neaizstāv "savējos", manā skatījumā neatbilst savas sugas pamatbūtībai. Taču apzinos, ka tas ir tikai mans viedoklis, un citiem ļaudīm tas ir citāds.
21.-Jan-2016 01:43 pm
Pēc vakardienas vētras nedaudz pārpīpējot man (arī) radās doma, ka mūsu suņi pret viņu suņi atšķirību pamatā varētu būt tieši utilitārisms, kas turpinā(jā)s ilgāk pie mums, resp., suns primāri ir nevis nedaudz savādāks kāmītis vai papagailis, bet gan saimes loceklis ar noteiktām funkcijām, kas, protams, prasa citu attieksmi, audzināšanu utt. utml.
This page was loaded Maijs 22. 2024, 2:32 am GMT.