God is a DJ
Pelēkie zirņi ar speķi 
29.-Nov-2017 02:19 pm
Šodien mana ātrās ēdināšanas iestāde (ēdnīca ofisā, kur fiksi noskriet lejā apēst griķus ar mērci) izcēlās ar garšās īpaši neizteiksmīgu piedāvājumu, tāpēc es paņēmu pelēkos zirņus ar speķi. Lūk, tā ir lieta, kas ir jāiekļauj latviskajā dzīvesziņā. Ēdot zirņus ar speķi, ir grūti nedomāt par to, ka ir novembra beigas, ārā ir mazliet sniega, jāsāk kārt lampiņu virtenes un domāt par egles iegādi. Bez tam, zirņi ar speķi nav akurāt karbonāde ar kartupeļiem, es pat domāju, ka daudzi kaut ko tādu ēd aiz principa, nevis tāpēc, ka ļoti garšo, tāpēc ēdnīcu vēlme saglabāt šo īpatnējo ēdienu ir kaut kas īpatnējs.

Un kāpēc tieši zirņi līdz jaunajam gadam ir jāapēd, citādi nākamajā gadā būšot jāraud? Vai arī tā ir kaut kāda oriģinālā ticējuma jocīgā dvīņumāsa?
Comments 
29.-Nov-2017 03:14 pm
jāapēd tie, kas ir uzvārīti un ielikti trauciņā. mēs parasti uzvāram visus, ieliekam pāris saujas ar zirņiem traukā, ko apēst ZS vakarā, katram pa bišķim. Pārējie tiek likti saldētavā, pēc tam, kad visi grib zirņus, viņus ņem ārā un liek kopā ar speķi. Vāra visu kopā tīri ekonomisku apsvērumu dēļ. Bet tā, ir vārīts arī bišķis zirņu, jo parasti uz ZS galda ir daudz dažādu gardumu.
This page was loaded Dec 26. 2025, 2:28 pm GMT.