Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
Replying To 
20.-Jun-2021 12:53 am
es laikam neizsakos pietiekami skaidri. es nekur neapgalvoju, ka laikabiedru liecības nav patiesas vai, ka ir jāauļo 4 (vai miljons) kilometri +35 grādos (gan jau kāds to arī dara ar orientālajām šķirnēm/endurance).

Tu raksti: "Zirgs var noauļot ~2km (atkarībā no šķirnes – ir, kas kādu km vairāk) un tad viss. Pat rikšos attālums nav visai ievērojams."

es atbildu, ka tā nav patiesība. Tu piesauc ātrāko kavalērijas reidu ar pusi mirušiem zirgiem, uz kuru es atbildu: "manuprāt salīdzināt max 2 km lēkšos ar 1600 km 15 dienās nav īsti adekvāti. nav jau runa par zirgu nojāšanu, bet par to, ka normāls, fiziski trenēts zirgs, ar rūpīgi plānotām un pārdomātām atpūtas pauzēm un barošanu spēj nolēkšot krietni vairāk par tiem 2 km. nezinu ko un kā to domāja Tavs treneris, bet 4 km auļo pat auļošanas sacensībās pilnos auļos." - nekur neapstrīdu autoratīvus avotus, kuros vēstīts par kavalērijas manevriem. karš un karošana mani totāli neuzrunā, tāpēc nespēju iesaistīties padziļinātās diskusijās par šo tēmu. mani vienkārši interesē zirgi.

par šķirņu (ne)mainīgumu - par arābiem un ahaltekiniešiem (un orientālajām šķirnēm vispār) - šīs šķirnes laika gaitā mainījušās tiešām minimāli, tāpat arī indiešu marvari. ok, arābiem ir vairāki, ja nemaldos 6 zari un ir arī psihopāti (mūsdienu ASV), kas veic saviem izstāžu arābiem dārgas un bezjēdzīgas operācijas lai it kā uzlabotu to skaistumu, bet tas neskaitās. attiecībā uz arābiem ir samērā viegli noteikt to šķirnes nemainīgumu - pēc arheoloģiskā materiāla, jo viņiem ir īpatnēja galvas forma, kā arī citas pazīmes skeletā (viens ribu pāris mazāk nekā citiem zirgiem u.c.)

With a distinctive head shape and high tail carriage, the Arabian is one of the most easily recognizable horse breeds in the world. It is also one of the oldest breeds, with archaeological evidence of horses in the Middle East that resemble modern Arabians dating back 4,500 years. - šis no vikipēdijas, nevaru pielikt akadēmisku atsauci.

par citām šķirnēm neesmu tā baigi interesējusies, jo nav tā, ka baigi fanoju par vēsturiskajām šķirnēm. man pašai patīk warmbloodi, kas ir pilnīgs pēdējā gadsimta kišmiš, ik pa laikam atšķaidīts ar tīrasiņiem.

avoti, ar kuriem pati esmu saskārusies, varbūt kkas noder:

par zirgiem viduslaikos Latvijā interesējas Anastasija Ropa https://bangor.academia.edu/AnastasijaRopa
viņa raksta arī emuāru, kurā pārsvarā ir par zirgiem (vēsturē) un tajā ir sadaļa arī par viduslaikiem https://thegrailquest.wordpress.com/category/equestrian-history/medieval-horses/

šo to intrsantu var atrast Archaeologia Baltica, Vol. 11. The Horse and Man in European Antiquity: https://e-journals.ku.lt/journal/AB/issue/82?page=1

ļoti caurskrejoša un saspiesta/koncentrēta grāmata. autore ir antropoloģe
https://www.amazon.com/Horse-Human-History-Pita-Kelekna/dp/0521736293


Reply Form 
No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
This page was loaded Maijs 8. 2024, 10:58 pm GMT.