You wanna have a life but not too real
Globālā demogrāfija 
23.-Aug-2013 11:20 am
Ir dažas interesantas tēzes. Latvieši izmirst un bēg prom, un tikai labklājība spēj radīt mums bērnus. Eiropa izmirst, kamēr musulmaņi tikai vairojas. Drīz ķīnieši un indieši iekaros pasauli.

To visu augstāk minēto var dzirdēt delfu komentāros, politiķu izteikumos, un arī dažu latviešu demogrāfu izteikumos. Tās tāda emocionālas lamatas. Bet tad nāk matemātika, kas līdzīgi kā daba, ir visai bezkaislīga. Ar viņu ir tikai jāmācas draudzēties. Tad arī var uzzināt, ka pie augošas cilvēku populācijas, globālā auglība pasaulē jau četrdesmit gadus krīt. Problēma ir faktā, ka cilvēki ilgāk sākuši dzīvot. Kā arī to, ka islāma valstīs, pie vienāda labklājības līmeņa, auglība ir pat vēl mazāka kā Eiropā. Kā ir arī pierādījumi tam, ka cilvēce globāli apbērnojas arvien vēlāk.

Ja nu kādam ir pacietība - http://youtu.be/EDi9EiBq1J0

Te nu man radās viens cits jautājums. Tie visi izslavēti pašmāju demogrāfi vispār seko jautājuma globāli, vai savus pētījumus veic delfu komentāros?

Jā, un vēl - pēc Apvienoto Nāciju prognozēm, cilvēces populācija nostabilizēsies pie 10 vai 11 miljardiem. Tā viena miljona prognozes starpība atdurās pret jautājumu, vai šajā desmitgadē būs beibī-būms, vai tomēr nebūs. Visas krīzes, šmīzes liek domāt, ka tomēr būs.
Comments 
23.-Aug-2013 01:44 pm
Demogrāfija vispār ir tāda interesanta lieta. Pa lielam jau cilvēce dēļ demogrāfijas pareizējām tendencēm nepazudīs. Kad paliks pietiekoši daudz vietas visiem demogrāfija pati pa sevi palielināsies. Cita lieta ja skatamies uz to kurš tad mums vecumdienas nodrošinās ar nodokļiem tad jā var gadīties, ka šādu nodrošinātāju paliek aizvien mazāk un mazāk vismaz pagaidām. Bet kā pārāk lielu problēmu es to neuzskatu, jo paši jau esam atbildīgi par mūsu vecumdienām un cerē, ka mūs kāds nodrošinā ir muļķīgi. Savukārt censties tagad uzlabot kautkādus tur apstākļus, lai nu tik ražo mazos arī ir dumji jo beigās tāpat tie kuri spēj nodrošināt sīkos tie tāpat neražos un tie, kas nespēj tāpat nespēs jo notērēs piešķirtos līdzekļus tāpat kā to dara līdz šim.

Es pat nezinu ko es ar to vissu gribēju teikt. Laikam jau to, ka nav jēgas cepties par visām tām demogrāfiskajām huiņām un vienkārši jādara tā kā pašam uz konkrēto momentu ir labāk! :D
23.-Aug-2013 01:47 pm
Mana iracionālā atbilde uz visiem mēģinājumiem izteikt labklājību kvantitatīvi, ir padomāt par kvalitāti, jeb tautas valodā sauktu par laimi. :)
This page was loaded Maijs 9. 2024, 1:35 pm GMT.