You wanna have a life but not too real
Par dakteriem un slīcēju atbildību pašiem sevi glābt 
5.-Okt-2016 06:00 am
Ir baigi forši apcerēt medicīnas aprūpes trūkumus tad, kad tev nekas nekaiš. Nav grūti aizstāvēt medicīnas aprūpes sistēmu, salīdzinot to ar trešās pasaules valstīm. Taču neskatoties uz to, ka mūsu ķirurgi operāciju laikā neizmanto parastus saimniecības uzrbjus, kā tas parādīts vienā dokumentālā filmā, un vispār mums apkārt ir salīdzinoša civilizācija, man joprojām ir bail no mūsu dakteriem. Tikai tu pats, tavas paša zināšanas un empīriskā pieredze var būt mēraukla tam, vai cilvēks halātā, ar kuru tev nākas saskarties, ir zinošs vai nē. Es pilnīgi noteikti girbētu ārstēties pie daktera, kas manu lauzto kāju sasietu ar tīkla kabeli, bet ar sajēgu ko viņš dara, nevis skolas sola teicamnieka, kas man apgalvo, ka gadījumā ja es nesapotēšos pēc sešiem mēnešiem, bet gan pēc sešiem mēnešiem un divām nedēļām, tad viss ir dirsā un nepareizi.

Tātad, vakar sapotējos, un lūk kas mani samulsināja. Aizeju pie terapeita, stāstu, ka vakcīnas aprakstā ir rakstīts A un B. Terapeits man saka, ka zinot tikai par A. Labi, izrunājām kalendāros plānus un riskus, paspēšu sapotēties otro reizi pirms aizbraukšanas, paveicās man, un lai gan saruna pamatā noritēja pēc intervijas principa, dakteris vismaz pameta ideju un apskaidroja situāciju ar malāriju, kas nebija manis iniciēta tēma. Vēl cita starpā izmērīja man arī asinsspiedienu. Pašās sarunas beigās prastu, kā tad asinsspiediens izskatās? Ak, jā, esot paaugstināts, bet tie aparāti esot jūtīgi uz muskuļu sasprindzinājumu, droši vien tāpēc arī tādi cipari. Izmērīja vēlreiz bez aparāta, bet tieši kāpēc informācija, ka man potenciāli varētu būt paaugstināts asinsspiediens, bija tik nesvarīgi, tā arī nesapratu, bet labi, ka pajautāju. Visbeidzot pati vakcinācija. Ja neuzdod jautājumus, tad žļurk un uz mājām, redzēsimies nākamajā potē. Par cik iepotētais vīruss ir tāds, kas uzbrūk aknām, prasu, kādi tad irobežojumi pēc potes? Ak, jā, viss pēc standarta - neiet pirtī, trīs dienas nelietot alkoholu. Labi, nezināju, ka nav pilnīgi nekādas starpības, ko tev tur potē iekšā, bet vai akurāt mantra par pirti un trim dienām bez alkohola nav tik pat obligāta kā "jums ir tiesības klusēt, viss ko jūs teiksiet, var tiks izmantots pret jums"?

Vienvārdsakot, es neesmu drošs, ko tieši nozīmē Hipokrata zvērests, bet man ir aizdomas, ka pārdot medicīnas pakalpojumus nav gluži tas pats, kas pārdot serverus vidējiem un lieliem uzņēmumiem. Man drīzāk gribētos domāt, ka dakterim ir jābūt kā stjuartei lidmašīnā - lai cik smieklīga, garlaicīga un tūkstots reizes dzirdēta nebūtu drošības instruktāža pirms pacelšanās, tā vienmēr ir obligāta, un vienmēr satur aicinājumu tai pievērst uzmanību. Un vispār būtu labi savas zināšanas neturēt pie sevis, bet gan gāzt virsū pacentam bez jautāšanas.
This page was loaded Apr 24. 2024, 8:54 pm GMT.