Sātana advokāta piezīmes
skepse un infantilitāte
sasmējos :) 
17.-Dec-2010 02:12 pm
Krievijas pilsoņu kara laikā vēlāko Nobela prēmijas laureātu fizikā Igoru Tammu (Игорь Тамм) reiz apcietinājuši anarhisti no kādas Nestora Mahno vienības. Konvojs šo aizvedis pie vienības komandiera - "bārdu noauguša tēvaiņa, galvā augsta papaha, krūteža pārjozta ložmetēja patronlentām, pie jostas kūļājas pāris rokasgranātas".
- Tu, kuņas dēls, komunistu aģitator, ko jauc gaisu mūsu Ukrainā! Pie sienas tevi!
- Ēēēē... - Tamms stostījies, - es neesmu nekāds aģitators, bet gan tikai Odesas universitātes profesors, no pilsētas izbraucu pārtiku nopirkt.
- Muti ciet! - ierēcies atamans, - Kas tu par profesoru?!
- Ēēēē... matemātiku pasniedzu.
- Matemātiku? - piepeši nosmīkņāja anarhists, - Tad fiksi aprēķini man Maklorena rindas tuvināto vērtību pirmajiem Pī locekļiem*. Ja atrisisāsi, būsi brīvs. Ja nē - pie sienas.
Tamms sēca, nesaprotot, vai patiešām tas ar viņu notiek. Trīcošām rokām, nagana stobru pakausī, viņš veica nepieciešamos aprēķinus.
- Pareizi. - atamans konstatēja, aplūkojis risinājumu. - Redzu, patiešām ko no matemātikas jēdz. Nu ko, tinies ka no šejienes.
Tamms tā arī nekad neesot uzzinājis anarhistu komandiera vārdu.

Уолтер Гратцер "Эврики и эйфории".
------
* No matemātikas nekā nejēdzu, tāpēc neesmu drošs, ka pareizi esmu pārtulkojis: "найди мне оценку приближения ряда Маклорена первыми n членами"
Comments 
17.-Dec-2010 02:49 pm
Kaut kā ātrumā neiedomājos, ka tas varētu būt latīņu alfabēta burts. Tak drošības pēc jāpagaida, moš kāds advancētāks fizmats skaidrību komentos viesīs.
This page was loaded Maijs 18. 2024, 9:02 pm GMT.