Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par baltiešu dialekta un vācu valodas atšķirībām 
10.-Dec-2014 10:18 am
Dažus vācbaltu dialekta atšķirību piemērus min Zigfrīds fon Fēgezaks savā tetraloģijā "Baltiešu gredzens": " (..) [vāciešiem] dažbrīd šķita, ka baltieši runā ķīniski, jo daudz ko nespēja saprast. (..) vācu "gibt" (dod) baltiski ir "jibt"; vācu "gelbe Rüben" (burkāni) baltiski ir "Burkanen"; vācu "Cyrenen" (ceriņi) baltiski ir "Flieder"; vācu "Schmandt" (krējums) baltiski ir "Sahne"; vācu "Rechen" (grābeklis) baltiski ir "Harke"; vācu "Pferd" (zirgs) baltiski ir "Färd"; vācu "nain" (nē) baltiski ir "nein"; vācu "Preiselbeeren" (brūklenes) baltiski ir "Strickbeeren"; vācu "Pilze" (sēnes) baltiski ir "Riezchen" utt. Nezināju, ka ne tikai izruna, bet pat daudzu vārdu saknes visai kardināli atšķiras.

UPD:
Atšķīrās, jo fon Fēgezaks apraksta ingvistisko nesaprašanos starp baltiešiem un vāciešiem XX gs. 20. gados.
Comments 
11.-Dec-2014 09:56 am
Caurskatot Baltijas bruņniecības dzimtu ciltskokus, izskatās, ka vācu izcelsme bija labi ja 2/3, bet pārējās dzimtas nāca no Zviedrijas, Skotijas, Holandes, Francijas, Itālijas un pat Portugāles. Nu bet tā kā viduslaiku Livonijas lingua franca bija lejasvācu valoda, tad skaidrs, ka baltiešu dialekts veidojās kā kokteilis uz šīs bāzes.

P.S.
Es gan lasīju, ka "moins!" ir "morgen!" berlīniešu dialektā, un pie mums ienācis ar 20. gadu kinematogrāfijas paraugiem.
This page was loaded Maijs 7. 2024, 1:31 am GMT.