You wanna have a life but not too real
Day #74: pankūkas 
11.-Jun-2015 09:12 am
Šorīt pamodos, un gribēju ēst. Tas aptuveni tā pat, kā saule uzlēktu rietumos. Lieliski, sārtvaidzi, vienkārši lieliski. Nākamais moments, izdomāju cept pankūkas. Un, lai vājprāts nebeidz sākties, mājās man bija gatavais pankūku maisījums. Skajā bija kaut kāds vācu pensionāru pasākums plastmasas pudelē no sērijas - "just add water". Nu, pēc plāna tur bija jālej 400 ml piena, ko katrs vācu pensionārs, drošvien, var iegādāties jebkurā veikalā tieši tādā tilpumā, bet par cik pienu neturu - water I added.

Secinājumi? Pats izstrādājums ir pērkams, un lietošanā ļoti ērts. Tos gatavos pulverus, drošvien, var turēt līdz pensionēšanās vecumam, un viņiem nekas nenotiks. Cits stāsts, kad būs nākamā reize, kad es cepšu pankūkas? Par cepšanas procesu, mana čugunniece nav gluži paredzēta pankūku cepšanai. Nu, varbūt vienīgi jādara kā laukos, un panna jāsmērē ar speķa gabaliņu. Koka sviesta smērējamais nazītis, pankūku apgriešanai, neder ne tik. Nekādas lāpstiņas, ne koka, ne silikona, ne kāda cita materiāla, man, jorojām, nav. Nu, un tā visa rezultātā, protams, rezultāts ne tikai nebija instagramu vērts, lai arī tāda plāna tāpat nebija, pirmā pankūka, labākajās folklora tradīcijās, ielidoja miskastē.

Anyhow, ja tā mīkla ledusskapī nesaskābs, kad izēdīšu zupu, mēģināšu cept šo visu jaukumu katlā. Nu, katliņā. Jo arī katliņš man ir mazs.
Comments 
11.-Jun-2015 09:45 am
Čuguna panna pankūku cepšanai ir izcili piemērota. Un kas tā par runāšanu, varbūt jādara kā laukos — bet protams! Čuguna panna vismaz šad tad noteikti ir jāietauko ar speķi.

Bet vispār es nācu pateikt, ka pankūkas arī bez gatavā pulveŗa ir elementāri, tikai tad gatavajam pulverim (pazīstams arī kā milti) jāpievieno ne vien piens, bet vēl arī ola. Īzī pīzī.
11.-Jun-2015 09:49 am
Lūk! Un vēl papildināšu, ka čuguna panna pirms pankūku vai kā līdzīga cepšanas vispirms ir kārtīgi jāizkarsē.
11.-Jun-2015 09:52 am
Nē, nu, vot - sākās! Plīts der tikai malku kurināmā, vai var arī uz elektriskās?
11.-Jun-2015 10:01 am
Nu, ja jau tev ir izvēle, labāk malkas :))
11.-Jun-2015 10:33 am
Man kā cilvēkam bez izvēles ir dažas piezīmes par izslavēto malkas plīti un pankūku cepšanu.

Kamēr gāzes, elektrības, indukcijas un antimatērijas plītis uztur vienmērīgu temperatūru, malkas plīts ir niķīga kā augstākā līmeņa vadītājs bez prēmijas. Pirmkārt, pati malka. Priede, bērzs, žurnāli Lilit un vecas lupatas dod pilnīgi dažādas temperatūras un cepšanas režīmus. Also, izmērs. Ja ir dabonami sīki klucēni, tie sākumā uzliesmo ar nežēlīgu jaudu, māja piepildās ar dūmiem un pankūkas pārogļojas momentā. OK, mēs pielāgojamies, pārregulējam riņķus, cepam pankūku tālajā plīts kaktā. Tad liesmas noplok un viss pārstāj cepties. Ar lielāka izmēra pagalēm iet mazliet mierīgāk, tomēr ideja nemainās, pastāvīgi ir jāpieskata malkas līmenis plītī un jākonfigurē riņķu skaits uz plīts. Zināma ķēpa. Protams, apogļotās pankūkas uz pusi ar pussķidrajām sniedz neatkārtojamu Handmade-in-Latvia fīlingu, kas ir, tas ir.
11.-Jun-2015 10:44 am
Vienīgais, ko nesaprotu, kālab tev nav izvēles? Pat še, meža vidū, ir izvēle - malkas plīts, elektriskā figņa vai mikroviļņu krāsns(no tās gan neko nesaprotu, kā rezultātā, izvēle ir teorētiska, bet ir).
11.-Jun-2015 11:09 am
OK, man ir arī elektriskā figņa, bet mūsu klimata apstākļos plīts tāpat jākurina 9 mēnešus gadā un elektriskā figņa pa to laiku krāj putekļus kaut kur tālā, kaķa piečurātā kaktā. Kā arī elektriskās figņas likumīgā vieta ir uz tās pašas malkas plīts, savādāk tā jānes uz buduāru un pankūkas jācep tur. Ja atnāks boļševiki ar durkļiem un liks man cept pankūkas buduārā, es cepšu, bet līdz tam nejūtos motivēts.

