You wanna have a life but not too real
Bankas un politika 
18.-Mar-2014 12:55 pm
http://youtu.be/vJfyA7MgBzs

Interesanta prezentācija par to, kā rodas banku krīzes. Lai labāk saprastu izteiktās tēzes, šķiet, nepieciešams arī saprasts politiskās iekārtas atšķirības. Piemēram, jāatzīst, ka ASV politiskā iekārta man joprojām šķiet kaut kas nesaprotams, un bieži vien pat iracionāls. Bet galvenā doma ir tāda, ka banku sistēmas stabilitāte ir atkarīga no politiskās vienošanās par spēles noteikumiem. Veiksmīgāk bankas darbojas tur, kur ir adekvātākas regulējošās normas, mazāka saistība ar politiku, stabilākas politiskās sistēmas u.t.t. Es nezinu, vai cik ļoti šobrīd banku sistēmas ir saistīta ar politiku, vai pareizāk sakot, cik lielā mērā, bet apzināti, vai neapzināti, šur tur Bičevskim varētu būt taisnība, ka politiķiem vajadzētu mazāk iejaukties tanī, kā strādā bankas. Cik nu pat Bičevskis, protams, ir apolitiska persona.

Un, patiesībā, štrunts ar bankām. Tas viss raisa pārdomas par mūsu pašu politisko iekārtu. Un, šķiet, nekas cits nesanāk, kā saskaitīties par populistisku demokrātiju.
Comments 
19.-Mar-2014 11:31 am
Kamēr pieņem ka iesaistītās personas ir godīgas, tikmēr izklausās skaisti, bet dzīvē viss ir savādāk - baņķieri krāpjas un cenšas maksimāli slaukt iedzīvotājus, politiķi zog un bīda rebes ar baņķieriem, iedzīvotāji maksā un pacieš, līdz kādam brīdim un tad iet dedzināt bankas un gāzt valdības. Un sākas viss no sākuma.

Politiskā iekārta vēl +/- pieņemama, bet banku sistēma manuprāt ir negodīga attiecībā pret cilvēku parasto. Kā parasti paliek jautājums - ko darīt, lai būtu labāk?
19.-Mar-2014 11:36 am
Piemēram, Kanādā ir godīgāki banķieri un politiķi salīdzinot ar blakus esošo ASV?
19.-Mar-2014 02:15 pm
Nav ne jausmas.
Gribēju vien pateikt, ka teorija atšķiras no prakses un cilvēciskais faktors jāņem vērā vienmēr, kad darīšana ar cilvēkiem, varu un naudu, protams arī citos gadījumos.

Šajā gadījumā bankas vēlas mazāk valsts kontroles, sakot ka tā visiem būs labāk, bet man ir aizdoma, ka labāk būs tikai cilvēkiem, kuru saraksts nav pievienots lekcijas beigās. Pārbaudot šos bankas apgalvojumus praksē sanāks, pēc gadiem pieciem konstatēs ka nav gluži kā bija plānots, bet bankas būs pamatīgi uzvārījušās, likumus, noteikumus atceļ, bet cilvēki būs zaudējuši pusdzīves darba augļus.
19.-Mar-2014 02:23 pm
Zinātniskās teorijas parasti tiek pamatotas, un nebalstās uz "a, kā būtu ja?" Bez šaubām, arī zinātniskās teorijas tiek apšaubītas, apgāztas u.t.t., un tomēr blakus interneta komentāram tā izskatās drusciņ ticamāka.
19.-Mar-2014 03:31 pm
Ceru ka eksperiments netiks veikts Latvijā, vai ES.
19.-Mar-2014 03:45 pm
Vēlreiz, un lielākiem burtiem - nav runa par eksperimentu, runa ir par vēsturisko pieredzi. Tas, ka cilvēka dabā ir labprātāk cīnīties ar viņam zināmiem sūdiem, nevis riskēt iegrābties citos, risinot pirmos, tas ir cits stāsts.
19.-Mar-2014 08:30 pm
Banku(kredītu) krīžu rašanās iemesli - http://www.crisisofcredit.com/
Īsumā - baņķieru alkatība.
19.-Mar-2014 10:55 pm
Srly? Jā, redzēju, atzinu par... tendenciozu arī pirms citādiem viedokļiem.
This page was loaded Okt 2. 2024, 1:27 am GMT.