You wanna have a life but not too real
Par cīņas ķermenisko pieredzi 
19.-Feb-2021 06:00 am
Lasot par ķermeniskajām pieredzēm, iedomājos, ka arī cīņas sporta veidi ir īpatnēja ķermeniska pieredze. Visai ātri ir iespējams nonākt līdz visādām interesantām atziņām.

Pirmkārt, tā joprojām ir male dominated area, un neskatoties uz progresīvajām tendencēm, iespējams tāda arī paliks. Iespējams, ka līdz tam brīdim kad sievietēm radīsies tikpat liela interese par cīņas sporta veidiem kā vīriešiem, mēs visu būsim tik tālu dekonstruējuši, ka secināsim, tur ir pārāk daudz nevajadzīgu sociālu konstruktu, un cīņas sporta veidi kopumā nonāks vēsturisko arhaismu plauktā kaut kur blakus blekfeisam un anekdotēm par sievasmāti. Bet var jau būt es par zemu novērtēju cilvēka monkey brain, un mums visiem ir vēlme un vajadzība kļūt par spartiešiem.

Otrkārt, cīņas sporta veids ir atklātākais power play kāds vien ir iespējams. Vai mums nāk prātā vēl kāda ķermeniska pieredze, kurā ir būtisks power play? O, jā, padsmitgadīgais Freids jau ceļ roku, lai visai klasei pavēstītu, ka viss ir par seksu. Es gan teiktu, ka mēģinājumā dominēt pār citu ķermeni ne obligāti ir kaut kas seksuāls, bet drīzāk seksā ir diezgan daudz mēģinājumu dominēt pār kāda ķermeni. Ja mēs cīņu aprakstām kā mēģinājumu dabūt kāda cita ķermeni sev vēlamā un pakļautā pozīcijā, izklausās diezgan reipī, vai ne?

Treškārt, tas ir brīvprātīgs un apzināts lēmums sevi pakļaut fiziskam riskam. Atkal jau, emocionāli un ētiski nebūtu korekti to pielīdzināt dzemdībām, bet akumulētais fiziskais kaitējums iespējams ir aptuveni tāds pats, vai pat lielāks. Profesionālā sportā pat nav vajadzīgs akumulētais, jo pietiek ar vienu cīņu, un tu sevi esi pakļāvis ilgstošam atkopšanās riskam. Aceramies, ka katrā cīņā ir viens uzvarētājs, un viens zaudētājs, tāpēc tas tīri matemātiski ir neizbēgami. Atgriežoties pie amatieriem, akumulētajam kaitējumam gan līdzi nāk arī diezgan iespaidīgi akumulētie ieguvumi, un te, iespējams, ir ļoti būtiska atšķirība no citām dzīves pieredzēm, kur mēs pakļaujam sevi fiziskā kaitējuma riskam. Gan jau strādājot celtniecībā vai ķīmiskā rūpniecībā kaitējums arī ir diezgan iespaidīgs, lai gan nenoliedzami šīs nodarbes ir ļoti svarīgas.

Un par šī rīta "nevārdiem" es pasludinu "gan" un "iespējams".
Comments 
19.-Feb-2021 12:24 pm
šis posts weirdly makes me want to take up boxing. un vienlaicīgi biedē no tā, ka tas varētu būt pārāk brutāli reāls :D
19.-Feb-2021 12:31 pm
Kas vatētu būt brutāli reāls? Ka cīņa kā tāda ir brutāla?
19.-Feb-2021 12:55 pm
nu. reāls as in īsts. tas ir kaut kas ļoti, ļoti īsts. riski ir īsti, darbības ir īstas, interaction ir īsts. tas viss ir fiziski un mentāli īsts. un, jo īpaši šajā pandēmijā, kad viss pārsvarā ir kaut kāds floating surreal online mush galvā. man gribētos un reizē ir bail no tāda faktoloģiski īsta notikuma. does that make sense?
(nē nu, nav jau tā, ka es varētu tagad tikt kaut kur boksu trenēties anyway, jo nu, pandēmija, bet vēlmīte ir.)
19.-Feb-2021 01:10 pm
It makes sense. Bet man ir grūti iztēloties kādam 21. gadsimtā ir jābūt trenerim, kas ļautu iesācējiem darīt kaut ko stulbu. Protams, ir mazās epizodes, bet nekas trakāk par zilumu vai asiņojošu degunu.
This page was loaded Maijs 1. 2024, 2:59 pm GMT.