Šobrīd, savukārt, ir iestājusies plānprātīga tveice un malkas plīti kurināt negribas, tāpēc tiek darbināta elektriskā figņa. Tā ka man ir iespēja cept pankūkas uz dažādām plītīm gada griezumā, bet, aplūkojot katru atsevišķo pankūku cepšanas atgadījumu, man nav izvēles. Toties ir iespēja salīdzināt elektrisko plītiņu ar malkas plīti.

Mikrenē cept pankūkas, tas ir 70.līmenis, es tā nemāku.
11.-Jun-2015 09:49 am
Nu, tu man mācīsi tagad pankūku mīklu taisīt. Curiosity killed the cat. Man kā acīs cērtās sagribējās nopirkt pankūku maisījumu plastmasas pudelē, un sajusties kā sapuvušajā geirōpā, kur pat pankūka mīklu neviens nejēdz sataisīt.
11.-Jun-2015 09:57 am
Ja tu gribi vispār gejropejiski, ir dabonama arī Balticovo ražota pankūku mīkla pudelē, jau atšķaidīta, ņem un lej. Lai būtu gejropeiskāk, viņa ir bezglutēna. Bezglutēna!
11.-Jun-2015 09:58 am
Nu, vot, kad iegādāšos varavīksnes pledu, kurā ietīties un ēst pankūkas, iemēģināšu.
11.-Jun-2015 10:09 am
plānajām pankūkām pirmie cepieni vienmēr ir ārā metami, kamēr piešaujas dabūt pareizā mīklas biezuma, pannas karstuma un ieeļotības proporciju. Pankūkas apgriezt var arī bez lāpstiņas - ja tā nav piecepusies pie pannas (nevajadzētu), var ar švunku apmest otrādi (tikai baidīties nevajag, tad šķiet stresaināk, nekā ir īstenībā). Sliktākajā gadījumā, pirmajā reizē nevajag ķēmoties ar plāno pankūku pa visu pannu, bet ar ēdamkaroti saliet daudz parasta izmēra pankūciņas, kuras, piemēram, ar dakšiņu vai to pašu sviesta nazi var mierīgi apgriezt otrādi...
11.-Jun-2015 10:23 am
Lūk!
11.-Jun-2015 10:23 am
Padoms no veca pankūku cepēja.

Ja tev nav lāpstas (ar ko jūsmājās apmaisa ceptus kartupeļus? Ja pie jums necep kartupeļus, man liekas, ka jums kaut kas nav kārtībā ar egregoru), tad izeja ir aplam vienkārša, cep mazākas pankūkas un griez riņķī ar dakšiņu (dakšiņa tak ir?).

Kāpēc domā, ka čuguna panna nav piemērota pankūku cepšanai?
11.-Jun-2015 10:31 am
Gan jau ir. Bet tā, astoņos no rīta, bez sagatavošanās darbiem... rāva klāt.

Un "mūsmājās" vispār daudz kā vēl nav. Cepamā lāpstiņa ir tik tāda lirika.
11.-Jun-2015 10:34 am
Nekas. Ar laiku savāksies lērums nekam nevajadzīgu krāmu.
11.-Jun-2015 10:38 am
Es ceru, ka tikai vajadzīgu krāmu.
11.-Jun-2015 11:11 am
Lai veicas ar šo svētīgo nodomu.
11.-Jun-2015 01:16 pm
raut klāt mēdz ja panna nav gana uzkarsēta
11.-Jun-2015 10:25 am
drusku eļļu ieliet mīklā, un nekas nekur nelīp.
12.-Jun-2015 06:18 am
+++
11.-Jun-2015 11:06 am
man parasti no rītiem baisā apetīte, ja iepriekšējā vakarā esmu bijusi diētiska un neesmu pierijusies. varbūt tev arī slaidā līnija tā izpaužas? bet pierīties no rīta ir OK, man liekas.
11.-Jun-2015 11:11 am
Nu, man, kainda, nav slaidās līnijas. Lai arī ko svari neteiktu.
11.-Jun-2015 11:17 am
nu, labi, vienalga, kā to sauc, tu taču tikai no garšvielām tagad pārtiec.
11.-Jun-2015 11:23 am
Pizģoš i provakacija. Es ēdu diezgan daudz maizes un siera, un vispār, vakar man bija tuncis.
11.-Jun-2015 11:38 am
hmm nu, labi, tad mana teorija neder šajā gadījumā
11.-Jun-2015 05:02 pm
Čuguna panna ir lieliska pankūkām. Pa lielam pankūku mīklas galvenā sastāvdaļa ir piena produkti. (Ir protams arī ūdens bāzes utt bet not that tasty) Vai liec klāt pienu vai krējumu/jogurtu/kefīru no tā gan diezgan pamatīgi mainās pankūkas struktūra, bet tas nemaina lietas būtību.

Tavā gadījumā tākā nav normālas lāpstiņas tad čuguna panna ir tomēr disadvantāžs, jo pagrūti ir apmest pankūku apkārt gaisā, bet nav neiespējami. (viss jau no pannas atkarīgs).
11.-Jun-2015 05:05 pm
Man sāk likties, ka es visiem mutes brūķētājiem likšu sacept pankūkas uz manas pannas. :)
11.-Jun-2015 08:18 pm
Kā mesjē Depardjē teica vienā filmā par kulināriju: laime ir sviestā. Sviests pankūku mīklā risina visas biežāk sastopamās problēmas ar pankūkām.
This page was loaded Maijs 4. 2024, 6:18 am GMT.