You wanna have a life but not too real
Vilks nodokļus, vai tāpat cels? 
22.-Maijs-2014 04:30 pm
http://financenet.tvnet.lv/zinas/511115-finansu_ministrs_aicina_sakt_publisku_diskusiju_vai_latvija_celt_nodoklus

Kā komentētājs izlasa vārdu savienojumu "celtu nodokļus", tā širmis aizbrauc, un matemātika aizmirstas, un rakstu var arī nelasīt. Es saprotu, kā tikko "neatkarīgo" deputātu mutēs atskan vārud savienojums "mikrouzņēmuma nodoklis", tā dažiem pārskrien tirpas pār muguru. Bet nu Vilks tomēr reti gvelž lieku, un darbaspēka nodokļu samazinājums tekstā arī ir pieminēts.

Comments 
28.-Maijs-2014 07:20 am
Skaidrs, ka speciālisti reti gvelž lieku (un ne man spriest par šādiem mērogiem, par kādiem lkungs spriedelē), taču mani dažkārt pārņem vēlme atmest demokrātijas pamatprincipu, ka ministrs ir politiska virziena pārstāvis, kurš uzrauga, lai nozares aparāts darbotos šim spēkam vēlamajā virzienā, un noteikt darba pieredzes cenzu. Tb kandidātam uz posteni ne tikai grādus un teorētiskās tabulas galvā, bet arī mazmazītiņu pieredzi pašam uzņēmējdarbībā. Citādi tā raugos, ka visi dižākie kalkulētāji, valūtas indeksu līkņu analizētāji un nodoķlu exceļa tabuliņu bīdītāji pat vasarā nav saldējumu tirgojuši, tb par lietas praktisko pusi šiem nav ne jausmas pat visprimitīvākajā līmenī.
28.-Maijs-2014 10:45 am
Nu, nez vai saldējuma tirgošana dod kādu praktisku pieredzi miljonu apgrozīšanā.

Bet to, ka ministrs nedrīkst būt staigule starp ministriju un saeimu, tas gan. Ja vēlētāji tevi ir nosūtījuši pārstāvēt viņu politisko gribu, vai tu dzejnieks, vai lauksaimnieks, sēdi saeimā, spaidi pogas.
29.-Maijs-2014 09:13 am
Nuss, tā vienkārši dod reālu skatījumu, cik perspektīvs ir individuālais mazais bizness, ja tam palielina nodokļu slogu. Ar miljoniem operēt mēs visi mākam - tas nav grūti. Un nodokļu palielināšana par sūda 1% ir nieks, ja tev apgrozījums ir pāris ļimoni gadā (kas Eiropas mērogā tāds sīkbiznesiņš vien ir). Savukārt ja tu esi saldējuma tirgotājs vai vizītkaršu maketētājs, tad tas 1% tevi padara konkurētnespējīgu un vari klapēt bodīti ciet.

Man par provi viss mans mazais rūpaliņš izrēķināts līdz santīmam, lai cena būtu konkurētspējīga un kaut kādai pieticīgai iztikai nopelnītu (iekrāt pagrūti, ja nu vienīgi no griķiem pārtiekot). Un labi redzu, ka tikko kā atcels to mikrouzņēmuma nodokli, tad varēšu legālo rūpalu klapēt ciet, iet kalpot kādam lielajam, bet privātās rebes kārtot vakaros un brīvdienās tikai skaidrā naudā un nemaksājot nekādus nodokļus - daļa klientu atbirs, toties peļņa palielināsies (protams, mazgātājs savu procentu paņems, taču mazāku, nekā valsts), tb ienākumu līmenis saglabāsies. Var jau būt, ka valstij tas besīgi izdevīgi un šie stāvus bagāti kļūs.

Bet exceļa tabulās viss gan jau smuki un pamatoti, un ne jau nu tādi kapeiku pisēji kā es var spriest par ekonomiku. Vienīgais žēl, ka sapnis par individfuālu rūpaliņu un darbu tikai priekš sevis tā arī paliks sapnis.
29.-Maijs-2014 10:32 am
Cik saprotu, grābstīties gan mikrouzņēmumu izdomāja ne Vilks, bet viena neatkarīgā deputāte. Bet citādi, no konkrētā raksta izcelt vārdu savienojumu "celt nodokļus" ir mazliet pārsteidzīgi, jo katrs uzreiz sāk to visu uztvert personīgi, lai gan tālāk tekstā ir pat runa par darbaspēka nodokļu mazināšanu.
This page was loaded Okt 2. 2024, 1:39 am GMT.