You wanna have a life but not too real
 
8.-Maijs-2022 10:07 am
Vispār, lūk ko es doāju par atvērtām attiecībām. Atvērtās attiecības ir džankfūds. Kad cilvēki jūtas slikti, viņi reizēm mēdz kreivot kaut kādu fritētu ar glutomātu piebāztu sūdu, kas viņiem sniegs instant gratification. Un reizēm tas ir ok, mēs visi reizēm kreivojam džankfūdu. Visi veselīgā dzīvesveida pravieši, kas to dara ar reliģisku fanātismu, ir psihopāti. Bet svarīgi ir sev nemelot, ka tas aizstāj īstu pārtiku, ko var lietot ikdienā. Un reizēm var sanāk pārēsties sūdu līdz stadijai, kad gribās un ir vajadzība izvemties. Patiesībā atvērtās attiecības citā vērtību sistēmā un valodā sauc par krāpšanu, vienkārši cilvēki ir paspēruši vienu mazu solīti uz priekšu, un mēģina ar to attiecībās dīlot atklāti, nevis ar meliem, un mēģinājumiem pēc tam to visu pasaulīt zem tikumības tepiķīša.

Es maz ko saprotu no polimorijas, bet lūk mana versija par to, kas ir polimorija ar primāro partneri. Tas ir sekulārs "līdz nāve mūs šķirs". Tas ir komitments dalīt gultu, dzīves telpu, audzināt bērnus, būt atbalstam, ja dzīvē iestājas sūdi, būt atklātam, izturēties ar cieņu, nepacelt balsi, būt laipnam pret savu partneri. Jā, visiem tagad ir terapeiti un progresīvas pašreflesijas metodes, un tas ir labi, ka mēs esam iemācījušies nokāpt no tā koka. Bet nav iespējams komitoties tam, ka tavas jūtas pret cilvēku nemainīsies. Katru nodarījumu var izrunāt, var izsāpēt, izanalizēt, atvainoties, dot solījumus, mācīties. Bet nav iespējams otram apsolīt, ka visām šīm lietām akumulējoties, kādu dienu tu nevēlēsies būt jebkur citur, tikai nevis ar šo cilvēku. Bet tad tu vari izvēlēties turēt svēto solījumu poliomorijas dievam, un būt labāks cilvēks.

Es joprojām neticu monogāmijai kā cilvēka apziņas, zemapziņas, dvēseles vai jebkā cita fundamentālai sastāvdaļai. Ja tā būtu, ar mums būtu dirsā, un nebūtu nekādu otro iespēju, trešo laulību un visa pārējā. Bet es arī neticu dvēseles radiniekiem. Un ja tu tādu esi atradis, tad citējos Denielu Slosu: "If you’re sat there right now besides someone who makes you so happy, like, they just fill you with joy every day and you’re confident that you can make them as happy as they make you, from the bottom of my heart, if you have that, congratulations and fuck you.".
Comments 
8.-Maijs-2022 11:07 am
Atvērtās attiecības jau neimplicē to, ka tās tiek īstenotas kā actual pišanās apkārt, tas tikai atver citus slāņus domāšanā par cilvēcisko kontaktu

Nu tb protams var darīt junkfoodu arī, bet zinkā, cilvēks var nebūt uz diētas un tāpat ēst salātiņus

