You wanna have a life but not too real
Par birkām 
16.-Jul-2013 05:31 pm
Tikko uzzināju par kliedzošu netaisnību Amurikā, kur kāds ar pašiniciatīvu apveltīts pilsonis tika attaisnot neapzinātā slepkavībā. Cik nu ātrumā sagrābstīju - paštaisns un nervozs jauktas rases pilsonis, kurš nez kādēļ izdomājis savu apkārtni patrulēt ar šaujamo, kas pie viņiem gan nav aizliegts, iesaistījās strīdā, un pēc tam arī kautiņā, ar appīpējušos, bet neapbruņotu melnādainu jaunieti, kā rezultātā jaunietis dabūja lodi krūtīs. Nu, tāds jenķu Zikovs. Nu neko, jenķu varas iestādes saskatīja tanī visā pašaizsardzību. Sašutuši ir ne tikai melnādaino tiesību aizstāvji tur pie viņiem uz vietas, bet arī atsevišķi cibiņi.

A kas pie mums Jevropā darās? Francijā ir arestēts interneta mēmēs ikonizētais baznīcu dedzinātājs Vikirness. Vikirnesa sieva, francūzieta (cik saprotu), kas ir šaušanas kluba biedre, iegādājusies četras bises, domājams sporta. Nav mums te Amurika, un pašaizsardzībai var nopirkt vienīgi kādu pisķiku, ja tev papīri kārtībā. Un ko domājies, francūži iz izdomājuši, ka nu jau sirmais Vikerness, nu jau triju bērnu tēvs, kas jaunības delīrijā nodūris citu tik pat vājprātīgu jaunieti, par ko ir izcietis sodu, pie reizes ir atrāvies spriedumu par četriem baznīcu dedzināšanas gadījumiem (nu, nav jau tautasdziesmu grāmatas dedzināt uz Jāņiem, protams), ir nolēmis sarīkot teroraktu. Sazīmējuši viņi onkulī sava tautieša Breivika atbalstītāju. Nu, paldies, vispirms uzdeva jautājumus, nevis šāva.

Ko es ar to gribēju teikt? Mana mīļākā tēma, dogmas. Ja kāds nošauj melnādainu puisīti (mēs jau zinām, ka viņi tādi maziņi ar uzpūtušamies vēderiem, nevis metr astoņdesmit gari septiņpadsmitgadīgi kuļi), tad tur ir rasisms. Bet, ja tu jaunībā sašmucē biogrāfiju ar kaut kādu stulbību, tad tu vairs nekad nebūsi sabiedrības šūniņa, bet gan potenciāls terorists. Ja kaut kas no šmuces ir bijis arī par nacionālo, vai rasistisko tēmu, tad jau noteikti nevis potenciāls, bet nogaidošs. Protams, tas neliedz sajust līdzjūtību pret bojā gājušo puišeli un viņa ģimeni. Tā pat tas neliedz arī saprast arī Francijas varas iestādes. Gan jau Vargonkuls neloloja ilūzijas, ka neveiklas situācijas nākotnē nav paredzētas, un uztvers notikušo ar humoru, un varbūt pat kā savas personas promo akciju. Bet tie vispārinājumi un birkas. Cīņa pret stereotipieriem ar citiem stereotipiem nešķiet diez ko auglīga.
Comments 
17.-Jul-2013 11:11 am
Saistība, pamatā, ir notikumu iekrišana vienā dienā. Arīdzan attieksmē, kā indivīda rīcība tiek traktēta atkarībā no ādas krāsas, bet, protams, gadījumi nav tieši salīdzināmi.

Bet par to slepkavu, es jau minēju, ka es ļoti labi saprotu franču policistus. Taču es tik pat labi saprotu, ka policijas iztērētā enerģija ir dirsā darbs un meteriāli. Kas tad ir tās potenciālā terorista pazīmes? Zaļajā un hormonu plosītajā jaunībā kaut ko nav sadalījis ar tusiņa biedriem, un kašķis izvērtās notikumos ar sekām? Pilnas lauku diskotēkas ar starptautiskiem teroristiem. Nodedzinājis pāris kultūras pieminekļus? Ja tās nebūtu baznīcas, bet mākslas galerijas? Arī, tomēr, krimināls nodarījums. Ok, cietuma gados viņš pakoķetēja ar trešā reiha tēmām, jo bija daudz laika grāmatas lasīt, pats vainīgs. Taču citādi šobrīd no viņa tāds pats neonacists kā no jebkura, kurš Līgo svētkos lec pāri ugunskuram. Bet kopumā ir sanākusi kontrversāla personība. Esmu diezgan pārliecināts, nebūtu slepkavības epizodes, nebūtu tikuši arī līdz baznīcām (dedzināja visi, bet pantu norāvās viens), nebūtu cietuma soda, un skat, būtu Norvēģijā viens populārs labējs politiķis.
This page was loaded Okt 2. 2024, 5:43 am GMT.