You wanna have a life but not too real
Globālā demogrāfija 
23.-Aug-2013 11:20 am
Ir dažas interesantas tēzes. Latvieši izmirst un bēg prom, un tikai labklājība spēj radīt mums bērnus. Eiropa izmirst, kamēr musulmaņi tikai vairojas. Drīz ķīnieši un indieši iekaros pasauli.

To visu augstāk minēto var dzirdēt delfu komentāros, politiķu izteikumos, un arī dažu latviešu demogrāfu izteikumos. Tās tāda emocionālas lamatas. Bet tad nāk matemātika, kas līdzīgi kā daba, ir visai bezkaislīga. Ar viņu ir tikai jāmācas draudzēties. Tad arī var uzzināt, ka pie augošas cilvēku populācijas, globālā auglība pasaulē jau četrdesmit gadus krīt. Problēma ir faktā, ka cilvēki ilgāk sākuši dzīvot. Kā arī to, ka islāma valstīs, pie vienāda labklājības līmeņa, auglība ir pat vēl mazāka kā Eiropā. Kā ir arī pierādījumi tam, ka cilvēce globāli apbērnojas arvien vēlāk.

Ja nu kādam ir pacietība - http://youtu.be/EDi9EiBq1J0

Te nu man radās viens cits jautājums. Tie visi izslavēti pašmāju demogrāfi vispār seko jautājuma globāli, vai savus pētījumus veic delfu komentāros?

Jā, un vēl - pēc Apvienoto Nāciju prognozēm, cilvēces populācija nostabilizēsies pie 10 vai 11 miljardiem. Tā viena miljona prognozes starpība atdurās pret jautājumu, vai šajā desmitgadē būs beibī-būms, vai tomēr nebūs. Visas krīzes, šmīzes liek domāt, ka tomēr būs.
Comments 
23.-Aug-2013 12:48 pm
Par šo tēmu ir brīnišķīgs sacerējums 1923.g. izdotā grāmatā. Mūsdienu LV demogrāfu kolēģis Dr. J. Liepiņš izdeva grāmatu "Kā nodrošināt mūsu tautas nākotni, īss apcerējums no rasu bioloģijas."

Autors saka "visās tautās garīgi apdāvinātiem ir mazāk bērnu, nekā fiziski un garīgi neattīstītiem", tā ir tikai vien no pērlēm. Un tad seko virkne pamācību rasu higiēnas garā, par izlutinātām dāmām, kas negrib bērnus un par tiem, kuri piespiedu kārtā jākastrē. Viss lietišķi un konkrēti. Latvijas Ārstu žurnāla recenzijā šī grāmata nosaukta par vienu no vērtīgākajām latviešu zinātniskajā literatūrā.

Man aizdomas, ka pēc nieka 100 gadiem mūsdienu LV demogrāfu pārspriedumi izklausīsies tikpat objektīvi. Arī 20.gados visi bļāva kā sveštautieši izstumj pamatnāciju, kā aiziesim bojā tūlīt un tagad. Nekā, visi saņēmās un savairojās, tieši, lai Hitleram un Staļinam būtu svaiga lielgabalu gaļa.
23.-Aug-2013 12:55 pm
Šī mode nav Latvijai unikāla, un var pat teikt, tā laika demogrāfi gāja vienā solī ar laiku. Kas tad ar mūsdienu demogrāfiem noticis? Bet nav jau izslēgts, ka ar viņiem viss ir kārtībā, tikai ēteru pieķēzī atsevišķi plānprātiņi.
This page was loaded Maijs 9. 2024, 5:32 pm GMT.