Bet varbūt tas bija tas, ko Tu gribēji teikt, hvz
8.-Maijs-2022 11:27 am
Es, protams, trijās rinkopās neatrisināju veselu divu sarežģītu tēmu problemātiku. Bet es arī neuzskatu, ka lai padzertu tēju ar kādu savu aktuālo krešu, ir nepieciešamas atvērtās attiecības. Tas gan, protams, ir ļoti individuāli, un cilvēki mēdz būt greizsirdīgi pat uz seksu sapņos. Manuprāt, vārda "atvērts" nozīme šeit ir tāda, lai izvairītos no situācijas, kad kāds jūtas apkrāpts. Kas vienam var šķist pašsaprotam, tas otram var likties: "Pizģec, ko?" Un lietu saukšana īstos vārdos un pilnos teikumos palīdz izvairīties no šādiem pārpratumiem.
8.-Maijs-2022 11:31 am
Ok bļe, manās monogāmajās attiecībās "padzert tēju ar aktuālo krešu" totāli bija pamats drāmai, un tbh reizēm tas arī ir intīmāk nekā random seksis (kas arī actually mani pārliecināja, ka mono man neder, jo es vnk nesaprotu atšķirību un kas skaitās krāpšana, like what, ja es stundu skatos kādam actiņās un sarkstu, tas ir OK, bet pavirša buča vieglā ķīseli nav? I don't get it)
8.-Maijs-2022 11:41 am
Jā, padzert tēju var būt intīmāk, un domāju, ka ir ok, ja kādam tas ir vissvarīgākais, un feels totāla krāpšana. Ne man though. Vai drīzāk man šķiet muļķīgi par to cepties, lai gan, protams, arī aiztiek vietās. Bet instant gratification, manuprāt, ļoti atšķiras no īstas intimitātes. It depends what gets you hight, and how long you can keep it alive. Bet tomēr afigena svarīgi ir saprast, kas otram iesitīs pa vietām - skatīšanās actiņās, kniebšanās vai atklātības trūkums.
8.-Maijs-2022 11:44 am
Btw, man nenormāli piedur Krāsas Mežrozīšu lirikas, kas sākas ar: "... esmu tevi krāpis ar tik daudzām mutē izkausētām cukura fejām." It can be anything, un viss atkarīgs no tā, kas otram iedzeļ.
8.-Maijs-2022 11:47 am
Nu jā, man laikam pēdējais, es honestly uzskatu, ka pateikt "es jau braucu", ja esi tikai izsaucis taksi, bet neesi tajā iekšā, ir breach of trust :D kamēr aizbraukt ar citu cilvēku uz pāris dienām pie jūras ir pilnīgi normāli, cilvēki tā dara
8.-Maijs-2022 11:51 am
Yes! Also, guilty as charged. Bet kā mēs zinām, pirmais solis alkoholisma ārstēšanā, ir atzīt problēmu.
9.-Maijs-2022 01:19 pm
Izklausās dikti judgmental.
9.-Maijs-2022 02:27 pm
Yes, it came from the place of hurt. Es pat nebiju plānojis to publicēt, tikai piefiksēt, bet beigās man tomēr šķita, ka man izdevās noformulēt savu specifisko problēmu ar šīm lietām.

Cita starpā, kura vieta tieši tev šķiet judgmental? Tur netrūkst gan nosodījuma, gan atbalsta, gan paškritikas. Piemēram, citāts pēdējās rindkopas beigās, kas beidzas ar vērdiem "fuck you", ir no actual komēdijas stendapa, un tā parasti ir vieta, kur mājo ļoti daudz pašironijas.
9.-Maijs-2022 04:44 pm
nu varbūt tas, ka citiem tas der un citiem neder, nevis nestrādā per se.
es zinu, ka man arī neder, bet man ir draugi, kam tas strādā, un es redzu, kā viņi ikdienā to risina - tur ir lielas spējas apstrādāt emocijas, apzināties trigerus, kā arī nav iedzimti trust issues, kādi LV ir gandrīz visiem.
9.-Maijs-2022 04:55 pm
Noteikti. Es arī nespļautu virsū laulībai baznīcā, kamēr vien tas neizpaužas "laulība ir iespējam tikai starp vīrieti un sievieti" formā.

Bet cita starpā, šis varbūt tā uzreiz nenolasās, bet es lietoju "poliomorija" un "atvērtās attiecības" dažādās nozīmēs. Pirmā rindkopa vispār bija veltīta tam, ka reizēm diezgan vaļīgi tiek lietots apzīmējums "atvērtās attiecības", kamēr pašas atvērtības nemaz nav. Kamēr otrā bija vairāk veltīta tam, ka es iespējams nemaz nemācētu būt labāks cilvēks, un padotos jau pie pirmajām grūtībām. Nu, varbūt trešajām.
10.-Maijs-2022 09:17 am
"Cita starpā, kura vieta tieši tev šķiet judgmental?"

Nu, salīdzinājums ar džankfūdu man šķiet universāli negatīvs, vai tad ne? Konkrēti šīs vietas: "Kad cilvēki jūtas slikti, viņi reizēm mēdz kreivot kaut kādu fritētu ar glutomātu piebāztu sūdu, kas viņiem sniegs instant gratification. .. Bet svarīgi ir sev nemelot, ka tas aizstāj īstu pārtiku, ko var lietot ikdienā. Un reizēm var sanāk pārēsties sūdu līdz stadijai, kad gribās un ir vajadzība izvemties." Tātad tavuprāt gadījuma sakari vai īslaicīgi romāni atvērtu attiecību ietvaros ir simptoms tam, ka cilvēks jūtas slikti. Un ka tikai ilgstošu attiecību ietvaros sekss ir "īsta pārtika", savukārt ārpuss tā sekss ir kaut kādā ziņā mazvērtīgāks. Es jau saprotu, ka tā domā lielākā daļa cilvēku, jo sekss tiek uztverts tikai kā paplašinājums vai piedeva emocionālajai saiknei. Bet man tā nav, es seksu uzskatu par pašvērtību, nevis tikai piedevu. Man tas ir skaists, baudpilns un veselīgs process, kas sniedz prieku, gandarījumu un jaukas atmiņas visiem iesaistītajiem. Teikt, ka mani gadījuma sakari un īslaicīgie romāni ir tikai neveselīgs džankfūds, ir dikti judgmental. Piemēram, es arī varu izdomāt visādus salīdzinājumus: gadījuma sakara sekss ir kā tīrs un svaigs ūdens malks, kur seksualitāte, simpātijas un kaisle izpaužas savā vistīrākajā, nesabojātajā formā. Pretstatā, ilgstošu monogāmu attiecību sekss ir kā rutīnā sastāvējies dīķa ūdens, kurā savairojušās sīku aizvainojumu baktērijas un kur par teritoriju kaujas abu galvas tarakāni ūdensmērītāji. Un tas arī izklausās dikti judgmental, jo kādas man vispār morālas tiesības vērtēt un spriedelēt pat citu civēku seksu.

