Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
vēsture 
10.-Aug-2020 05:15 pm
Ir tāds fenomens kā Lieldienu zaķis – visi viņu zina, neviens nav redzējis. Gluži tāpat ir ar jau hrestomātisko tēzi, ka vēsture māca saprast tagadni. Visi zina, neviens nekad no vēstures nav mācījies. Jo nav jau īsti ko. Pamazām sāk šķist, ka tā tomēr nav “īsta” zinātne”, bet tikai zināšanu nozare, kurā nosacīti nesen sākuši mēģināt pielietot arī zinātniskas pētniecības metodes, pamatā pārņemtas no citām zinātņu nozarēm. T.i., vēstures zinātnes līmenis ir cieši atkarīgs no zinātnes līmeņa kā tāda.
Taču, kaut tā nav zinātne, vēstures pētniecības ietvaros ir iespējams iegūt zinātniskas zināšanas, t.i., rekonstruēt daudzmaz ticamu pagātnes ainu. Ir iespējams, taču ne vienmēr tas tā ir. Pie vainas gan pats pētāmais objekts - cilvēks, - kurš pārāk bieži rīkojas neracionāli, dažādu nesaistītu blakus faktoru ietekmē, t.i. neklasificējami un neatkārtojami. Un arī pētniecības subjekts – vēsturnieks, - kurš pārāk bieži rīkojas neracionāli, dažādu nesaistītu blakus faktoru (spriestspējas līmenis, emocijas, simpātijas, ideoloģijas, politiskā situācija u.tml.) ietekmē.
Pēc darbības un metodēm tuvākā nozare vēstures pētniecībai ir nevis kāda no zinātnēm, bet gan kriminālizmeklēšana. Arī kriminālizmeklētāji cenšas izmantot darbā zinātnes atziņas, taču pamatā balstās uz savu spriestspēju, intuīciju un mērķiem, jo refleksija te nav nepieciešama un neko neietekmē. Vairāk mehāniska atrasto pierādījumu/faktu “puzles” gabaliņu likšana kopā, līdz “balto laukumu” palicis tik maz, ka nu skaidrs – visticamāk, slepkavnieks ir dārznieks.
Comments 
10.-Aug-2020 05:38 pm
Šajā sakarā man ir interesanta daudzu humanitāro pasīvā reakcija uz covid. It kā vēsturiski tā ir sanācis, ka epidēmijas bieži ir bijusi liela problēma dažādām civilizācijām, miljoniem cilvēku vēsturē ir miruši no visādiem mēriem, bakām utt. Es sagaidītu, ka humanitārie šos faktus apzinās labāk nekā pārējie un līdz ar to mūsdienu epidēmijas viņiem vajadzētu ņemt nopietnāk. Bet praksē kaut kā tā nav.
10.-Aug-2020 05:43 pm
Liela daļa raugās tā globāli. Tb ja zini, ka civilizācijas nāk un iet, tautas dzimst un izgaist, bet pasaules ritējumu tas nekādi neaptur, tad viena epidēmija, kurā mirstība statistiski ir mazāka, nekā ikdienas autoavāriju upuru skaits, nešķiet nekas īpaši apokaliptisks. Nu un vēl apziņa, ka no histēriskas vaimanāšanas un "aktīvas" reakcijas uz covid nekas nemainīsies - tā var tikai kunģa čūlā iedzīvoties.
This page was loaded Apr 24. 2024, 8:52 am GMT.