You wanna have a life but not too real
Mazāki nodokļi, lielākas algas 
7.-Nov-2013 10:23 am
O, kas par skolas sacerējumu Dombrovska stilā ir dabonams Švēdenē!

1. "6. novembrī Saeima ir apstiprinājusi nodokļu izmaiņas, kas vidējo izmaksājamo darba algu palielinās par 1,1%"

Kas tad tas par "wishful thinking"? Kaut kā čujs, ņuhs un poņa saka, ka šo palielinājumu jutīs daži izredzētie. Nu, un valsts maizē dzīvojošie, kas jau tā pat dzīvo no nodokļu naudas. Kāda ir prakse, ko arī es jaunībā esmu empīriski piedzīvojis - tev ar darba devēju ir noruna, par cik lielu algu tu pie viņa strādā (lai slavēts ir naudas iemaksas bankomāts), viss pārējais ir nodokļu atvieglojums darba devējam. Es nesaku, ka tas ir slikti, un neizdaru secinājumus par šo izmaiņu ietekmi uz darba tirgu, bet drošības pēc paliksim pie sausiem faktiem. Vai tas būs uzlabojums darba ņēmējam, vai atvieglojums darba devējam, tas jau no individuālā gadījuma atkarīgs.

2. "...pret strādājošiem dāsnākā Baltijā ir Igaunijas darbaspēka nodokļu politika."

Lūk, nespriedīšu par Igaunijas nodokļu politikas dāsnumu un struktūru, bet viena no nodokļu politikas izmaiņām, ko te eksperti ir ieskaitījuši vienā procentā, ir sociālo iemaksu nodokļa samazinājums. Kur aiziet sociālais nodoklis? Lūk, tāds lūk dāsnums pret darba ņēmējiem. Protams, tīri tehniski, vai juridiski, apgalvojums ir patiess, jo tanī brīdī, kad tu aiziesi pensijā, vai kļūsi par bezdarbnieku, grozi kā gribi, strādājošais tu vairs nebūsi.

Bet citādi, protams, virziens ir pareizs, kā jau sola... no Repšes laikiem, vai? Saudzējam strādājošos, drāžam kapitālu. Pa vidu tam visam ir dīkdieņi, uz kuriem šķībi skatās gan vieni, gan otri.
Comments 
7.-Nov-2013 11:45 am
Nu, visā uzņēmēju darbības formu zoodārzā, mikrouzņēmumam tādēļ arī ir savs statuss, ka viņš nav pielīdzināms citiem. Kapitāls ir finanšu līdzekļi, zeme, nekustamie īpašumi, no kuriem tu gūsti peļņu tādēļ vien, ka tev tādi ir, un tu tos laid apgrozībā. Pieņemu, ka mikrouzņēmumi nerēķina investoru kapitāla atdeves koeficientu.
7.-Nov-2013 12:01 pm
es par to, ka mikromaksātāji ir drāšanas trepītē pakāpušies. (personīga sāpe, jā)
7.-Nov-2013 12:23 pm
Mikrouzņēmējus, pēc manas saprašanas, drāž ne aiz vēlmes drāzt mikrouzņēmējus. Pizdi viņi dabūja divu iemeslu pēc:

1. Mikrouņēmējs, kā nodokļu optimizācijas forma. (Uzņēmumi ar milzu apgrozījumu, un dažiem darbiniekiem - ou, rīlī?)

2. Politiskā tradīcija, kā ar cirvi tiek tēsti risinājumi. (Rīdzinieka karte)
7.-Nov-2013 12:28 pm
1. pag, mikronodoklis attiecas uz apgrozījumu līdz 70k gadā. tas ir milzu apgrozījums? un darbinieku maksimums ir 5 gab, algu griesti ir 500 ls mēnesī. tātad algās izmaksājamais maksimums gadā ir 30k.
7.-Nov-2013 12:36 pm
Es par uzņēmumiem, kas savus darbiniekus ir pārvērtuši par mikrouzņēmējiem.
7.-Nov-2013 12:37 pm
tātad nevis dažiem darbiniekiem, bet dažiem apakšuzņēmējiem.
7.-Nov-2013 12:48 pm
Gan jau kādu sekretāri vai galveno grāmatvedi viņi atstāj arī štatā.

Bet sadarbība ar apakšuzņēmējiem, normālā gadījumā, bieži vien paģēr, ka kaut kur galā tomēr ir kaut kādi darbinieki ar visu no tā izrietošo. Savukārt, ja uzņēmums pērk pakalpojumus no kādas grāmatvedības firmas, apsardzes firmas, pārvadājumu firmas, un vēl divsimts mikrouzņēmējiem, kuros ir viens, vai neviens darbinieks (vai kā jums tur tas viss ir sakārtots), tad, manuprāt, ir diezgan acīm redzami, ka kāds piš sitēmu, jo uzturēt 200 darbinieku štatu ir baigi ķēpīgi.

Lūk, vai ar to būtu jācīnās, un kāds no tā ir fiskālais ieguvums (cik es esmu dzirdējis, ne pārāk liels), tas jau ir cits jautājums, kurā es neesmu, un arī nevēlos iedziļināties, kamēr vien nebūs jāstrādā kādā saeimas komisijā.
7.-Nov-2013 12:52 pm
rādu uz pirkstiem - ja ir jāatmazgā nauda, tad nav jēgas no "viens vai neviens darbinieks". ar vienu darbinieku var atmazgāt 6k latu gadā. ar nevienu darbinieku - nulle latu. manuprāt tu te jauc darbinieku masveida izsūtīšanu uz pašnodarbinātajiem (kas bija vērojams dažus gadus pirms mikronodokļa ieviešanas).
7.-Nov-2013 12:58 pm
Es vados pēc ne pārāk pārliecinošās retorikas no tiesiskuma koalīcijas puses. Kā jau minēju, cik saprotu, kāds kaut ko mēģina sapist ar atrunu - apkārt vieni vienīgi žuļiki. Dodiet man varas grožus, es gan iedziļināšos, gan sakārtošu. Citādi sausa runa.
7.-Nov-2013 01:07 pm
mikro gadījumā ne tikai mēģina sapist, bet dara to ar panākumiem, mikronodokļa celšanu tak pieņēma. kā saka ļaudis internetos - visi, kas nav vid, ir shēmotāji, krāpnieki un ļaunprātīgi nodokļu nemaksātāji.
7.-Nov-2013 01:10 pm
Nu, bet, a kā tu domāji? Visi, kas lieto datoru, nevis rūtiņu kladi, ir liberasti.
This page was loaded Okt 2. 2024, 5:25 am GMT.