Nu, bet šīs savukārt vienkārši ir galējas aplamības: "Patiesībā atvērtās attiecības citā vērtību sistēmā un valodā sauc par krāpšanu, .." Nē, ja visas iesaistītās puses ir informētas un labprātīgi piekritušas atvērtām attiecībām, tad tā pēc definīcijas nevar būt krāpšana, jo krāpšanas obligāts elements ir apmāns.
10.-Maijs-2022 05:28 pm
Fair point. Sekss var būt vērtīga pieredze pati par sevi. Kādu laiku es domāju, ka tāda ir arī mana attieksme pret seksu, bet šobrīd ir parādījušās zināmas šaubas. Bet man arī nostiprinās pārliecība, ka stipri nospiedošam vairumam gadījuma sekss lielā mērā ir kaut kāds ego trips labākajā gadījumā, vai manipulācija sliktākajā. Es tikai priecāšos, ja man nav taisnība.

Es neatkārtošu to, ko es rakstīju komentārā liljai, bet vārdam "atvērtās attiecības" slava mazliet ir pabojāta. Gan jau arī pirms visām prograsīvajām vēsmām bija pāri, kuriem strādāja atvērtās attiecības, bet diegan bieži tas ir kaut kāds neveikls mēģinājums lāpīt nestrādājošas attiecības, un par patiesu atvērtību tur var runāt vēl mazāk. Un visas tās spēles noteikumu maiņas spēles vidū ļoti stipri liek apšaubīt arī to abpusējo labrpātīgo piekrišanu, pat tad, ja abas puses ir pateikušas: "jā, labi."

Tas, protams, ir tikai vārds, bet tas, ka cilvēki sāk veidot poliomoras attiecības jau no paša sākuma - good for them. Daudzi vēl paspēs apdedzināties, bet kopumā tas ir virziens prom no attiecību toksiskuma, un man prieks, ka tā. Neesmu gan drošs, ka tas ir priekš manis. Lai gan vēl dažus gadus atpakaļ es nespēju nopietni iztēloties, ka es varētu kļūt par vegānu, so, you never know.
11.-Maijs-2022 02:13 pm
Heh, ja atvērto attiecību slava skaitās pabojāta, tad ko teikt par monogāmo attiecību slavu, kur krāpšana, melošana un sānsoļu slēpšana praksē ir neatņemama sastāvdaļa kopš neatminamiem laikiem. :)

Es tev pilnīgi piekrītu, ka poly modelis jau pašā attiecību sākumā ir optimālākais variants, savukārt attiecību atvēršana kaut kad vēlāk nereti ir indikators, ka viss beigsies ar šķiršanos. Tomēr nevēlos piekrist, ka "visas tās spēles noteikumu maiņas spēles vidū ļoti stipri liek apšaubīt arī to abpusējo labrpātīgo piekrišanu, pat tad, ja abas puses ir pateikušas: "jā, labi."" Mēs šeit tomēr, cerams, runājam par pieaugušiem un lemtspējīgiem cilvēkiem, kuri paši ir atbildīgi par savām izvēlēm.
11.-Maijs-2022 02:16 pm
+
11.-Maijs-2022 02:24 pm
Nu, visi "tradicionālie" attiecību modeļi ir labi parādījuši savus trūkumus, šaubu nav, lai gan pieņemu, ka netrūkst arī tādu, kas ir laimīgi arī tādās attiecībās.

Savukārt es nepārvērtētu to, cik pieauguši ir cilvēki. Tas tomēr ir spektrs, un baidos, ka stipri vien nospiedošs vairums ir tādu mazu mērkaķīšu līmenī. Un pat pacelšanās virs šī līmeņa nav baigais pamats sev sist uz pleca. Es mostly par sevi. Bet arī vērojot to, ka arī septiņdesmit gados cilvēks vēl ir bērna prātā, tas nevairo sajūtu, ka mēs visi tād gudri un pieauguši, un izdarām tikai pareizus lēmumus.
This page was loaded Maijs 2. 2024, 9:32 am GMT.