Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
par sarkanajām līnijām domājot 
31.-Jul-2021 02:23 pm
1959. gadā ASV, Ipsilantas (Ypsilanti) psihiatriskajā slimnīcā (Mičigāna) Miltons Rokičs (Dr. Milton Rokeach) veica interesantu eksperimentu ar trim pacientiem, kuri katrs bija pārliecināts, ka ir Jēzus Kristus.

Tos ievietoja visus vienā palātā. Sākumā visu triju Jēzu kopdzīve izvērtās visai neciešama: katrs nesatricināmi uzskatīja sevi par īsteno. Arī kopīgās psihoterapijas seansi neko nemainīja. Pēc īsā labilitātes perioda nostiprinājās slimnieku pasaules aina: viens uzskatīja abus pārējos par mehānismiem cilvēku izskatā, otrs pieļāva, ka abi pārējie varētu būt dievišķas izcelsmes, taču otršķirīgi kā eņģeļi, trešais konstatēja, ka abi viņa palātas biedri, visticamāk, ir psihiatriskās slimnīcas pacienti ar raksturīgiem šizofrēnijas simptomiem.

Divus gadus psihologi daždažādi eksperimentēja ar trijotni, bieži vien pārkāpjot ne tikai mūsdienu, bet arī tā laika ētikas normas (ja kāds vēlas, googlē var atrast). Par spīti visām manipulācijām visi trīs Jēzi tā arī saglabāja savu pārliecību, ik dienu strīdējās savā starpā, kurš ir īstenākais, dažkārt pat izkāvās, lai pierādītu savu taisnību, jo pašizdomātās sarkanās līnijas nepieļāva vienlīdzīgu līdzāspastāvēšanu, katrs uzskatīja, ka ir galvenais “palātJēzus”.

Bet tas pasākumā, manuprāt, nebūt nav svarīgākais. Interesantākais tas, ka vienā jaukā brīdī visi trīs nonāca pie vienotas stratēģijas turpmākajai saskarsmei, lai izvairītos no permanentā konflikta sadzīves komforta labā. Proti, viņi sāka sadzīvot, gluži vienkārši ignorējot pamatproblēmu – apzināti sāka izvairīties to pieminēt sarunās. Kā viņi saprata, ka ja ir spiesti visu mūžu uzturēties vienā telpā un nav ne mazākās iespējas no “neīstajiem” tikt vaļā, var pārlikt prioritātes no pozicionēšanās “kurš ir īstais” uz sadzīvošanu, īsti nav skaidrs. Taču izdevās. Jo īstais naidinieks bija eksperimentētāji ārpus palātas. Domāju, ka dievzemītes “politiskajām partijām”, kuru ņemtne ar sarkanajām līnijām ir visai valsts attīstību kavējoša, būtu vērts no šiem trim Jēziem pamācīties.
P.S.
2017. gadā tapa pat kinofilma “Three Christs” ar Ričardu Gīru ļaunā psihologa lomā.
This page was loaded Apr 18. 2024, 7:20 pm GMT.