You wanna have a life but not too real
Veci cilvēki un datortehnika 
28.-Okt-2014 12:50 pm
Kas tas ir par dīvainu priekšstatu, ka vecam cilvēkam labāk ir pirkt klēpjdatoru, jo viņam būs grūtu apgūt planšetdatoru? Es teiktu, ka cilvēkam, kas nav saskāries ar datortehniku iepriekš, būs grūti apgūt jebko. Bet, ja reiz viņš tomēr ir nolēmis iet laikam līdzi, jo, kā pareizi atzīmēja, "Pa radio to vien stāsta, ejiet uz šītādu mājaslapu, un ejiet uz tādu mājaslapu. Pat telefona numurus neviens vairs nesauc, tik sūta uz mājaslapu.", tad kāpēc viņš nevarētu apgūt lietot planšeti?

Stāsts tāds. Vakar satiekos ar vecmammu, kaut kāda vārdadiena man te bija nesen, un te izskan: "A mēs varam braukt uz Maksimu, tur mēs varētu klēpjdatorus paskatīties, un vēl TELE2 mobilo internetu." Pēc minūtes apjukuma tomēr braucam uz krogu, jo es gribu ēst, un gribu dzirdēt stāstu, kakova hrena uz Maksimu pēc klēpjdatora? Iepriekš mums bija teorētisks disputs par visādām interneta lietām un tā, bet kā tas ir reducējies līdz klēpjdatora iegādei par 250 eirām man netapa skaidrs. Izrādās, visi radi, jauni un veci, ir iestāstījuši, ka planšete tāds liels telefons vien esot, tur neesot īsta klaviatūras, un tā pati ir ar maziem burtiņiem. Es saprotu, ka vienam ir daudz gadi un pieradums pie stacionārās kastes, citam svarīgi filmas kačāt un referātus rakstīt, bet neviens nav nočekojis kopsaucēju, vai vēl labāk iedevis pamēģināt kaut ko no tā lieliskā klēpjdatora. Cilvēkam ir vien tik daudz pieredzes kā vieni tizli pensionāriem domāti datorkursi, pēc kuriem vienīgais ieguvums: "Es tagad lepni varu teikt, ka esmu rokās turējusi peli." Bet kopsaucējs, izrādās, ir pirkt Maksimā 15 collīgu, divus ar pusi kilogramus smagu Acer (ok, reklāmā bija arī Lenovo, bet dabā bija tikai Acer), un pieslēgt viņam mobilo internetu. Un tas, protams, zem saukļa - naudas ir tik, cik viņas ir.

Vārds pa vārdam, sāku prasīt, kur tad viņa tik mobili dosies ar to divus ar pusi kilogramus smago kasti, ja reiz plāns ir slēgt tieši mobilos internetus. Atceroties iepriekšējo sarunu, biju paņēmis arī planšeti līdzi pabakstīt. Būtu zinājis kā ir iegriezusies situācija, būtu paņēmis arī kompi. Rezultātā pēc nebūt ne vienkāršas sarunas (iz sērijas - tu labāk gribi "pluk", vai "trrrrr"), pāris interneta lapām un bilžu galerijām, nu jau vecmamma bija gatava kaut rīt iet pirkt planšeti. Man, protams, nav radusies sajūta, ka planšete ir atbilde uz visām lūgšānām, un tas ir pareizākais lēmums, bet vismaz esmu paglābis cilvēku no divus ar pusi kilogramus smaga sūda, par pensionāram diezgan ievērojamu summu. Vispār Eiropas Komisija, vai patērētāju tiesību aizstāvji, varētu aizliegt parastiem mirstīgiem pārdot tos Acer mēslus, un atstāt šo lielisko stratēģisko lēmumu tikai korporatīvo iepirkumu kompetencē. Parastajiem mirstīgiem, kuriem vajag "tikai rakstāmmašīnu", bet vēlāk izrādās vajag arī lai jūtjūbe ietu, feisbūka spēlītes strādātu, dators būtu viegls, baterija ilgi turētu, un tas viss nesalūztu tuvāko piecu gadu laikā, nav ne mazākās nojēgas par Celeron, SSD, vairākiem kodoliem un citiem tehniskiem parametriem. Parastie mirstīgie pieiet pie piena plaukta, un nopērk to pienu, kuram ir akcija. Jo visās pudelēs un pakās taču ir piens, right?
Comments 
28.-Okt-2014 01:03 pm
Mana vecmmama pirms kāda gada iegādājās klēpjdatoru. Skatoties, kā viņai ar to iet, man liekas, ka tas tomēr ir labāks risinājums par planšeti.

Vecam cilvēkam liekas, ka dators "pats kaut ko dara" un ka viss tur notiek neatkarīgi no viņa.

Nu lūk - un ja kompim ir atsevišķa klaviere un pele, tad tomēr nedaudz ir skaidrs, ko tas lietotājs kurā brīdī dara. Ja tā ir planšete, kur pieskaroties pie ekrāna bieži vien kaut kas notiek, var baigi ātri apjukt. Tāpat arī ar planšetes klavieri, kura pēkšņi izlec pāri vismaz pus ekrānam un kurai vnk pieskaroties jau uzreiz kaut kas rakstās. Uz planšetes, ja īpaši neibrauc procesā, šo te lietu daudzums, kuras "notiek pašas no sevis" procents ir krietni lielāks kā uz kompja.

Tāpat arī kompim ir lielāks ekrāns un tajā var vairāk redzēt, kas arī nav mazsvarīgi. Un nav tās debilās zūmošnas, kuru darīt ar diviem pirkstiem.
28.-Okt-2014 01:17 pm
Nu, pieņemu, akadēmiski neviens nav pētījis, ko pensionārs bez jebkādas pieredzes ātrāk apgūs, tāpēc labākais, kas man nāk prātā, ir dot iespēju pašam pamēģināt un izlemt, nevis replicēt savu pieredzi. Par vadību ar peli, šinī gadījumā, bija ļoti negatīvas atsauksmes.

Katrā ziņā sūddators ar kaut kādu interneta puļķi nudien nešķiet adekvāts risinājums. Varētu mēģināt salabot veco lapsi pirms tērēt kaut kādas naudas jaunam.
28.-Okt-2014 01:36 pm
Katrs gadījums jāvērtē individuāli, jo pensionāri ir ļoti dažādi, taču "apgūs" vietā es lietotu "kaut cik iemācīsies sadzīvot". :)

28.-Okt-2014 01:50 pm
Nē, nu, sadzīvo ar savu tehniku ne vien pensionāri vien.
This page was loaded Apr 24. 2024, 9:54 am GMT.